Inkontinencia

Ismerje meg a beavatkozást közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az inkontinencia vizelettartási nehézség, melynek során hirtelen és visszatarthatatlanul érkezik a vizelési inger. A távozó vizelet mennyiségétől függ a panasz súlyossága, mely lehet enyhe (1,4 dl), középsúlyos (1,4-3 dl) és súlyos (3 dl fölött). Gyógyításában rendkívül hatásos az intim lézer kezelés, mely a területet regenerálva újra képessé teszi a kontrollra.

Az akaratlan vizeletvesztés tabutéma, pedig a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság 2018-as felmérése szerint a nők 40-60%-át érinti valamilyen mértékben tartósan vagy átmenetileg.

Országos szinten nagyjából ugyanannyi embert érint, mint a szénanátha vagy a cukorbetegség, és az érintettek 80 százaléka nő. Az akaratlan vizeletvesztés rendellenes állapot, függetlenül attól, hogy pár cseppről vagy nagyobb mennyiségről van szó. Fontos tudni, hogy nemcsak időseket érinti.

Tudjon meg többet a beavatkozásról egy vezető plasztikai sebésztől

 • Minden kérdésére választ kaphat
 • Megismerheti a műtét menetét
 • Személyre szabott árajánlatot készítenek

Az inkontinencia fajtái

A vizelet visszatartási képtelenség nőket leginkább érintő gyakori formái:

 1. A stressz- vagy terheléses inkontinencia a leggyakoribb, az esetek 40%-ában erről van szó. A vizeletvesztés inger érzése nélkül akkor történik, amikor a kismedencére nyomás nehezedik: ugráláskor, futáskor, emeléskor, tüsszentésnél, köhögésnél, nevetésnél. A meggyengült záróizom és a gátizom nem tud kellően ellenállni a hólyagra nehezedő nyomásnak.
 2. A sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia a második leggyakoribb fajta. Ilyenkor hirtelen és olyan hevesen jelentkezik az inger, hogy azt nem sikerül elnyomni, vagy a mellékhelyiségig visszatartani. Elsősorban negyven év felett alakul ki, sokszor idegrendszeri oka van, de gyulladás következménye is lehet. 
 3. A kevert típusú vizelet visszatartási képtelenség ötven-hatvan éves korra a legjellemzőbb: ekkorra már a terheléses és a sürgősségi inkontinenciát kiváltó tényezők egyaránt előfordulnak. 

Az inkontinencia okai

Az inkontinencia több, bizonyos életkorokra jellemző okra vezethető vissza, és gyakran egyszerre több tényező is fennáll. Az életkor előrehaladtával az egyes tényezők halmozódnak.

 • Már fiatalkorban is jelentkezhet alkati jellegzetesség, laza kötőszövet, hólyagérzékenység, túlsúly, rossz kondíció miatt.
 • Várandósság alatt a kismamák 20-30 %-a tapasztal a második harmadban, 30-40 %-a a harmadik harmadban vizeletvesztést terhelésre. Ennek oka: a kismedencére háruló extrém terhelés különösen nagy magzat, jelentős súlygyarapodás, gyengébb kondíció esetén. 
 • Szülés után fél évvel a nők 20-40%-ánál, egy évvel utána 10-20%-ánál állnak fenn vizeletvesztési tünetek szülési sérülés következtében: a hüvelyi szülésnél sérült és rehabilitáció nélkül maradt izomzat alapja lehet a terheléses inkontinencia kialakulásának, császármetszéskor a hólyag környékén történt sérülés esetén jellemzőbb a sürgősségi vagy kevert inkontinencia kialakulása. 
 • Változókorra a kötőszövetek merevebbek, a húgycső rövidebb lesz, a hormonális változások miatt a húgyutak falát borító nyálkahártya vékonyodik, csökken a hólyagnyak rugalmassága is, ezáltal a vizelet-visszatartó képesség romlik.
 • További rizikófaktorok, melyek hozzáadódnak az egyéb okokhoz, ezzel növelik az inkontinencia esélyét: dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód okozta renyhe izomzat.
 • Egyéb okok: fejlődési rendellenesség, túlműködő hólyag, gyógyszerek mellékhatásai, krónikus gyulladás, cukorbetegség, stb. 

Milyen tünetekkel jár az inkontinencia?

Az inkontinencia legjellegzetesebb tünete a vizeletvesztés, melynek fokozatai (enyhe, középsúlyos, súlyos) és egyéb kísérőtünetei vannak:

 • néhány csepp vizeletvesztés közvetlenül a vécé elérése előtt,
 • néhány csepp vizeletvesztés tüsszentés, köhögés, fizikai megerőltetés hatására,
 • jelentősebb mennyiségű vizeletvesztés, a záróizmok kontrollálatlansága miatt,
 • váratlanul és hirtelen fellépő sürgető inger,
 • sűrű vizelési inger, rövid ideig tartható kisebb vizeletmennyiség.

Részletes és pontos válaszokat kaphat Magyarország egyik legnevesebb és legmegbízhatóbb plasztikai sebészeti klinikájától.

Hogyan diagnosztizálják az inkontinenciát?

Inkontinencia panaszokkal a háziorvost, nőgyógyászt, urológust keressük fel. Egyes lehetséges okok (gyulladás, cukorbetegség) kizárására szükséges laborvizsgálat is, különösen, ha az inkontinencia korábbi jó állapot után frissen fellépő panasz.

A háziorvossal nézzük át a szedett gyógyszereink esetleges mellékhatásait. Vezessünk naplót, hogy pontosan követhessük, mikor és hogyan jelentkeznek a balesetek. A diagnózist ezeket összegezve hozza meg az orvos, különös tekintettel a fajtájára, mert a kezelés erre célzottan történik.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

Az inkontinencia eredményes kezeléséhez szükséges az inkontinencia fajtájának megállapítása. Amennyiben kevert típusról van szó, több területet is kezelni kell.

A legtöbb esetben szerepel az inkontinencia okai között a kötőszöveti gyengeség, záróizom gyengülése, laza kötőszövetek miatti süllyedés, melyek az életkorral, a menopauza lezárultával a korábban is esetlegesen meglévő tényezőkkel együtt vezetnek a tarthatatlan helyzethez.

inkontinencia

Inkontinencia lézeres kezelése

Az inkontinencia számos esetében jelent megoldást az intim lézer kezelés.

Az intim lézer kezelés legújabb technikája lehetővé teszi 

 • a hüvely tartófunkciójának megerősítését,
 • a hólyagalap megemelését,
 • különösen a mellső fali süllyedés korrigálását,
 • a húgycső belső hámsejtjeinek megújítását, 
 • új kollagénrostok termelődését,
 • a vérellátás fokozását,
 • és ezáltal az enyhe és középsúlyos inkontinencia megszüntetését.

Az oldalunkon ajánlott plasztikai sebészet most ingyenes konzultációval várja intim lézeres kezelés előtt!

Hogyan előzhető meg az inkontinencia?

Az inkontinencia életkorból és a menopauzával járó változásokból eredő okai nem előzhetők meg, ezek élettani tényezők. Sokat tehetünk azonban számos egyéb súlyosbító rizikófaktor kiszűrésével, például 

 • az egészséges testsúly megőrzésével, 
 • dohányzás kerülésével,
 • testedzéssel, speciális medencefenéki tornával.
Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kérdése van? 
Kérjen időpontot ingyenes konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.

Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.