A rekonstrukciós plasztikai sebészet területei és eljárásai

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A rekonstrukciós plasztikai sebészet egy olyan sebészeti ágazat, amely a test sérült vagy elveszett szöveteinek helyreállítására és javítására összpontosít. A rekonstrukciós plasztikai sebészet a test különböző részeiről származó szöveteket és/vagy implantátumot használnak a sérült területek újjáépítésére, miközben figyelembe veszik a funkcionalitást, az esztétikát és a páciens általános egészségi állapotát.

A rekonstrukciós plasztika területei az égési sérülések, a daganatos megbetegedések utáni szövethiány helyreállítása, kezelése, a veleszületett rendellenességek kezelése, a trauma, a mikrosebészet, kézsebészet, az arc- és állkapocssebészet, és a mellrekonstrukció.

A rekonstrukciós plasztikai sebészeti eljárások, mint a mellrekonstrukció, az ajak- és szájpadhasadék műtét, a bőrátültetés vagy a hegkorrekció összetettek és gyakran több műtétet is igényelnek. A műtétek hossza a sérült terület méretétől és összetettségétől függően változik. 

A rekonstrukciós plasztikai sebészet alkalmazási területei

A rekonstrukciós plasztikai sebészet alkalmazási területei az égési sérülések, daganatos megbetegedések utáni szövethiány helyreállítása, a veleszületett rendellenességek kezelése, a trauma, a mikrosebészet, kézsebészet, az arc- és állkapocssebészet, és a mellrekonstrukció.

 • égési sérülések kezelése: ez a terület az égési sérülések során szerzett sebek és hegek helyreállításával foglalkozik, általában két fázisban. Az akut égéssebészet közvetlenül az égés után végez kezeléseket, a helyreállító égéssebészet pedig sebek gyógyulása után.
 • daganatos megbetegedések utáni szövethiány helyreállítása: különböző technikákat alkalmaznak, mint a szövetátültetés, implantátumok beültetése vagy a helyi szövetbővítés.
 • veleszületett rendellenességek kezelése: ez a terület a születési rendellenességek vagy szindrómák helyreállításával foglalkozik, mint például a koponya-arc rendellenességek, az ujjak és lábujjak úszóhártyája, a születéskori ujj- és lábujjtöbblet, vagy a veleszületett kézdeformitás.
 • arc- és állkapocssebészet: ez a terület a gyermek- és felnőtt koponya- és arckoponya sebészeti helyreállításával foglalkozik. Gyermekek esetében általában a koponyacsont és a lágyrészek veleszületett rendellenességeinek, a craniosynostosisnak és a gyermekkori töréseknek a helyreállítását végzik. Felnőttkorban törésekkel és másodlagos rekonstrukciós műtétekkel foglalkoznak. 
 • mikrosebészet: a mikrosebészet a hiányzó szövetek helyreállítását, pótlását végzi, illetve a szövetdarabok átültetését és az erek újrakötését is a helyreállítandó területen.
 • kézsebészet: ezen a szakterületen a kéz és a csukló akut sérüléseinek és a krónikus betegségekből eredő problémáknak a helyreállítása történik, illetve a felső végtagok veleszületett rendellenességeinek korrekciójával, és perifériás idegproblémák kezelése.

A rekonstrukciós plasztikai sebészeti eljárások

A rekonstrukciós plasztikai sebészeti eljárások a test szinte bármely területét érinthetik és tartós megoldást nyújtanak egy veleszületett rendellenesség, betegség vagy baleset miatt kialakult állapot helyreállítására.  

Mellrekonstrukció

A mellrekonstrukciós műtét egy olyan beavatkozás, mely során a sebész a teljesen vagy részlegesen eltávolított mellformát újraépíti saját szövettel és/vagy implantátummal. Ez a fajta rekonstrukciós folyamat több beavatkozásból áll, mely során megtörténik az implantátum beültetése, illetve a mellbimbó és a bimbóudvar helyreállítása is.

A mellrekonstrukciót jellemzően a rosszindulatú emlődaganat vagy baleset miatt elvégzett melleltávolítás miatt szokták elvégezni.

A beavatkozás után a mell visszanyerheti eredeti formáját, nem lesz szükség külső protézist tartalmazó melltartóra sem. A mellrekonstrukció nemcsak a mellet állítja helyre, de az önbizalmat is, hiszen a páciens eléri azt a vágyott testképet, melyet a melleltávolítás miatt elveszített. 

