Az Öregedés Tünetei, Kezelése, Okai és Jelei

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az öregedés az élet egy természetes folyamata, amelyet mindannyian átélünk. Ahogy öregszünk, testünk fizikai, mentális és szociális változásokon megy keresztül. Ezek a változások ugyan megpróbáltatásokkal járnak, de fontos megjegyezni, hogy az öregedés nem feltétlenül jár hanyatlással. Számos lépést tehetünk az öregedés jeleinek kezelésére, folyamatának lassítására és az egészséges, aktív élet megőrzésére.

Mi az öregedés?

Az öregedés az egyének biológiai és pszichológiai jellemzőinek időbeli változása, amelyet a belső (genetikai) és külső (környezeti) tényezők kölcsönhatása okoz - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az definíciója szerint. Tehát, az öregedés során fizikai, mentális és szociális változásokon megyünk keresztül, ami nem egyenlő a hanyatlással, bár a fizikai és mentális képességek csökkenése gyakran kíséri.

Az öregedés tünetei

Az öregedés tünetei a szervezet biológiai folyamatainak külső és belső megnyilvánulásai, melyek sokféleképp és egyénenként eltérő módon jelentkezhetnek. A tünetek jellegük szerint lehetnek

 • fizikai tünetek: a ráncok megjelenése, a bőr megereszkedése, a hajhullás
 • mentális tünetek: memóriazavarok, koncentrációs nehézségek, hangulati ingadozások
 • szociális tünetek: magányosság, izoláció, fóbiák.

A tünetek súlyosságát befolyásolja az életmód, az általános egészségi állapot, a genetikai hajlam és a stressz szintje is.

Ráncosodás

A ráncosodás a bőr rugalmasságának és hidratáltságának elvesztése miatt kialakuló apró vonalak és barázdák megjelenését jelöli. Ez a természetes öregedési folyamat része, de számos külső tényező, mint a napsugárzás, a dohányzás, a stressz és a nem megfelelő bőrápolás is felgyorsíthatja.

Megereszkedett szemhéj

A megereszkedett szemhéjak a szemhéj bőrének és izmainak gyengülését jelöli, ami a gravitáció hatására a szemhéjak lecsúszásához és lógásához vezet. Ezt a jelenséget okozhatja az öregedés, a genetikai adottságok, a dohányzás vagy a hízás és a fogyás. A lógó szemhéjak számos problémát okozhatnak, mint a fáradtnak, kimerültnek tűnő megjelenés vagy a látáscsökkenés.

Lógó bőr

A lógó bőr a bőr rugalmasságának és feszességének elvesztése következtében kialakuló megereszkedett bőrt jelöli. Ez a jelenség az öregedés, a súlygyarapodás a súlyvesztés és a gravitáció hatására fordul elő általában és leggyakrabban az arc, a nyak, a karok, a has és a combok területén figyelhető meg. A lógó bőr az esztétikai gondok mellett bőrproblémákat és funkcionális rendellenességet is okozhat.

Inkontinencia

Az inkontinencia a vizelet akaratlan távozása, amit az öregedéssel a medencefenék izmainak gyengülése, a húgyhólyagproblémák és a hormonális változások okoznak. Az inkontinencia nem az öregedés elkerülhetetlen következménye, megelőzésére és kezelésére orvosi eszközök, gyógyszerek, lézerkezelés,  a medencefenék izmait erősítő gyakorlatok állnak rendelkezésre.

Az öregedés további fizikai tünetei

 • Bőrszárazság
 • Pigmentfoltok
 • Hegek
 • Cellulit/Narancsbőr
 • Stria
 • Lassabb anyagcsere
 • Csontritkulás:
 • Fáradtság
 • Hajhullás
 • Gyengeség
 • Alvászavarok
 • Emésztési problémák
 • Krónikus betegségek

Az öregedés mentális tünetei

 • Depresszió
 • Szorongás
 • Ingerlékenység
 • Apátia
 • Kognitív hanyatlás

Az öregedés szociális tünetei

 • Szociális izoláció
 • Magányosság
 • Szociális fóbiák

Az öregedés kezelése

Az öregedés kezelése alatt az öregedési folyamatok lassítására, a meglévő öregedési jelek minimalizálására és az életminőség javítására irányuló életmódbeli változtatásokat, orvosi invazív beavatkozásokat és non-invazív kezeléseket értjük. 

Az életmódbeli változtatások közé tartozik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása, a stressz-szint csökkentése és a megfelelő bőrápolás. Ezek a változtatások nemcsak az öregedés látható jeleit késleltetik le, de az általános egészségre is pozitív hatással vannak.

Az öregedés kezelésére szolgáló orvosi, azaz invazív beavatkozások a plasztikai sebészeti műtétek, a génterápia és az őssejtkezelés. A műtéti eljárás során közvetlen beavatkozás történik a testen, ami helyi vagy általános érzéstelenítés mellett, adott esetben pedig altatásban történik.

