Az orrplasztika fajtái - milyen választási lehetőségei vannak?

Meglepően sok fajtája lehetséges az orrplasztikának. Alapesetben megkülönböztethetünk kisebb, illetve nagyobb beavatkozásokat, valamint a leggyakoribb a részleges és teljes orrplasztika megkülönböztetése. Mivel maga az orr is több részből áll, így lényegében több különböző területen végezhetőek módosítások.

Először vessünk egy pillantást a két nagyobb típusra, a részleges- és a teljes orrplasztikára!

orrplasztika fajtái

Részleges orrplasztika

Nem véletlenül ezzel kezdjük a felsorolást: a részleges orrplasztika a legelterjedtebb, a legtöbbet végrehajtott orrplasztika típus. Ennek oka, hogy a részleges plasztika során az orrsövény nem kerül igazításra, így nem jár jelentősebb műtéti beavatkozással: egy ilyen műtét során általában apró, belső bemetszésen keresztül kerül eltávolításra az orr nem kívánt formáját okozó porc- és szövettöblet. A részleges plasztika a legtöbbször 1-2 órás, a klinikai benntartózkodás mindössze 24 óra, és az eredmény szinte azonnal látható. Azért csak “szinte”, mert duzzanat előfordulhat, ami pár napon belül lelohad és valóban láthatóvá válik az új forma. A részleges orrkorrekciós plasztikai műtét gyakran helyi érzéstelenítésben is végrehajtható.

Teljes orrplasztika

A teljes orrplasztika során egy komplexebb beavatkozás történik, amely a porcos és lágy szöveteken túl még a csontos részeket is érinti. A legtöbb esetben a teljes orrplasztika alatt az orrsövény megigazítását értjük. Ezzel együtt az orr formájának optimalizálását, hogy az új helyzetben megfelelően illeszkedjen az archoz. A teljes orrplasztika már nem helyi érzéstelenítésben, hanem altatásban történik, és hosszabb lábadozási idővel járhat.

Másodlagos orrplasztika - mikor van erre szükség?

A másodlagos orrplasztikára csak akkor van szükség, ha az előző beavatkozás, legyen az részleges vagy teljes plasztika, nem sikerült megfelelően. Szerencsére ritkán van erre szükség, de ha mégis, akkor nagy arányban sikeresen és komplikációk nélkül végrehajtható.

Nyílt és zárt orrplasztika

Csakúgy mint a beavatkozás mértékétől függő csoportosítás, a műtét jellegén alapuló megkülönböztetést is érdemes megemlíteni. A nyitott orrplasztika és a zárt között egy nagyon-nagyon nagy különbség van: az első esetében külső bemetszés történik, ami egy valamivel lassabb gyógyulást eredményez. A plasztikai sebészek általában a két orrnyílás közötti kereszt alakú részen ejtik a legtöbbször V alakú bemetszést, amely gyakorlatilag teljes hozzáférést ad az orr egészéhez. Nyitott orrplasztika során az orr helyzete, alakja, és akár még a bőrfelülete is megváltoztatható. Érdekes módon ezek a bemetszések nagyon szépen gyógyulnak el, és csak az veszi észre a nyomát, aki tudja, hogy hol voltak. 

A zárt plasztika esetében az orr belsejében végez bemetszést a sebész, azon keresztül távolítja el a plusz porcot, szövetet. Kívülről láthatatlan bemetszések ezek, amelyek viszonylag hamar gyógyulnak.

Orrműtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és érje el orra tökéletes formáját!

Egy másik típusú csoportosítás: az orr érintett területe alapján

Mivel az orrunk különböző részei szorulhatnak korrekcióra, ezért gyakori megkülönböztetés az is, hogy mely területről van éppen szó. Beszélhetünk orrsövény plasztikáról, ami gyakran a görbe orr kiegyenesítése; de beszélhetünk például orrcsúcs plasztikáról is.

Orrcsúcs plasztika - emelés, korrekció

Az orrcsúcs emelésére, korrekciójára viszonylag gyakran lehet szükség. A lógó, horgas orrcsúcs, vagy éppen az aszimmetria nem kölcsönöz esztétikus megjelenést viselőjének, emiatt pedig viszonylag sűrűn végrehajtott korrekciós eljárásról beszélünk. Az orrcsúcs plasztika egyike a leglátványosabb eredménnyel járó, de mégis minimális nyomot hagyó beavatkozásoknak, amelyet általában helyi érzéstelenítésben végzünk, és főleg porcos, valamint lágyszövet eltávolításával jár. 

Görbe orr - van ellene megoldás?

A görbe orr kiegyenesítése sokaknak az álma. Ma már ez az álom valósággá válhat, klinikánkon is állunk rendelkezésére azoknak, akik szeretnék “helyre tenni” az orrukat. A görbe orr eltüntetésének általában két módja van: a komplex orrplasztikai beavatkozással az orrsövény korrekciója, ami tartós eredményt biztosít. A másik módszer az orr érintett területeinek hyaluronsavas feltöltése, ami látható, de rövid életű változást hoz. Ezt a fajta beavatkozást nem szoktuk javasolni, mivel újra és újra el kell végeztetni, ami hosszú távon anyagilag jóval megterhelőbb lehet, mint egyszer elvégeztetni a tényleges korrekciót.

Hogyan tovább?

Amint az a fentiekből is látható, nem olyan egyszerű dolog az orrplasztika, hiszen számos lehetőség közül lehet választani. Elsősorban azt tudjuk javasolni, hogy konzultáljon szakorvossal, akivel alaposan átbeszélhetik, hogy Ön mit talál fontosnak. Orvosa el tudja madj mondani, hogy milyen lehetőségei vannak, továbbá az orrplasztika ára is megbeszélésre kerülhet. Az álláspontok közelítésével pedig végül megtalálhatóvá válik az az optimális megoldás, ami hosszú távon biztosítja a kívánt eredményt! 


Orrműtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és érje el orra tökéletes formáját!