Ajak- és szájpadhasadék műtét

Az ajak- és szájpadhasadék műtét egy sebészeti kezelés sorozat, mely alapvetően öt műtétből áll, és a veleszületett ajakhasadék („nyúlszáj”) és a szájpadhasadék („farkastorok”) helyreállítására szolgál. 

Akkor szokták javasolni, ha magzati korban nem megfelelő az arcfejlődés, és ajakhasadék és/vagy szájpadhasadék alakul ki. Ez a két állapot együtt és külön is fennállhat, a műtét pedig mindkét esetben jó megoldást jelent az ajkak és a szájpad helyreállítására. 

A műtétsorozat végén ideális esetben egy ajak-és /vagy szájpadhasadékkal született gyermek ajkai és szájpadja elnyerheti a normális állapotát, és ugyanúgy nézhet ki, mint bármelyik másik gyereké. 

Bőrátültetés

A bőrátültetés egy sebészeti beavatkozás, melynek célja, hogy a test egyik területéről eltávolított bőrt egy másik területre ültessék át

A bőrátültetésre jellemzően akkor van szükség, ha égési sérülés vagy egyéb betegség miatt a test egyes területein hiányzik a bőr. A bőrfelület hiányát okozhatják bőrfertőzések, égési sebek vagy nyílt sebek, felfekvések, vagy egyéb nem gyógyuló bőrfekélyek.

A műtétet követően a sérült, hiányos bőrfelületre új bőr kerül, ami sokkal esztétikusabb és egészséges állapotot mutat, mint amilyen a beavatkozás előtt volt. 

Hegkorrekció

A hegkorrekciós műtétek olyan beavatkozások, melyek a csúnyán gyógyuló sebek után maradó hegek korrigálására szolgálnak. 

Általában azoknak szokták javasolni ezt a műtéttípust, akiknek a heg látványos helyen van, például arcon, nyakon, illetve azoknak, akiknek a heg megléte negatívan hat személyiségükre, életvitelükre, mindennapjaira. 

A műtét után a heg lényegesen halványabb, kevésbé lesz látható, mint a műtét előtt, és így az adott terület esztétikusabbá válik. 

A rekonstrukciós plasztikai sebészet előnyei

A rekonstrukciós plasztikai sebészet testi és lelki előnyei:

 • a fennálló állapot megszűnése, csökkenése: a rekonstrukciós plasztikai eljárások segítségével megszüntethető a deformitás vagy a sérülés, illetve csökkenthető a mértéke. 
 • fájdalom csökkenése: a sérült vagy deformált szövetek helyreállítása segít csökkenteni a fájdalmat és a diszkomfortérzetet
 • egészségügyi problémák megszűnése, csökkenése: a sérülés vagy deformitás miatt egészségügyi problémák is kialakulhatnak, például a bőrhiányos területen fertőzés, vagy a farkastorok miatt krónikus fülfertőzés, melyek megszűnnek/csökkennek a helyreállítást követően. 
 • testkép javulás, önbizalom növekedés: a helyreállító műtétek segítenek abban, hogy a páciens vágyott testképét érje el, hiszen megszűnik a deformitás vagy a sérülés. Ez pozitívan hat az önértékelésre és az önbizalomra. 
 • életmódbeli nehézségek megszűnése, csökkenése: a sérülések, deformitások a mindennapi életvitelben nehézségeket okoznak, például a melleltávolítás miatt problémás az öltözködés. A rekonstrukciós eljárások ezeket a nehézségeket csökkentik, vagy akár teljesen meg is szüntetik. 

A rekonstrukciós plasztikai sebészet kockázatai

A rekonstrukciós plasztikai sebészet kockázatai a vérzések, fertőzések, fájdalom, kialakulhat vérrög, és a hegek mérete és láthatósága.

A beavatkozás előtti konzultáción pontos információkat kap a beavatkozás menetéről, idejéről, a gyógyulás folyamatáról, és az esetleges kockázatokról, illetve szövődményekről. 

Kérdezzen tőlünk!

Amennyiben kérdése van a rekonstrukciós plasztikai sebészet lehetőségivel kapcsolatban, forduljon bizalommal klinikánkhoz, és szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes plasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.