 • Plasztikai sebészet: A plasztikai műtét olyan sebészeti beavatkozás, amelynek célja az öregedés látható jeleinek csökkentése. A plasztikai sebészeti műtétek nem csupán esztétikai célokat szolgálnak, mint a ráncok eltüntetése, hanem sok esetben az öregedéssel járó funkcionális problémák javítására is alkalmazható, mint például a látást akadályozó lógó szemhéj, ami szemhéjplasztikával megszüntethető.
 • Génterápia: A génterápia olyan technika, amelynek során géneket juttatnak be a szervezetbe az öregedési folyamat lelassítására vagy visszafordítására. Az EU Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) finanszíroz olyan kutatásokat, amelyek célja a génterápia alkalmazása az öregedéssel összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében.
 • Őssejtkezelés: Az őssejtkezelés során őssejteket ültetnek a testbe, hogy helyreállítsák a sérült szöveteket és lassítsák az öregedési folyamatot. A WHO 2021-es jelentése tárgyalja az őssejtkezelés potenciális alkalmazásait különböző betegségek kezelésében és kiemeli a további kutatások szükségességét az őssejtkezelés biztonságosságának és hatékonyságának megállapításához az öregedéssel kapcsolatos betegségek kezelésében

Az öregedés kezelése plasztikai műtétekkel

Arcplasztika

Az arcplasztika azért jó az öregedés kezelésére, mert a megereszkedett bőr feszesebbé tételével, a mély ráncok és redők csökkentésével, valamint az arc kontúrjainak újraformálásával hozzájárul az arc fiatalosabb megjelenéséhez.

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás lehetővé teszi a megereszkedett mell szövetének felemelését és formázását, visszaadva a mell fiatalos kontúrját és helyzetét, ami különösen az öregedés, vagy súlyváltozás után jelentheti az esztétikai megújulást.

Hasplasztika

A hasplasztika alkalmas az öregedés kezelésére, mert eltávolítja a hasról a felesleges bőt, megerősíti a gyengült hasi izmokat és ezáltal simábbá, feszesebbé teszi a has területét, ami a természetes öregedési folyamat vagy életmódbeli változások következtében megereszkedett.

Zsírleszívás

A zsírleszívás segít eltávolítani a test bizonyos részein felhalmozódott zsírfelesleget, ami lehetővé teszi az érintett területek kontúrjainak újraformálását, így az öregedéssel kapcsolatos alakváltozások korrigálását.

Nyakplasztika

A nyakplasztika eltávolítja a nyak területén felhalmozódott felesleges bőrt és zsírt, ezzel csökkentve a bőr megereszkedését és az ún. "dupla áll" jelenségét, így az összkép fiatalosabb és karcsúbb lesz.

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika azért jó az öregedés kezelésére, mert eltávolítja a felső és alsó szemhéjak megereszkedett bőrét és zsírlerakódásait, ezáltal csökkenti a szem körüli ráncokat és "táskás" megjelenést, valamint megszünteti a látást is akadályozó lógó szemhéjakat.

Tokaplasztika

A tokaplasztika azért jó az öregedés kezelésére, mert a tokát és az áll alatti területet formálja, eltávolítva a megereszkedett bőrt és zsírt, ezáltal élesebbé téve az állkontúrt és csökkentve a bőr lógását, ami általánosan fiatalosabb arckifejezést eredményez.

Az öregedés kezelése plasztikai műtéttel hosszú távú, eredményes és hatékony megoldás, amit egy 2012-es, Aesthetic Surgery Journal-ban megjelent tanulmány is alátámaszt. A vizsgálatban 500 arcplasztikán átesett páciens vett részt 10 éven keresztül. A kutatók azt találták, hogy a ráncok és a bőr megereszkedése szignifikánsan javult a műtét után, és ez a javulás 10 év elteltével is fennállt.

Az öregedés kezelése non-invazív módszerekkel

Non-invazív kezelés során a bőr vágása, metszése nélkül történnek beavatkozások. Non-invazív kezelések a ráncfeltöltés (Juvederm, Restylane, Botox vagy Dysport), a lézeres és kozmetikai kezelések, valamint az üzletekben kapható hidratáló krémek.

Ezek segítenek csökkenteni a finom vonalakat, javítják a bőr textúráját és segítik a pigmentációs problémák kezelését anélkül, hogy sebészeti beavatkozást igényelne. Céljuk a bőr megjelenésének javítása minimális vagy nulla gyógyulási idővel.

