Hogyan hat az alkohol fogyasztása a zsír képződésére? Az ADANZ minta

Az alkohol a társasági események, ünnepek elmaradhatatlan eleme. Míg azonban időnként a jókedv és az emelkedett hangulat felelőse, addig gyakori fogyasztás vagy rendszeresség esetén már számos egészségügyi kockázattal társul. Ezek egyike az elhízás, amely rendkívül gyorsan jelentkezik azoknál, akik rendszeresen a pohár fenekére néznek.

Az alkohol komoly kockázati tényező az elhízás felé

Kevesen tudják, hogy az alkohol közel kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor. Mivel a szervezet képtelen hasznosítani az italokban, koktélokban megtalálható alkoholmennyiséget, így attól minél gyorsabban igyekszik megszabadulni. Nem véletlen, hogy míg a szervezet és főként a máj ezzel van elfoglalva, addig a táplálkozással bevitt makrotápanyagok, a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék feldolgozását hátrébb sorolja. Ennek következtében az elfogyasztott ételek is nagyobb eséllyel válnak zsírpárnává. A folyamat meglepően gyorsan zajlik, és ha hozzávesszük, hogy egy gramm alkohol 7 kalóriát tartalmaz, akkor világosan látható, hogy ez egyenes út az elhízás felé.

az alkohol zsírosít

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Például egy palack 13,5%-os vörösbor több mint 500 kalóriát jelent a szervezet számára, ami tulajdonképpen a felnőtt emberi kalóriaszükséglet negyedét teszi ki. Az alkohol bevitelével leginkább a májat dolgoztatjuk tehát meg, de természetesen nem ez az egyedüli szerv, ami megsínyli az alkoholfogyasztást.

Lelassult anyagcsere, emésztőszervi megbetegedések

A szív-és érrendszeri betegségek kockázata megsokszorozódik azoknál, akik rendszeresen a pohár után nyúlnak. Mivel alkoholizmus esetén a szervezet folyamatosan dehidratált állapotban van, így lelassul az anyagcsere, ami szintén a súlyfelesleg kialakulásához vezethet. A szenvedélybetegséggel együtt jár a magas vérnyomás, sőt, az alkoholos italok kiugróan magas cukortartalma az inzulinrezisztencia, majd a cukorbetegség előszobájának számítanak. Az alkohol szervezetben való folyamatos jelenlétével a bélrendszer baktériumflórája is sérül, gyulladások alakulnak ki, és nem ritka a puffadtság valamint a teltségérzet sem. A szívizmot és az agyat károsító hatáson túl a daganatos megbetegedések kockázata is megnő a rendszeresen alkoholt fogyasztóknál.

Alkohol és sport? Összeegyeztethetetlen!

Az alkohol általános sejtméreg, mellyel a szervezet képtelen hosszú távon megbirkózni. A testi és szellemi leépülés gyakran társul pszichés megbetegedésekkel, depresszióval, pánikbetegséggel. A szociális élet háttérbe szorulása gyakran arra is visszavezethető, hogy az alkoholfogyasztással együtt folyamatosan növekvő testsúly rányomja a bélyegét a magabiztosságra. Egyfajta ördögi körként igen nehéz megszabadulni a felesleges kilóktól azoknak, akik nem mondanának le szenvedélyükről. Amíg ugyanis az alkohol a mindennapok részét képezi, addig a kalóriadeficit elérése szinte lehetetlen. Már csak azért is így van ez, mert a másnaposság és az alkohol okozta általános fáradtságérzet megnehezíti az aktív sportolást.

Van segítség a bajban! – az új-zélandi ADANZ példája az alkohol elleni harcban

Az egészségügyi finanszírozásban külföldön már kiemelt szerepet játszanak azok a lehetőségek, melyeket a szenvedélybetegséggel küzdők bármikor igénybe vehetnek. Az új-zélandi “Ministry of Health” gondozásában indított nonprofit szervezet, az Alcohol Drug Association New Zealand (ADANZ) például nem csak az alkoholbetegek számára nyújt segítséget, hanem a szerencsejáték függőségben szenvedőknek és a drogproblémákkal küzdőknek is. A Canterbury Alcohol and Drug Managers Advisory Group (CADMAG) szerves részét képezi a kezdeményezésnek, de a telefonos segítségnyújtás is egyfajta opció a rászorulók és változtatni kívánók számára.

