Az orrsövényferdülés okai, kezelése, a műtét ára

Az orrsövényferdülés kialakulási idejét tekintve a serdülőkor végére alakulhat ki, amikor az arc felveszi a felnőttkorra jellemző vonásokat. Elsősorban légzési problémákat okozhat, mivel a ferde orrsövény miatt valamelyik orrüregünk szűkebb lehet a másiknál. Természetesen nem minden esetben van szükség műtéti beavatkozásra, enyhe aránytalanság esetén, illetve konkrét panaszok hiányában nem biztos, hogy elvégezhető a műtét. Ezen a ponton pedig össze is foglalhatjuk: az orrsövényferdülésre az elsődleges és leghatásosabb megoldás a műtét. Ennek pontos mikéntje megint csak más kérdés, amire tovább olvasva választ találhat!

Az orrsövényferdülés okai - miért ferde?

Az orrsövény egy lemez, mely porcokból és csontokból áll, mely alapesetben az arckoponya úgynevezett középvonalán található, és két feladata van: alátámasztásként, és a két orrüreg elválasztójaként funkcionál. Végleges formáját az arckoponya-arányok serdülőkori rögzülésével nyeri el, ettől az időszaktól lehet látni, hogy valakinek ferde-e az orra vagy sem. A ferdeség kialakulásában elsősorban a genetika, a fejlődés játszik szerepet. Ezen kívül pedig az egyik legelterjedtebb kiváltó ok a trauma: az orrot ért olyan irányú és erejű ütés, ami kimozdítja, súlyos esetekben akár el is töri az orrsövényt. 

Az orrsövény műtéti kezelése

Az orrsövény műtétre általában vagy esztétikai, vagy egészségügyi okból kerül sor. Amennyiben akadályozza a szabad légzést, vagy az orr nem megfelelően működik (pl.: gyakran eldugul a szűkebb orrüreg), és ezek a panaszok már krónikus jelleggel fennállnak. Gyakran nem is az elsődleges, hanem a másodlagos következmények azok, amelyek a műtétet indokolttá teszik, mint például a hosszú és gyakori felsőlégúti panaszok, torokfájdalom, de akár a középfül gyakori gyulladása is. A horkolás nem egyértelműen indokolja az orrsövény műtétet, mivel sokkal összetettebb problémáról van szó - lényegében bármely arányos és egyenes orral rendelkező ember is horkolhat.

Az orrsövény korrekciós műtét ma már kétféleképpen történhet: hagyományos (tehát belső vagy szükség esetén külső bemetszésekkel) és lézeres orrsövényműtétként. A két technika eltér egymástól, és elég eltérő felkészülést igényel, illetve az árait tekintve a lézeres drágább is. Klinikánkon a hagyományos beavatkozást részesítjük előnyben, mivel eddig is ez hozta a legjobb eredményeket.

Orrsövényferdülés műtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és intsen búcsút a horkolásnak egy életre!

Az orrsövényferdülés műtét menete

A menetrend tekintetében az orrsövény korrekciós műtét igen egyszerűen leírható: jelentkezik konzultációra, megbeszéljük a részleteket, elvégezzük a vizsgálatokat, és ha minden rendben van, sor kerülhet a műtétre. Természetesen ez nem egy egy-két napos folyamat, de nincs is év-hosszú várólista sem! Ha elhatározza magát, pár hónap után már valósággá válhatnak tervei. Mivel az orrsövényferdülés egy bonyolult probléma, és a légzőrendszer részét képezi az érintett terület, minden esetben fül-orr-gégész szakorvos segítségére is szükség van. Klinikánkon komplex orrplasztika műtétekre kerül általában sor, amely során nem csak az orrsövény megigazítása, de az orr optimális formájának a kialakítására is sor kerülhet. Komplex műtétről lévén szó, az orrsövény műtétet legtöbbször altatásban végezzük.

Az orrot általában tamponnal rögzítik, aminek egy-két napig kell bent maradnia, de bentfekvésre nem lesz szükség. Az orrsövény műtét utáni tudnivalókról külön posztban részletesebb tájékoztatást itt talál. 

Az orrsövény műtét ára

Az orrsövényműtét ára annak függvényében változik, hogy szükség van-e plasztikai sebészeti igazításra is. Klinikánkon elsősorban az orrplasztika és orrsövényműtét kombinált gyakorlata a preferált, így az ára nagyjából 900 ezer és 1 millió forint között mozog. Mivel intézetünk magánintézmény, így a társadalombiztosítás terhére nem tudjuk elvégezni a kért beavatkozást. Számos fizetési mód van, ideértve több egészségpénztárat, személyi kölcsön formájában történő részletfizetést, illetve készpénzes és bankkártyás fizetést. Ez a költség tartalmazza az összes felmerülő költséget, és pontos ajánlatot kap majd a konzultációk során.

Az orrsövényferdülés megszüntethető!

A végkövetkezést tehát az, hogy az orrsövény korrekció műtéti úton lehetséges. Egy olyan korrekcióról van szó, ami nem csak az egészséget, de hosszú távon az életminőséget is befolyásolja, természetesen a pozitív irányba. Bizonyos, hogy néhány nyugodtan, légszomj és horkolás nélkül átaludt éjszaka után Ön is máshogy látja a majd a világot! Ha további kérdése merülne fel, szeretné megbeszélni a lehetőségeket, ne féljen konzultációra bejelentkezni!

Orrsövényferdülés műtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és intsen búcsút a horkolásnak egy életre!

Kapcsolódó bejegyzéseink