Ráncfeltöltés

A ráncfeltöltés célja a bőr rugalmasságának és hidratáltságának javítása, a ráncok és finom vonalak kisimítása, a bőr fiatalosabbá tétele. Ehhez különböző anyagokat, például hyaluronsavat, kollagént, Botoxot vagy saját zsírt juttatnak a bőr alá injekciózással. A ráncfeltöltés hatékonyan csökkentheti a ráncokat és a finom vonalakat, javíthatja a bőr textúráját és tónusát, valamint frissebbé és fiatalosabbá teheti az arcot.

Szálbehúzás

A szálbehúzás egy olyan eljárás, amelynek során a bőr alá vékony szálakat helyeznek be a bőr megemelése és feszesítése érdekében. A szálak serkentik a kollagéntermelést is, javítva a bőr rugalmasságát. A szálbehúzás hatékonyan kezelheti a megereszkedett bőrt, a ráncokat és a finom vonalakat, valamint kontúrt ad az arcnak.

Szem alatti karikák feltöltése

A szem alatti karikák számos tényező, például a fáradtság, a stressz, az allergia és az öregedés következtében is kialakulhatnak. A szem alatti karikák feltöltésére számos kezelés létezik, beleértve a hyaluronsavval történő feltöltést, a lézeres kezeléseket és a kémiai hámlasztást. A szem alatti karikák feltöltése javítja a szemkörnyéki bőr megjelenését, csökkenti a duzzanatot és a sötét karikákat, és frissebbé és fiatalosabbá teszi a szemeket.

Intim lézeres kezelés

Az intim lézeres kezelés lézerenergiát használ a hüvely és a külső nemi szervek területén jelentkező öregedési problémák kezelésére, mint például az inkontinencia, és hüvelyszárazság.

A non-invazív kezelések hátránya, hogy kevésbé hatékonyak, mint a plasztikai sebészeti beavatkozások, és a hatásuk sem olyan tartós. Ezenkívül a non-invazív kezelések gyakran többszöri ismétlést igényelnek a kívánt eredmény eléréséhez, ami hosszabb időt és költséget jelenthet.

az öregedés jelei

Az öregedés okai

Az öregedés okai biológiai folyamatok összetett rendszeréből erednek, amelyek befolyásolják a sejtek és szövetek működését az idő múlásával, a WHO megállapítása szerint.

Az öregedés bilógiai okai az alábbiak lehetnek:

 • DNS-károsodás: A DNS a sejtjeinkben található örökítőanyag, amely az idő múlásával károsodhat a környezeti hatások (pl. szabad gyökök, sugárzás, vegyi anyagok) következtében. Ez a károsodás mutációkhoz vezethet, amelyek felgyorsíthatják az öregedési folyamatot.
 • Telomer rövidülés: A telomerek a kromoszómák végein található védőkupakok, amelyek minden sejtosztódáskor rövidülnek. Ha túl rövidek lesznek, a sejt elpusztul, ami a sejtosztódás leállásához vezethet, ezáltal hozzájárulva az öregedéshez.
 • Sejtosztódás lelassulása: A sejtek öregedésével a sejtosztódás lelassul, ami a szövetek és szervek funkcióinak hanyatlását eredményezi.
 • Gyulladás: A krónikus gyulladás károsíthatja a sejteket és szöveteket, hozzájárulva az öregedéshez.
 • Immunrendszer gyengülése: Az immunrendszer gyengülése az öregedéssel jár, növelve a fertőzések és krónikus betegségek kockázatát.

Ezek a biológiai folyamatok összetetten kölcsönhatnak egymással, és egyénenként változó mértékben járulnak hozzá az öregedéshez.

öregedés ellen mit tehetünk

Az öregedés jelei

Az öregedés jelei a szervezet fizikai, mentális és szociális változásainak objektív mérői, állítja a National Institute on Aging (NIA).

Ezek a jelek lehetnek:

 • Fizikai jelek: a bőr rugalmasságának csökkenése, a haj pigmentációjának elvesztése, a csontsűrűség csökkenése, a reflexek lassulása, a vérnyomás emelkedése.
 • Mentális jelek: a kognitív funkciók gyengülése, a memória romlása, a tanulási képesség csökkenése, a reakcióidő hosszabbodása.
 • Szociális jelek: a szociális hálózat szűkülése, a társasági aktivitás csökkenése, a magányosságérzet növekedése.

Az öregedés jelei mindenkinél máshogy jelentkezhetnek. Az egészséges életmód, a stressz csökkentése és a mentális aktivitás fenntartása lassíthatja az öregedés jeleinek megjelenését.

Az öregedés folyamata

Az öregedés folyamata a sejtek és szövetek természetes, idővel bekövetkező változásait foglalja magában, ami a test fizikai és mentális képességeinek lassú csökkenéséhez vezet, a MedlinePlus egyik tanulmánya alapján.

