A megereszkedett, lógó mell okai, tünetei és megelőzése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Megereszkedett mellről (mell ptosis) akkor beszélünk, amikor az emlő mirigyállománya lefelé mozdul el, lógni kezd, ennek következtében pedig a bőr kitágul, és bőrfelesleg alakul ki az öregedés, a terhesség, a testsúly ingadozása vagy a gravitáció miatt.

Ez az állapot nem betegség, inkább esztétikai probléma, ami a testképre és az önbizalomra is hatással van. A megereszkedett mellek funkcionális problémákat, például hát- és vállfájást, öltözködési nehézséget, továbbá lelki gondokat is okoznak.

A megereszkedett mellek helyreállítására a mellfelvarrás, a mellnagyobbítás, a mellkisebbítés vagy a kombinált mellplasztika érhető el, ami rövid idő alatt (60-90 perc), hosszú távra (10+ év), hatékonyan és biztonságosan szünteti meg a lógó mellek okozta esztétikai, egészségügyi és pszichés problémákat.

Az első lépés a vágyott külső eléréshez egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultáció, amin személyesen teheti fel kérdéseit egy plasztikai sebésznek.

Tudjon meg többet a megereszkedett mellek kezelési lehetőségeiről egy vezető plasztikai sebésztől, aki

 • minden kérdésére választ ad,
 • bemutatja a kezelés menetét,
 • személyre szabott kezelési tervet készít.
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

A megereszkedett mellek okai

A megereszkedett mellek okai lehetnek testi tényezők és életmódbeli okok is.

Testi tényezők

 • Nagy mellek: a nagyobb keblek esetében a mell saját súlya miatt kezd el megereszkedni, ugyanis súlytöbblet húzóereje túl nagy megterhelést jelent a kötőszövet és a tartórostok számára. 
 • Gyenge kötőszövet: a mellben lévő kötőszövet állapota nagyban függ attól, hogyan táplálkozunk, mennyi folyadékot fogyasztunk, de genetikai tényezők is befolyásolják, hogy mennyire képes tartani a kebleket. A gyengébb kötőszövet a kisebb méretű kebleket sem tudja hosszú évekig feszesen, hetykén tartani.
 • Terhesség, szoptatás: a terhesség és a szoptatás következtében a mell megduzzad, mérete megnő, a tejtermelés megszűnésével azonban a mellek általában visszanyerik eredeti méretüket. A kötőszövet azonban gyakran meggyengül, és a bőr sem lesz olyan feszes, mint a várandósság előtt, ami a mellek lógásához vezethet.
 • Öregedés: a kor előrehaladtával változik a test, a bőr veszít a rugalmasságából, feszességéből, a mellek pedig ereszkedni kezdenek. Ez alapvetően egy természetes folyamat, és nem betegség. 

Életmódbeli okok

 • Súlyingadozás: hirtelen hízást követő hirtelen fogyás esetében a mell kötőszövete, illetve a bőr nem tudja követni a változásokat. A bőr a hízás miatt megnyúlik, a fogyás során pedig nem képes újra feszessé válni, ez pedig a mellek lógását eredményezheti. 
 • Dohányzás: a dohányzás egy káros mellékhatása, hogy öregíti a bőrt, ami így elveszíti a rugalmasságát, feszességét, és ez a melleken is meglátszik. 
 • Nem megfelelő melltartó: a melltartónak lényeges szerepe van a mellek formájának és tartásának megőrzésében, illetve a mellek lógásának megelőzésében. A nem megfelelő méretű és típusú melltartó használata meggyorsíthatja a mellek ereszkedését, hiszen nem segíti a mellek tartását.  
 • Fényvédő nélküli túlzott napozás, szoláriumozás: az UV védelem nélküli napozás/szoláriumozás a bőr korai öregedéséhez vezethet, ami a mellek lógását is elősegítheti. 

A megereszkedett mell kezelése

A megereszkedett mell kezelése olyan beavatkozásokkal történhet, mint a mellfelvarrás, a mellnagyobbítás, a mellkisebbítés vagy a kombinált mellplasztika. A plasztikai beavatkozások tartós eredményt hozhatnak, ugyanakkor sokan próbálkoznak alternatív módszerekkel, mint a rendszeres testmozgás és a kozmetikumok használata. Ezekkel a lehetőségekkel lassítható a megereszkedés folyamata, esetleg némi javulás is hozhatnak, de tartós eredmény csak a plasztikai beavatkozásokkal érhet el. 

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás egy olyan mellplasztikai műtét, mely során a sebész eltávolítja a felesleges bőrt, és a meglévő mirigyállomány tömörítésével kialakítja a mell formáját. Ezt a beavatkozást az aszimmetrikus és megereszkedett mellek korrigálására szokták javasolni. A mellfelvarrással a mellek újra feszesek és dekoratívak lesznek.

