Tokzsugorodás

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A tokzsugorodás, vagy más néven kapszuláris kontraktúra az implantátumos mellnagyobbítás utáni szövődmények egyike. Maga a tokképződés a mellimplantátumok beültetése után előforduló természetes folyamat, amely során a test egy vékony, védő "tokot" hoz létre a beültetett protézis körül. Ez a tok segít abban, hogy az implantátum a helyén maradjon és támogassa azt. Azonban néhány esetben a tok túlzottan megszilárdulhat vagy összehúzódhat, ami tokzsugorodást eredményez és fájdalmat valamint esztétikai problémákat okozhat.

A tokzsugorodás kialakulására a felmérések szerint minimális az esély, egy tanulmány szerint a mellimplantátum beültetése utáni első évben a tokzsugorodás aránya 1,6% volt a kerek, texturált implantátumok csoportjában, és 1,3% az anatómiai implantátumok csoportjában.

Tudjon meg többet egy vezető plasztikai sebésztől

 • Minden kérdésére választ kaphat
 • Megismerheti a műtét menetét
 • Személyre szabott árajánlatot készítenek

A betokosodott mellimplantátum tünetei és jelei

A betokosodott mellimplantátum tünetei, azaz a tokzsugorodás jelei a következők:

 • Kemény, feszes mell: Az érintett mell keményebbé és feszesebbé válik a tapintásra.
 • Fájdalom: A mellben vagy a mell környékén fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezik.
 • Esztétikai változások: A mell alakja, mérete vagy pozíciója megváltozik, ami aszimmetriát vagy természetellenes megjelenést eredményez (gömb alakúnak tűnhet).
 • A mell felületének változása: A mell felülete hullámos vagy egyenetlen lehet, és a bőr alatti implantátum érezhető vagy látható lehet.
 • Mozgás korlátozottsága: Néhány esetben a tokzsugorodás befolyásolhatja a kar mozgását, különösen, ha az implantátumok a mellizom alá vannak helyezve.
 • Diszkomfort: A mellben kellemetlen, szorító érzés jelentkezhet.

Amennyiben a tokzsugorodás tünetei közül egyet is tapasztal, forduljon a Plasztikai Sebészeti Centrum ajánlott plasztikai sebészeihez, hogy szakmai segítséget kapjon a problémára.

Időpontot kérek ingyenes konzultációra

Mellimplantátum tokzsugorodás okai

A mellimplantátum körül kialakult tokzsugorodás okai a következők lehetnek:

 1. A mellimplantátum minősége: A korábban gyártott, nem kiváló minőségű implantátum esetében nagyobb a tokzsugorodás kialakulásának kockázata.
 2. Helytelen beültetési forma: Ha a plasztikai sebész nem az egyén számára leginkább alkalmas beültetési módszert választja, a tokzsugorodás esélyesebb.
 3. Nem ideális műtéti körülmények: Bakteriális szennyeződés, hematoma, seroma vagy egyéb gyulladás a testben hozzájárulhat a tokzsugorodáshoz.
 4. A sima felületű (nem texturált) implantátumok használata, amelyek magasabb kockázattal járnak a kapszuláris kontraktúra kialakulására, növelheti a tokzsugorodás kockázatát.

Ezen okok kombinációja és az egyéni tényezők, mint például a beteg egyedi fiziológiája és immunválasza, együttesen járulhatnak hozzá a tokzsugorodás kialakulásához. A tokzsugorodás komplex jelenség és az okok sokszor összefonódnak, így a prevenció és a kezelés is több tényező figyelembe vételével történik.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Részletes és pontos válaszokat kaphat Magyarország egyik legnevesebb és legmegbízhatóbb plasztikai sebészeti klinikájától.

