A megereszkedett arcbőr okai és kezelési lehetőségei

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A megereszkedett arcbőr az az állapot, amikor az arc bőre alatt található zsírszövet és kollagén mennyisége lecsökken, az arcbőr veszít rugalmasságából, feszességéből, ez pedig a bőr megereszkedéséhez vezet. 

A megereszkedett arcbőr megöregedett megjelenést eredményez. A széles, lógó állkapocsvonal, a megereszkedett arcforma, a laposabb orcák, a ráncok és a lefelé mutató száj miatt fáradtnak vagy idősebbnek látszunk a korunknál. Ez lelkileg negatívan hat és önbizalmi problémákat okoz, de az elmúlástól, az öregedéstől való félelmeket is felerősíti. 

A megereszkedett arcbőr kezelésére léteznek otthoni módszerek, mint a bőrfeszesítő hatóanyagot tartalmazó krémek és pakolások használata, valamint a műtéti megoldások, mint az arcplasztika, a nyakplasztika, a szemhéjplasztika, vagy a saját zsírral való arcfeltöltés. Ezek a plasztikai beavatkozások segítenek megszüntetni a megereszkedett arcbőrt, a változás már közvetlenül a műtét után észrevehető lesz.

Amikor a megereszkedett bőr kezelése felmerül, akkor sokan fordulnak az otthoni módszerekhez, mert tartanak az orvosi beavatkozások esetleges szövődményeitől, illetve attól, hogy mennyire lesz természetes a végeredmény. Az ingyenes plasztikai konzultáció során pontos információkat kaphat a műtéti kelezésekről, de segíthet a kételyek és aggályok csökkentésében is. 

Tudjon meg többet a megereszkedett arcbőr kezelési lehetőségeiről egy vezető plasztikai sebésztől, aki

  • minden kérdésére választ ad,
  • bemutatja a beavatkozás menetét,
  • személyre szabott műtéti tervet készít.

A megereszkedett arcbőr okai

A megereszkedett arcbőr oka elsősorban az öregedés, amit belső és külső tényezők befolyásolnak, mint a genetika, a hormonális változások, az életmód, a testsúlyváltozás a stressz, az UV sugárzás, vagy a dohányzás - derül ki a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Bőrgyógyászati Tanszék 2020-as tanulmányából.

Genetika

A genetika meghatározza a természetes, biológiai bőröregedést, ugyanis a génjeinkbe nemcsak a bőrtípusunk van kódolva, de az is, hogy milyen gyorsan öregszik a bőr. A genetikai tényezőink befolyásolják, hogy a sejtjeink milyen gyorsan regenerálódnak, de a bőr alatti kötőszövet állapotát is meghatározzák. A bőr öregedésének folyamata tehát nem minden embernél egyforma, van, akinél hamarabb jelentkeznek a vele járó tünetek, például a bőr lógása is. 

Hormonális változások

A hormon szintje a szervezetünkben a bőrre is hatással van. Az alacsony kortizolszint hatással van a biológiai öregedésre, gyorsítja azt. Az ösztrogén alapvetően jótékony hatással bír a bőr nedvességtartalmának egyensúlyára, ha viszont csökken a szintje, például a menopauza miatt vagy után, akkor a bőr korai öregedését, megereszkedését okozhatja.  

Életmód

A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás gyorsítja az öregedés folyamatát, mely a bőrön is meglátszik. A cukor és cukros ételek fogyasztása károsítja a bőrben lévő kollagénrostokat és elasztint, mely csökkenti a bőr rugalmasságát, feszességét. A C-vitaminban szegény, de zsírokban és szénhidrátokban gazdag táplálkozás meggyorsíthatja a bőr öregedésének folyamatát. 

Testsúlyváltozás

A testsúlyváltozás hatással van az arcbőr állapotára is, különösen, ha gyors és jelentős változásról van szó. Amikor hízunk, tehát súlyt szedünk fel, akkor a bőr feszesebb lesz, megnyúlik, hogy teret biztosítson a zsírszövetnek. Hirtelen fogyásnál ez a zsír eltűnik, a bőr azonban nem nyeri vissza a feszességét, vagyis lógni fog 

Stressz

A tartós stressz nemcsak a lelki egészségünkre van káros hatással, de a bőrünkre is, ugyanis számos bőrproblémát kiválthat, és gyorsíthatja a bőr öregedésének folyamatát is. A stressz növeli a bőrben található faggyúmirigyek számát, ami miatt a bőr elzsírosodik, eltömődnek a pórusok, és pattanások alakulnak ki. Emellett a stressz gátolja a kollagén és elasztin termelését, illetve a bőr természetes regenerációs folyamatait.