Az öregedés folyamatának időrendi szakaszai életkor szerint:

 1. Fiatal kor (kb. 0-30 év): Ebben az időszakban az öregedési folyamat már elkezdődik, de a jelei még nem láthatóak.
 2. Középkorú évek (kb. 30-50 év): Az első látható jelek, mint a finom ráncok, megjelenhetnek; a fizikai teljesítmény lassan csökkenhet.
 3. Késő középkor (kb. 50-65 év): Az öregedési folyamat gyorsul; egészségügyi problémák, mint az ízületi fájdalmak, gyakoribbak lehetnek.
 4. Idősebb kor (kb. 65-80 év): A fizikai és kognitív változások egyértelműbbek; az izomerő és a memória romlása észlelhető.
 5. Időskor (80 év felett): Az öregedés legintenzívebb szakasza, ahol a szociális és pszichológiai változások is kiemelkedőek.

Az öregedés megelőzése

Az öregedés megelőzése a korai életkorban tett lépések és életmódbeli változtatások összessége, amelynek fókuszában a megelőzés áll, azaz a károsodás és a hanyatlás minél későbbi időpontra történő kitolása és az egészséges évek maximalizálása.

Az öregedés megelőzésére több mód is van, melyeket már fiatalon érdemes elkezdeni alkalmazni. A legfontosabbak közé tartozik 

 • az egészséges táplálkozás,
 • a rendszeres testmozgás,
 • a stresszkezelés,
 • a dohányzás,
 • az alkoholfogyasztás mellőzése,
 • a minőségi alvás,
 • a bőr védelme a naptól, 
 • a szűrővizsgálatokon való részvétel és 
 • a krónikus betegségek megelőzése is.

Az öregedés megelőzése nem csupán fizikai, de mentális és szociális kihívásokat is tartogat. Fontos, hogy mentálisan is aktívak maradjunk, új dolgokat tanuljunk, és fenntartsuk a szociális kapcsolatainkat. A mentális és szociális jóllét hozzájárul a fizikai egészséghez is, és segít megelőzni a depressziót és a demenciát.

Az öregedés megelőzésére tett lépések nem csak hosszabb, de egészségesebb és boldogabb életet is eredményezhetnek.

Az öregedés lassítása

Az öregedés lassítása a már bekövetkezett öregedési folyamat lassítására összpontosít a fizikai, mentális és szociális hanyatlás ütemének mérséklésével - állítja az amerikai Nemzeti Öregedéskutató Intézet (National Institute on Aging, NIA).

Az öregedés lassításának lehetőségei

 • Rendszeres testmozgás: Heti 150 perc közepes intenzitású mozgást javasol az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
 • Hidratálás: Fogyasszon elegendő folyadékot, hogy a test hidratált maradjon, ez elősegíti az egészséges bőrt és az általános jólétet.
 • Agytorna: Aktiválja agyát rendszeresen mentális kihívásokkal, mint rejtvények megoldása, vagy új dolgok tanulása.
 • Társasági élet: Tartsa fenn aktívan a szociális kapcsolatokat, mert a társasági érintkezések pozitívan hatnak az életminőségre és mentális egészségre.
 • Pozitív gondolkodás: Fejlessze a pozitív hozzáállást, ami segíthet a stressz kezelésében és az általános mentális egészség javításában.

Az öregedés lassítása nem csupán fizikai, de mentális és szociális kihívásokat is tartogat. Azonban a fenti lépések megtételével hosszabb, egészségesebb és boldogabb életet élhetünk.

mi az öregedés

Az öregedés megállítása és visszafordítása - lehetséges?

Nem, az öregedés megállítása vagy visszafordítása jelenleg nem lehetséges a tudományos álláspont szerint. Az öregedés megállítása azt jelentené, hogy a biológiai idő megáll, és a sejtek, szövetek nem öregednének tovább. A visszafordítás pedig a már bekövetkezett öregedési folyamatok visszaállítását jelentené egy fiatalabb állapotba.

Viszont vannak ígéretes kutatások az öregedési folyamatok befolyásolására:

 • Sejtmegújulás: Nobel-díjas kutatók, mint Shinya Yamanaka, sejtek fiatalabb állapotba való visszaprogramozását vizsgálják.
 • Gének befolyásolása: Cynthia Kenyon az IGF-1 gén öregedésben játszott szerepét, David Sinclair pedig az NMN előanyag használatát tanulmányozza az öregedés lassítására.
 • Epigenetikai beavatkozások: Steve Horvath és Richard Schüle kutatók az epigenetika területén értek el jelentős eredményeket.

Habár az öregedés egy összetett folyamat, a tudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik meg a hosszú és egészséges élet előmozdítására, beleértve a lelki és szociális jóllétet is.

Kérdezzen tőlünk!

Amennyiben kérdése van az  öregedés kezelési lehetőségivel kapcsolatban, forduljon bizalommal klinikánkhoz, és szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes plasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.