Orrplasztika után -  7 dolog amire érdemes odafigyelni

Egy orrplasztika nem éppen olyan műtét ami sec-perc alatt meggyógyul. Laikusként nézve egy részleges plasztika - tehát amikor nincs az orrsövény igazítva - minimális beavatkozásnak tűnhet. Orrplasztika után nem egy olyan dolog van, amit a teljes gyógyulásig nem tehetünk meg, lévén egy olyan szervünkről van szó, ami közvetlen a legfontosabb tevékenységünkhöz, a légzésünkhöz kapcsolódik, illetve az orrvérzés hamar súlyossá is válhat. De nem kell megijedni, a következő összefoglaló és tanácsok segítenek, hogy gond nélkül elteljenek gyógyulás hónapjai!

orrplasztika után

Orrplasztika után felépülés - meddig is tart?

Az orrplasztika utáni felépülés a leghosszabb időszakot nézve nagyjából egy évig tart. Ez alatt természetesen nem azt értjük, hogy évig nem lehet mondjuk futni vagy fárasztóbb munkát végezni. Nem, itt arra gondolunk, hogy a porcok, hártyák, a hegek és a bőr teljes gyógyulása általában egy évig tart. A normális életmódhoz való visszatérés legkésőbb a hatodik héten lehetséges, addigra kellőképpen stabilizálódik minden, az esetleges duzzanatok, váladékozás megszűnik.

Az orrplasztikát követő felépülés menetrendje: 

 • Első hét: az első héten még lehet fent kötés (teljes orrplasztika esetén biztosan), sőt akár még gipsz is. Részleges korrekció esetén esetlegesen duzzanat lehet a szemek alatt, ami hamar lelohad. Orrplasztika esetében gipszlevétel után már nem megerőltető hétköznapi tevékenységeket is végezhet.

 • Második hét: az orrplasztika utáni duzzanat már jórészt lelohadt, szinte alig látható, hogy Önnek műtéte volt!

 • 3-4. hét: kontroll vizsgálatot követően ha orvosa engedi, visszatérhet a kimerítőbb mozgásformákhoz, mint a futás, úszás és hasonlók.

 • 6. hét: a csont már jórészt összeforrt, így nyugodtan folytatni lehet a súlyzós edzéseket, hétköznapi dolgokban visszatérhet életébe a szemüveg és az orrfújás!

 • 3-6. hónap:  ebben az időszakban már nincs furcsa érzet vagy zsibbadás az orrban.

 • 12 hónap: A gyógyulási folyamat teljesen befejeződött, most már az orr végleges formája is kialakult!

Orrműtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és érje el orra tökéletes formáját!

Ahogy az a fentiekből is látható, nincs olyan, hogy gyors gyógyulás, egy orrplasztika, akármekkora mértékű beavatkozásról is van szó, viszonylag lassan gyógyul. Az alábbiakban sorra veszünk néhány olyan alap tudnivalót, amit segíthet abban, hogy elkerüljön olyan hibákat, melyek lassíthatják vagy visszavethetik a gyógyulást!

 1. Mindig hallgasson az orvosára!

Ez a javaslat a legfontosabb! Önt klinikánk orvosa készítette elő a műtétre, ő végezte el a beavatkozást, és ő fogja egy évig kontroll vizsgálatokon nyomonkövetni, felülvizsgálni. Itt, a 21. században mindenhonnan mindenféle blogok, ál-szakmai oldalak és közösségi média csoportok nőnek, ahol sok fals információ megfordul. Nem érdemes ezekre hallgatni! Mint ahogy nincs csodaszer az orr formájának megváltoztatása, úgy nincs csodamódszer a gyors gyógyulásra! Orvosa mindenről tájékoztatni fogja, és felvázolja a már fentebb is bemutatott idővonalat részletesen.


 1. Figyeljen a testére!

Az orvosát leszámítva a test tudja a leginkább “megmutatni”, hogy hogyan is áll a gyógyulással. Fájdalom, duzzanat, váladékozás jelzi, hogy valami zajlik, és ha úgy látja, hogy nem biztos, hogy része a folyamatnak, akkor forduljon orvosához.


 1. Pihenjen!

Alapvetés, hogy műtét után pihentetni kell magunkat. Különösen az orrplasztika esetében. Mivel oldalt fekve nem fog tudni aludni, ezért érdemes kényelmesen, egy félig ülő helyzetben pihenni. Így orra majdnem függőlegesen lehet, így a váladékok, esetleges szivárgó vér kifelé folyik.


 1. Hűtse le magát!

Némi túlzás van a fenti felhívásban, de azért fontos, hogy kerülje a forró helyzeteket. Szauna, strandolás, napozás, ezeket egy darabig kerülni kell. A műtét utáni 72 órában érdemes külön hűteni az orrunkat.


 1. Ne fújja az orrát!

Talán ez lesz az egyik legzavaróbb dolog az első hetekben. Mivel az orr belső szövetei még gyógyulnak, az orrfújással lassulhat a gyógyulás, orrvérzés is előfordulhat. Ugyanígy van ez a tüsszentéssel is!


 1. Ne tegyen semmit az orrára!

Szemüveg, napszemüveg, ezek mind-mind kerülendők. A legjobb eredményt akkor érheti el, ha kívülről sem gyakorol semmilyen nyomást az orrára. Orvosa jelzi majd, hogy mikortól lehet szemüveget hordani, ha mindenképpen szüksége van rá, akkor érdemes egy pár hónapra kontaktlencsére váltani.


 1. Legyen türelmes!

Türelem rózsát terem, szokták mondani. Ez az orrplasztika utáni gyógyulásra is vonatkozik. A gyógyulást nem szabad sürgetni, és nem szabad elsietni, hiszen a meggondolatlan tettekkel nagyobb kárt okozhat mint amennyi előnyt hoznának!


És a végszó: az orrplasztika után máshogy látja majd a világot!

Fontos, hogy ha már túl van az orrplasztikán, akkor odafigyeljen a gyógyulási folyamat zavartalanságára. Ez nem csak azt jelenti, hogy betartja a fentieket, hanem azt is, hogy mindent meg kell tennie azért, hogy az egészségi állapota ne romoljon: kerülje a zsúfolt helyeket, mindig öltözzön évszaknak megfelelően. Így elkerülhetőek a bakteriális, vírusos megbetegedések, különösen a különböző gyulladások. Minden felmerülő kérdését felteheti orvosának is, szóval ne habozzon kérdezni!

Orrműtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és érje el orra tökéletes formáját!