Az elálló fül okai és korrekciója 

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az elálló fül egy gyakori anatómiai eltérés, melynek során a külső fülkagyló 10-15 foknál nagyobb szöget zár be a fejoldal síkjával. Ez azt jelenti, hogy a fül kiemelkedőnek, elállónak tűnik, és nem illeszkedik harmonikusan a fejhez. A fül alaki eltérése akár egyoldalú is lehet, de a legtöbbször az eltérés mindkét oldalon fennáll. 

Az elálló fül bár a hallás képességét nem befolyásolja, esztétikai és pszichológiai szempontból komoly problémát jelenthet már kisgyermek korban is, mint a félénkség, a gátlásosság és a  zárkózottság.

Mivel a fülünk méretét, alakját és tulajdonságait genetikailag örököljük, a tévhitekkel ellentétben az elálló fület se leragasztással, se lekötéssel nem tudjuk a normális anatómiai helyzetbe vissza kényszeríteni. Az elálló fülek kezelése véglegesen és látványosan csak fülplasztika műtéttel lehetséges.

Tudjon meg többet az elálló fül kezelési lehetőségeiről egy vezető plasztikai sebésztől, aki

  • minden kérdésére választ ad,
  • bemutatja a kezelés menetét,
  • személyre szabott kezelési tervet készít.
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Az elálló fül okai 

Az elálló fül okai lehetnek genetikai öröklés, veleszületett elváltozás vagy szerzett elváltozás, mint például a trauma és baleset.

  • Öröklés: Az elálló fülek mögött a legtöbb esetben genetikai öröklés áll. Ha az egyik-, vagy mindkét szülőnél tapasztalható ez a jelenség, akkor nagy valószínűséggel a gyermek is örökölni fogja az elálló füleket.
  • Veleszületett elváltozások: A veleszületett elváltozásokhoz sorolhatjuk a különböző porcfejlődési rendellenességeket. Külön-külön és együtt is előfordulhatnak ezek a különbségek és mind hozzájárulhatnak az elálló fülek kialakulásához.
    • Túlzott concha: A concha a fül középső része, amely egy kagyló-alakra hasonlít. Ha ez a része túlságosan nagy a fülnek, akkor előfordulhat az, hogy a fül elállva helyezkedik el a fej síkjától. 
    • Gyengén fejlett vagy hiányzó antihelix: Az antihelix az a hajtás, amely a fülben párhuzamosan fut a külső peremmel. Ha nem megfelelően fejlődik ki a fül ezen része, akkor az okozhat elálló füleket.
  • Szerzett elváltozások: A szerzett elváltozások a legtöbb esetben valamilyen sérülés következtében alakulnak ki. Bár ritkább, de különböző traumák és sérülések is vezethetnek az elálló fül kialakulásához akkor, ha ezek befolyásolják a bőr vagy a porcok formáját és helyzetét. 

Az elálló fül korrekciója

Az elálló fülek korrekciója fülplasztika keretében valósul meg, mely során a plasztikai sebész a fülkagylót közelebb helyezi a fejhez, ami legtöbbször a porc formálásával és rögzítésével történik meg. A fülkorrekciót, fülplasztikát gyerekeknél már az általános iskola megkezdése előtt (5-7 éves kor körül) érdemes lehet elvégeztetni.

elálló fülek korrekciója

Fülplasztika

A fülplasztikával a plasztikai sebész korrigálja a deformálódott porc helyzetét, így lesz a beavatkozás eredményes és tartós. A fülplasztika eredménye a műtét után rögtön szemmel látható. A műtét és az utána lévő varratszedés is fájdalommentes.

A fülplasztika során érzéstelenítés után a fül mögött a sebész ejt egy kis bőrmetszést, ez műtét után teljesen láthatatlan lesz. Az orvos feltárja a külsőfül porcos vázát, és azt a kívánt mértékbe és irányba beállítja, majd rögzíti. Vérzéscsillapítás után a porchártyát, illetve a bőrmetszést egyesíti a plasztikai sebész egy finom, plasztikai varrattal. A fülnek optimális esetben enyhén hátrafelé kell dőlnie. A természetes fülek általában 15-20 fokos dőlésszöggel rendelkeznek, így a plasztikai műtét után ilyen eredmény várható. 

GYIK- Gyakran Ismételt Kérdések

Az elálló fül műtétet TB támogatással igénybe lehet venni?

Igen, bizonyos feltételek mellett az elálló fül műtét tb alapon is igénybe vehető. Ajánlott klinikánk azonban az elálló fül műtétet nem végzi el tb alapon. Az ingyenes plasztikai konzultáció alkalmával a plasztikai sebész felméri a páciens elképzeléseit és igényeit, ezt követően átbeszélnek mindent a műtéti beavatkozással és a várható végeredménnyel kapcsolatban.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes fülplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.