Dohányzás

A dohányfüst bizonyítottan öregíti a bőrt, ugyanis elősegíti a bőrt károsító szabadgyökök kialakulását. A szabadgyökök olyan molekulák, melyek szövetekben létrejövő oxidációs folyamatok elősegítésével sejtkárosodást okoznak. Többek között a kollagént és elasztint is károsítják, ezzel is csökkentve a bőr feszességét, rugalmasságát. Emellett a dohányzás szűkíti az ereket, így a bőr alsó rétegeiben található apróbb erek nem tudnak kellő mennyiségű oxigént és vitamint szállítani a sejtekhez. 

UV sugárzás

Az UV sugárzás elősegíti a szabadgyökök kialakulását a bőr legfelső rétegében, melyek károsítják azt, a bőr védelmi mechanizmusa pedig sérül. Az éveken át tartó, fényvédő nélküli napozás vagy szoláriumozás bőr idő előtti öregedését okozhatja. 

megereszkedett arcbőr

A megereszkedett arcbőr kezelési lehetőségei

A megereszkedett arcbőr kezelésére léteznek műtéti módszerek, mint az arcplasztika, a szemhéjplasztika és nyakplasztika, továbbá a nem műtéti beavatkozások, mint az injektábilis töltőanyagos kezelés, a HIFU arcfeszesítő kezelés, kollagén indukciós és biostimulációs kezelések, valamint az otthoni módszerek, mint a bőrfeszesítő hatóanyagot tartalmazó krémek és pakolások, melyekkel lassíthatjuk vagy javíthatjuk a bőr öregedését, ám ezek nem hoznak tartós eredményt.

A megfelelő kezelés kiválasztása attól függ, hogy milyen mértékű megereszkedésről van szó.

Műtéti módszerek a lógó arcbőr kezelésére

A lógó arcbőr kezelésére használt műtéti módszerek célja a felesleges bőr eltávolítása és a megereszkedett szövetek megemelése és feszesítése a kívánt kontúr eléréséhez. Bár a műtétek esetében sokakban merülnek fel kételyek és aggályok a felmerül szövődmények, tartósság vagy a társadalmi megítélés miatt, hosszan tartó eredmény csak a plasztikai beavatkozásokkal lehet elérni. Érdemes igénybe venni az ingyenes konzultációs lehetőséget, melynek keretében a sebész ismerteti az előnyöket, hátrányokat, költségeket, lehetséges szövődményeket és eredményeket.

Arcplasztika

Az arcplasztika során a plasztikai sebész a felesleges bőrt eltávolítja, ezzel állítva helyre az arc kontúrját. A műtét alatt az izmok és a zsírcsomók is helyreállításra kerülnek. 

A műtét hozzávetőleg 2-3 órát vesz igénybe, mely után egy éjszakát a kórházban kell tölteni. A duzzanatok felszívódása 2-3 hét alatt történik meg, a teljes gyógyuláshoz pedig hozzávetőleg 6 hétre van szükség. A műtétet követően azonnal látható lesz a javulás, a ráncok eltűnnek, és a bőr is kisimul. A teljes gyógyulás után pedig fiatalosabb, feszesebb lesz arcbőr, mely hosszú ideig úgy is marad. 

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika során a sebész a megereszkedett bőr kisimítását, illetve a szemhéj alatti zsírréteg eltávolítását végzi el, hogy a szemkörnyéki terület feszesebb legyen. A felső szemhéj csüngése nemcsak esztétikai problémát okozhat, de a látást is zavarhatja. 

A szemhéjkorrekció során egyszerre végezhető el az alsó és a felső szemhéj plasztikája, mely után zavartalanabb látást, fiatalosabb szemkörnyék és esztétikusabb arcvonások érhetőek el. A műtét rövid ideig tart, és csak 6 órát kell utána a kórházban maradni. A műtét utáni hegek pár hónap alatt eltűnnek, a végeredmény pedig feszesebb és fiatalosabb szemkörnyék. 

Nyakplasztika

A nyakplasztika egy olyan plasztikai beavatkozás, melynek során a nyak- és toka környékén zsírleszívás és a felesleges bőr eltávolítása történik.  Ennek eredményeként a nyak bőre feszesebb lesz, emellett a toka is eltűnik. 