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás egy műtéti beavatkozás, mely során a mellekbe kerülő implantátummal a kívánt méretre növelhető a mell mérete, arányos, feszes és formás mell alakítható ki. A beavatkozást akkor szokták javasolni, ha bár kisebb a mell, a gyenge kötőszövet vagy a hirtelen súlyvesztés miatt mégis lóg. 

A mellnagyobbítással nemcsak a keblek méretén, de a formáján és feszességén is lehet javítani, a végeredmény pedig tartós, hiszen a mai modern implantátumok évtizedekig, vagy akár élethosszig is a helyükön maradnak, csak egy minimális ereszkedés történhet az idő múlásával. 

Jelentkezzen be még ma ingyenes konzultációra, hogy ne maradjon le a 20%-os kedvezményről! Tovább az akció részleteire!

Mellkisebbítés

A mellkisebbítéssel esztétikusan javítható a keblek mérete, pozíciója, illetve feszessége. A műtét során a felesleges mirigyállomány eltávolításra kerül, így kialakítva a kívánt méretet, de egyúttal a mellek ideális helyzetbe hozása és feszesítése is megtörténik. 

A kisebbítéssel egyrészt megszűnnek a túl nagy keblekből eredő lelki és egészségügyi problémák, másrészt a keblek feszesek és formásak is lesznek, ami megnöveli az önbizalmat és egészséges testkép alakul ki. 

Kombinált mellplasztika

A kombinált mellplasztika egy olyan komplex plasztikai beavatkozás, mely során egyszerre végzi el a sebész a mellfelvarrást, illetve a mellek kisebbítését vagy nagyobbítását. Ezt a megoldást akkor szokták javasolni, ha a mellfelvarrás mellett a keblek méretén és formáján is szükséges módosítani, tehát nem csak a megereszkedett mell jelenti a problémát. 

A kombinált mellplasztika hatására a mellek feszesebbek, arányosabbak lesznek, és a kívánt méret is kialakításra kerül. A mellnagyobbítás során implantátum is kerül a mellbe, a kisebbítéssel pedig a túl nagy mellek problémája is megszűnik, miközben a mellek lógását is korrigálják. A végeredmény tartós és dekoratív lesz. 

Jelentkezzen be még ma ingyenes konzultációra, hogy ne maradjon le a 20%-os kedvezményről! Tovább az akció részleteire!

A lógó mell megelőzése

A lógó mell megelőzése egészséges, aktív és tudatos életmóddal érhető el:

 • Rendszeres testmozgás: a rendszeres mozgás feszesebben tartja a mellizmokat, illetve a mellben lévő kötőszövetet, ezáltal lassabban következik be a mellek ereszkedése. 
 • Egészséges táplálkozás és folyadékfogyasztás: a bevitt tápanyagok és a folyadékfogyasztási szokások hatással vannak a kötőszövet rugalmasságára és a bőr feszességére. Ha egészségesen táplálkozunk, és naponta legalább 2-2,5 l folyadékot fogyasztunk, akkor lassítani tudjuk azt a természetes folyamatot, ami a mellek lógását eredményezi. 
 • Fényvédő krém használta: az UV sugárzás károsan hathat a bőr állapotára, öregíti azt, legyen szó napozásról vagy szoláriumozásról. A megfelelő fényvédő krémek használatával védelmet nyújthatunk a bőr számára a káros napsugarakkal szemben, amelyek felgyorsítanák az öregedés folyamatát. 
 • Megfelelő melltartó: egy megfelelő, méretben is passzoló melltartó, különösen nagy keblek esetén segít csökkenteni a hát terhelését, illetve a bőr folyamatos nyúlását is megakadályozza.  
 • Megfontolt életmódváltás: a crash-diéták helyett, melyek gyakran súlyingadozással járnak, célszerű inkább egy megfontolt életmódváltási lehetőséget keresni. A lassabb, de tartósabb súlycsökkenéssel a bőrnek és a kötőszövetnek is lesz ideje regenerálódni a fogyás után, ezáltal a mellek lógása is kisebb mértékű lesz. 

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

A megereszkedett mellek korrekciója TB támogatással lehetséges?

Igen, a megereszkedett mellek korrekciója lehetséges TB támogatással, viszont erre csak állami működtetésű kórházakban van lehetőség és csak abban az esetben, ha a műtétre komoly egészségügyi probléma miatt van szükség. Esztétikai céllal elvégzendő mellkorrekcióra nem vehető igénybe TB támogatás.  Ajánlott klinikánkon a műtét költségtérítéses, a plasztikai konzultáció ugyanakkor ingyenes, érdemes először ezen részt venni a pontos tájékoztatás érdekében, ami nemcsak a beavatkozás előnyeit mutatja be, hanem a költségeire is kiterjed.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.