Természetes tokképződés és tokzsugorodás
Okai, tünetei, megelőzése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Önmagában a tokképződés egy természetes folyamat, amely során a behelyezett mellimplantátumot a test kötőszövettel von be, ezzel gyakorlatilag egy védőburkot alkotva. Ez a tok természetes, nem vastag, tehát nem kell attól tartani, hogy a tokképződés végére deformálódik a mell, vagy éppen még nagyobb lesz. Tapintásra nem okoz eltérést, sőt, a normál tokképződés segít a rugalmas és tapintásra természetes hatás elérésben. A szervezet 1-1,5 hónap alatt képez végleges tokot, ez idő alatt fontos odafigyelni az egészségünkre, hogy az ne befolyásolja az implantátum befogadását.

Garanciális mellimplantátumok beültetése kedvezménnyel, ingyenes konzultációval. Ismerje meg az akció részleteit!

A betokosodott mellimplantátum tünetei és okai

A betokosodott mellimplantátum tünetei vagy orvosi nevén szövődményes tokképződés a beültetést követő egy éven belül jelentkezhetnek. Ritka, de előforduló szövődmény mellimplantátum behelyezése után a tok megvastagodása vagy zsugorodása. A plasztikai sebészek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kóros tokképződés általában:

  • gyenge minőségű implantátumokra, 
  • bakteriális fertőzésre (nem megfelelően steril műtéti környezet miatt akár), 
  • vagy a tokképződés során fellépő egyéb megbetegedés következtében a szervezet legyengülése miatt a tokképződés “kisiklására” vezethető vissza.

Összefüggés van a tokképződés és a heggyógyulás között is, és noha másfél hónap után egy alap tok már leképződik. A hegek teljes gyógyulásáig tart a tokosodás, és az első fél év után lehet biztosan azt mondani, hogy nincsenek szövődmények. Kijelenthető, hogy ma már ritka szövődménynek számít a kóros tokosodás.

Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

A tokzsugorodás tünetei - mikor van szükség az implantátum eltávolítására?

A tokzsugorodás tüneteit jelenleg egy négyfokozatú skálán, az úgynevezett Baker-skálán határozzuk meg. A tokképződés és a kóros tokképződés fokozatai az alábbiak szerint épülnek fel:

  1. Az I. fokozat a normál tokképződés, nincsenek kóros elváltozások, tapintásra természetes a mell, fájdalommal nem jár. 
  2. A II. fokozatú tokképződés során már valamivel feszesebb, merevebb a tok, amit már ki is lehet tapintani, de a látvány még mindig természetes. Általában az éves kontroll vizsgálatokkal megfigyelhető, de csak nagyon ritkán van szükség az implantátum eltávolítására. Az első két fokozat általában nem igényel műtéti beavatkozást, fájdalommal nem, vagy alig járnak. 
  3. A kóros tokképződés a III. fokozatnál kezdődik, ekkor már tokzsugorodásról beszélünk. Ebben az esetben annyira vastag tok képződik, hogy már szemmel látható elváltozást okoz, eltorzítva mell formáját. A III. fokozatú tokzsugorodásnál már beavatkozásra van szükség.
  4. A IV. fokozat, amely a legritkább és legsúlyosabb fokozat, már nem csak torzulással, de elszíneződéssel és fájdalommal is jár. Azonnal műtéti beavatkozásra van szükség - a kontroll vizsgálatok miatt azonban nagyon kevesen jutnak el a IV. Baker-fokozatig. 

A III. és IV. fokozat esetében gyakran az implantátum tokkal együtt való eltávolítása a megoldás. A III. fokozatnál lehetőség van - megfelelő egészségügyi állapot mellett - újabb beültetésre, a IV. azonban legtöbbször saját zsírszövettel történő feltöltés javasolt, hogy a természetes gyógyulási folyamat végbe menjen.

Garanciális mellimplantátumok beültetése kedvezménnyel, ingyenes konzultációval. Ismerje meg az akció részleteit!

A komplikációk megelőzésének módjai

A plasztikai sebészek minden esetben törekednek arra, hogy a lehető legbiztonságosabb megoldást ajánlják önnek. Emiatt például az implantátum részben vagy teljes egészében izom alá való behelyezését javasolhatják, mivel így jobb az implantátum fedése, ez támogatja a biztonságos tokképződést.

Szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy az enyhén érdes felületű mellimplantátumok esetében egészségesebb a tokosodás. Technikai jellegű megelőzés az alapos mérlegelés is: a mellimplantátum formája, anyaga, felülete, mérete mind szerepet játszik abban, hogy milyen mértékű lesz a tokosodás. A steril műtéti környezet és eszközök garantálva vannak, a sebészek kiemelkedő hozzáértése pedig szavatolja, hogy szervezetének a lehető legkevesebb megterheléssel járjon a műtét.

Amennyiben mellnagyobbítást fontolgat, és kérdései vannak, érdemes konzultációt kérni, hogy megfelelő szakemberek válaszolják meg a felmerülő kérdéseket és segíthetnek eloszlatni kétségeit.

Kérdése van?

 Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Kapcsolódó cikkeink


Dupla Kontúr » A Double Bubble Mell Kialakulása és Kezelése

Mellnagyobbítás Plasztikai Műtét Nélkül – Lehetséges?

​Mit Jelent A Rippling Mell » Más Néven A Wrinkling Mell?
Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Mellplasztika műtétek 10% kedvezménnyel + 1 évig árgarancia és ingyenes kontroll. Csak korlátozott ideig! Tovább az akció részleteire