A tokzsugorodás kezelése

A tokzsugorodás kezelése egy négyfokozatú skálán, az úgynevezett Baker-skálánalapján történik. A tokképződés és a kóros tokképződés fokozatai az alábbiak szerint épülnek fel:

 1. Az I. fokozat a normál tokképződés, nincsenek kóros elváltozások, tapintásra természetes a mell, fájdalommal nem jár. 
 2. A II. fokozatú tokképződés során már valamivel feszesebb, merevebb a tok, amit már ki is lehet tapintani, de a látvány még mindig természetes. Általában az éves kontroll vizsgálatokkal megfigyelhető, de csak nagyon ritkán van szükség az implantátum eltávolítására. Az első két fokozat általában nem igényel műtéti beavatkozást, fájdalommal nem, vagy alig járnak. 
 3. A kóros tokképződés a III. fokozatnál kezdődik, ekkor már tokzsugorodásról beszélünk. Ebben az esetben annyira vastag tok képződik, hogy már szemmel látható elváltozást okoz, eltorzítva mell formáját. A III. fokozatú tokzsugorodásnál már beavatkozásra van szükség, ami az egyéni helyzettől függően lehet mellimplantátum csere is.
 4. A IV. fokozat, amely a legritkább és legsúlyosabb fokozat, már nem csak torzulással, de elszíneződéssel és fájdalommal is jár. Azonnal műtéti beavatkozásra van szükség - a kontroll vizsgálatok miatt azonban nagyon kevesen jutnak el a IV. Baker-fokozatig. 

Ha a skála 3. vagy 4. fokozata igaz Önre, vagy nem tudja eldönteni, hogy melyik stádiumban van, de aggódik állapota miatt, forduljon a Plasztikai Sebészeti Centrumhoz, ahol tapasztalt plasztikai sebészek vizsgálják meg.

Időpontot kérek ingyenes konzultációra

A III. és IV. fokozat esetében gyakran az implantátum tokkal együtt való eltávolítása a megoldás. A III. fokozatnál lehetőség van - megfelelő egészségügyi állapot mellett - újabb beültetésre, a IV. azonban legtöbbször saját zsírszövettel történő feltöltés javasolt, hogy a természetes gyógyulási folyamat végbe menjen.

A tokzsugorodás ultrahanggal kimutatható?

Igen, a tokzsugorodás ultrahanggal kimutatható. A tokzsugorodás diagnosztizálásakor az ultrahang segít az orvosnak abban, hogy láthassa az implantátum körüli tok vastagságát és állapotát, valamint hogy azonosítsa az esetleges szövődményeket, például a szivárgást vagy a repedést.

Tudjon meg többet egy vezető plasztikai sebésztől

 • Minden kérdésére választ kaphat
 • Megismerheti a műtét menetét
 • Személyre szabott árajánlatot készítenek

A tokzsugorodás megelőzésének módjai

A tokzsugorodás megelőzésének módjai az alábbiak lehetnek.

 • A mellimplantátum beültetésének megfelelő helye és technikája. A plasztikai sebészek minden esetben törekednek arra, hogy a lehető legbiztonságosabb megoldást ajánlják önnek. Emiatt például az implantátum részben vagy teljes egészében izom alá való behelyezését javasolhatják, mivel így jobb az implantátum fedése, ez támogatja a biztonságos tokképződést.
 • Az ideális mellimplantátum kiválasztása. Szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy az enyhén érdes felületű mellimplantátumok esetében egészségesebb a tokosodás. Technikai jellegű megelőzés az alapos mérlegelés is: a mellimplantátum formája, anyaga, felülete, mérete mind szerepet játszik abban, hogy milyen mértékű lesz a tokosodás.
 • Az alkalmas plasztikai sebész és klinika kiválasztása. A Plasztikai Sebészeti Centrumnál a steril műtéti környezet és eszközök garantálva vannak, a sebészek kiemelkedő hozzáértése pedig szavatolja, hogy szervezetének a lehető legkevesebb megterheléssel járjon a műtét.

Amennyiben mellnagyobbítást fontolgat, és kérdései vannak, érdemes konzultációt kérni, hogy megfelelő szakemberek válaszolják meg a felmerülő kérdéseket és segíthetnek eloszlatni kétségeit.

Kérdése van?

 Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel augusztus 16-ig elvégzett műtétek esetén! Tovább az akció részleteire