A műtét hozzávetőleg 1 órát vesz igénybe, látható javulás pedig már pár héttel a műtét után tapasztalható. Végleges eredmény természetesen a gyógyulási folyamat után várható, mely hozzávetőleg 6 hónap. 

Saját zsírral való arcfeltöltés

A saját zsírral való arcfelöltés, melyet zsírátültetésnek is szoktak nevezni, egy olyan eljárás, mely teltebbé, kisimultabbá teszi az arcbőrt testazonos anyag segítségével. A műtét során nem léphet fel allergiás reakció, hiszen saját zsírral történik a feltöltés, és műtéti metszések nélkül végezhető el

Az arcfeltöltés után azonnal látható lesz az eredmény, mely egy feszesebb, fiatalosabb arc. A műtét fél év múlva megismételhető, a hatása pedig 2-4 évig tarthat. 

Nem műtéti módszerek a lógó arcbőr kezelésére

A nem műtéti módszerek a lógó arcbőr kezelésére azok a kezelések, melyek nem igényelnek bemetszéseket vagy varrásokat és ideiglenes javulást eredményezhetnek a bőr megjelenésében. Ezek a kezelések nem alkalmasak súlyos megereszkedés esetén, de hatékonyak lehetnek a finom ráncok és a bőr enyhe megereszkedésének kezelésében.

Szálbehúzás

A szálbehúzás egy olyan eljárás, amely során olyan speciális szálakat alkalmaznak, amelyek fokozzák a kollagéntermelést. A szálak finoman visszaemelik a bőrt, emellett a természetes regeneráló folyamatokat is beindítják. Az eredmény azonnali és tartós, a bőr megemelkedik, emellett feszesebb is lesz. A kezeléssel látványos javulás érhető el, mely 1-2 évig tart. 

Injektábilis töltőanyagos kezelés

Az injektáblis ráncfeltöltő eljárás során mikrotűk segítségével juttatnak botoxot, hyaluronsavat vagy kollagént a bőr alá az arc bizonyos részein, hogy az feszesebb, üdébb legyen. Az eljárás gyors, fájdalommentes és gyógyulási időszakkal sem kell számolni. A kezelés eredménye jellemzően 1-2 évig tart.

HIFU arcfeszesítő kezelések

A HIFU arcfeszesítő kezelés egy nagy intenzitású, fókuszált ultrahanggal történő bőrfeszesítő beavatkozás, amely magas hőt juttat az irharétegbe, ezzel serkentve összehúzódásra a kollagén és elasztin rostokat, illetve elősegíti a kollagéntermelést. Ez azonban egy kockázatos beavatkozás, ugyanis nem megfelelően végezve idegelhalást és szövetkárosodást okozhat.

Biostimulációs kezelések

A biostimulációs kezelések stimulálják és hidratálják a bőrt, megújítják a szerkezetét, emellett az izmokra is hatással vannak, hogy azok stabilabban támaszthassák alá a bőrt. A kezelés viszonylag fájdalommentes, és azonnali javulást ígér, emellett 1-2 évig is kitarthat a hatása.  

Otthoni módszerek

Az otthoni módszerek segítséget nyújthatnak abban, hogy a bőr öregedése lassítható legyen, némi javulás is elérhető, ugyanakkor tartós, túlságosan látványos eredmény nem várható tőlük. Megelőzésként, a megereszkedés folyamatának lassításaként érdemes őket használni elsősorban.

  • Rendszeres testmozgás: a testmozgás felpörgeti a vérkeringést, több tápanyag és folyadék jut el a bőrsejtekhez, ennek köszönhetően teltebb és feszesebb lesz az arcbőr is. Emellett a sportolás hatással van a kortizol termelődésére is, amely hormon segít késleltetni az öregedést.
  • Bőrfeszesítő hatóanyagot tartalmazó krémek: hyaluronsav, a C-vitamin, a retinol és a peptidek mind olyan hatóanyagok, melyek segítenek a bőr regenerálásában, feszesítésében. Érdemes kipróbálni olyan arckrémeket, melyek ilyen hatóanyagokat tartalmaznak. 
  • Megfelelő táplálkozás: a C-vitaminban gazdag, zsírban és szénhidrátban szegény táplálkozás, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása jó hatással van a bőrre, feszesíti azt. A lógó bőr esetén tartós javulást nem eredményez, de lassítja az öregedés folyamatát. 
  • Arcfeszesítő pakolások: a boltban vásárolható készítmények mellet házilag és készíthetünk olyan pakolásokat, melyek segítenek a bőr feszesítésében, mint például a tojásfehérje pakolás. 
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.