Kezdeményezésük lényege, hogy al alkohol – és drogfogyasztás nem pusztán egészségügyi problémaként állítják be, hanem a társadalmi jólét, “well being” fő rombolóeszközeként tekintenek rá.

Az Adanz kezdeményezése sajnos 2016 júniusában szünetelni lényeszerült, ahogy hivatalos oldalukon az alábbi sajtóközleményükben is olvashatjuk:

ADANZ Új-Zéland logoThe Alcohol Drug Association NZ Inc (ADANZ) has been wound up at the end June 2016. The background to this decision is as follows:

In 2013 the Ministry of Health announced that seven of the main health funded helplines including Healthline, Quitline, Poison Line, Gambling line, Depression line and Immunisation line along with the Alcohol Drug Helpline delivered by ADANZ would be incorporated into a new integrated National Telehealth Service delivered by a single provider.  A lengthy tender process concluded in early 2015 when Homecare Medical was awarded the contract.

A consequence of this was that ADANZ lost 60% of its funding from 31 October 2015 and is no longer financially sustainable as a result.

Forrás: adanz.org.nz

Ennek ellenére a lényeg egyértelműen látszódik: ez egy fontos probléma, amivel foglalkoznunk kell és aminek hosszú távú negatív hatása van nem csak testünkre, de lelkünkre is. A hasonló kezdeményezésekre hazánkban is egyre nagyobb szükség lenne, hiszen a megbélyegzés helyett a segítség és a támogatás az egyetlen olyan út, amit mikro-és makrokörnyezetünkben eredményesnek ítélhetünk.

Ha már elhízott: plasztikai sebészet és a zsírleszívás mint lehetséges megoldás

Az akár komoly egészségügyi kockázattal is járó elhízás nem csak az alkoholfogyasztás következtében alakulhat ki. A civilizációs ártalmak szoros kapcsolatba hozhatóak az alkoholfogyasztással, mint a stressz levezetésének egyik formájával. A súlyfelesleg azonban kialakulhat a mozgásszegény életmód és az egészségtelen, túl sok kalóriát tartalmazó táplálkozás következtében is. A plasztikai sebészet leginkább zsírleszívás formájában egyfajta segítséget jelenthet azok számára, akik fogyás után feszesebb testre vágynak, vagy a plusz centiktől szeretnének megszabadulni.

Hogyan segít a zsírleszívás az alhol okozta elhízásban?

zsírleszívás plasztikai műtétA zsírleszívás korszerű eljárásként hatékonyan szolgálja a kívánt formák elérését. A szülés utáni alakformálás kapcsán minden korábbinál többen érdeklődnek a plasztikai eljárás iránt, de a combon, hason, fenéken, tokán levő zsírréteg is hatékonyan eltávolítható a módszernek köszönhetően. Nem ritka, hogy a test egyes területeiről még szigorú diétával és mozgással sem távolíthatóak el a plusz centiméterek. Ilyenkor az alakformálás eszközeként kínálja klinikánk a zsírleszívásban rejlő lehetőségeket. Akár mellplasztika kapcsán is szóba kerülhet a saját zsírral történő nagyobbítás, melyhez a zsírszövetet a kritikus területekről nyerik szakembereink.

Fontos megjegyezni, hogy a zsírleszívás csak félmegoldás, hiszen az alapvető probléma, az alkoholfüggőség ezáltal nem oldódik meg. Azonban tény, hogy egy zsírbontó plasztikai műtét mindenképpen nagy lökést adhat magabiztosságunknak, mely a gyógyulás felé vezető egyik legfontosabb lépés lehet.

Forduljon bizalommal klinikánkhoz!