Ferde orr okai, tünetei és korrekciója

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A ferde orr nem egy orvosi terminológia, inkább egy jelző, melyet sokan az orr formájára vagy kinézetére használnak. A ferde orr általában olyan orrot jelent, ami nem teljesen egyenes, hanem valamilyen mértékben görbe vagy ferde.

A ferde orr nem csak esztétikailag jelent gondot, hanem egészségügyi tüneteket is okoz, mint az alvásproblémák, nehézlégzés és fejfájás. 

A ferde orr kezelésére csak az orrsövény műtét és az orrplasztika tud végleges és látványos eredményt hozni. Az orrkorrekciós beavatkozások biztonságos és gyakori műtétek, melyek után az érintettek visszanyerik önbizalmukat és megszűnnek az egészségügyi tünetek. Ha ön is zavaróan ferdének érzi orrát, jelentkezzen  ingyenes plasztikai konzultációra, ahol személyesen teheti fel kérdéseit egy tapasztalt plasztikai sebésszel.

Tudjon meg többet a ferde orr kezelési lehetőségeiről egy vezető plasztikai sebésztől, aki

 • minden kérdésére választ ad,
 • bemutatja a kezelés menetét,
 • személyre szabott kezelési tervet készít.
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

A ferde orr okai

A ferde orr okai veleszületett rendellenesség, trauma vagy sérülés, kötőszöveti betegség, vagy idő előtti orrsövény növekedés is lehet.

 • Veleszületett rendellenesség: Ide tartozik az orrsövényferdülés vagy más olyan tényező, melyek befolyásolják az orr formáját és előidézhetik az orr szerkezetének diszharmóniáját. Az orrsövényferdülés egy nagyon gyakori jelenség, az európai lakosok mintegy 70%-át érinti.
 • Trauma vagy sérülések: Egy nagyobb sérülés, baleset következtében az orrban lévő csontok eltörhetnek, vagy megsérülhetnek (például porcsérülés, arckoponya sérülés, orrsérülés, arcsérülés) olyan szinten, hogy az akár a későbbiekben a ferde orr kialakulásához is vezethet. Az orrsövényporc egy nagyobb ütés hatására kiugorhat a csontos keretből, emiatt pedig a kor előrehaladtával az orr egyre ferdébbé válhat. 
 • Kötőszöveti betegségek: Néhány genetikai vagy autoimmun betegségek (például a Marfan-szindróma, vagy a tüdőtágulás) befolyásolhatják az orr szerkezetét és formáját is. 
 • Idő előtti orrsövény növekedés: A különböző orrsövényproblémák már a fiatalabb korban is előidézhetik az orr ferdeségét. Ilyenkor beszélhetünk az orrsövények idő előtti növekedéséről, illetve a nem megfelelő fejlődéséről is. 

A ferde orr tünetei

A ferde orr tünetei lehetnek alvászavarok és álmatlanság, légzési nehézségek, folyamatos orrfolyás, horkolás, fejfájás, alacsony energiaszint és fáradékonyság, illetve hallásproblémák. Ezek a tünetek attól függően változhatnak, hogy mi okozza pontosan a ferdeséget, illetve hogy az az állapot mennyire súlyos. Gyakori tünetek, melyek felléphetnek orrferdeség következtében:

 • Alvászavarok és álmatlanság: Ha az orr ferdeség légzési problémákat is okoz, akkor alvás közben felléphet álmatlanság, vagy alvászavar is. Gyakori jel lehet például az alvási apnoé, illetve a horkolás is. 
 • Légzési nehézségek: Ha az orr ferdesége vagy deformitása a normális légzést akadályozza, akkor jelentkezhet az állandó orrfolyás, a nehézlégzés, vagy akár a légszomj is. 
 • Fejfájás: Gyakori tünet lehet az orr vagy az arc területein jelentkező fájdalom, illetve a fejfájás is. Ez különösen akkor jelentkezik sűrűn, amikor az orr deformitása sinus problémákat is okoz. 
 • Alacsony energiaszint, fáradékonyság: Ha az orr nagy mértékben ferde, akkor felléphetnek krónikus légzési nehézségek is, mely következtében az oxigén hiánya alacsony energiaszinthez, fáradtsághoz, kimerültséghez, általános levertséghez is vezethet.
 • Hallásproblémák: Nagyobb egyenetlenség során megváltozhat az orrlégzés megfelelő szellőzése. Ha oldalirányú ferdülés tapasztalható, akkor az egyik orrnyílás szűkké válhat, melynek következtében felléphet hallásromlás, orrfolyás, illetve visszatérő középfülgyulladás is.

Ezek a tünetek a ferde orr tünetein kívül egyéb orr-és arcproblémákkal is összefüggésben lehetnek. Ha Ön a fent említett ferde orr tüneteit tapasztalja magán, jelentkezzen ingyenes konzultációra, hogy egy plasztikai sebész vizsgálhassa meg és válaszolhasson a kérdésire.

ferde-orr kezelése

A ferde orr korrekciója

A ferde orr korrekciója orrsövényműtéttel és/vagy orrplasztika műtéttel történik. A ferde orr, illetve az orrsövényferdülés olyan probléma, melyet csak műtéti eljárással lehet teljes mértékben megszüntetni, a gyógyszeres, illetve az egyéb kezelési eljárások nem tudják kiváltani a műtéti beavatkozást.

Az orrsövényműtét az orrban található elferdült orrsövény helyreállítását jelenti, az orrplasztikai beavatkozás pedig az orr külső megjelenésének korrigálását foglalja magában, melynek végeredményeként egy szép és egyenes orrot fogunk kapni. 

Az alkalmazott módszer mindig az egyén egészségügyi állapotától függ, illetve attól, hogy az orr-ferdeséget mi okozza.

Orrsövény műtét

Az orrsövény műtét egy olyan eljárás, amelyet az orrüregben lévő orrsövény ferde, egyenetlen állapotának javítása céljából végeznek el. Az orrsövény az orr középvonalán lévő vékony csont és porclemez, amely az orrüregeket elválasztja egymástól.

A műtét során a sebész helyreállítja a deformált porc-és csontszöveteket, hogy az orrsövényt teljesen egyenes legyen. Az orvos ehhez bemetszést ejt az orr belsejében, hogy az orrsövényhez hozzáférhessen. Ezután elferdült vagy görbe részeket vagy eltávolítja vagy helyreállítja úgy, hogy az egyenes legyen, a bemetszést varratokkal zárja.

Az orrsövény kiegyenesítése javítja a légzést, és csökkenti vagy megszünteti a krónikus orrdugulást.

Orrplasztika

Az orrplasztika olyan esztétikai sebészeti beavatkozás, mely során a plasztikai sebész a veleszületett, a sérülés vagy a betegség miatti deformitásokat, esztétikai panaszokat okozó hibákat javítja a páciens orrán. 

Ezt a beavatkozást szokták a leggyakrabban alkalmazni a plasztikai sebészek, ha egy ferde orr korrekciójáról van szó, ez ugyanis magába foglalja az orrüreg belső szerkezetének a korrigálását is. 

Az egy-másfél órás, altatásban vágzett műtét során a funkcionális problémákat is korrigálják, így javul az orrlégzés és enyhül a légzési nehézség, de emellett az orr esztétikai javulása is szemmel látható lesz. 

Az orrplasztika során úgy alakítják ki az orr méretét, arányait és formáját, hogy egy esztétikus és természetes végeredményt érjenek el. 

A ferde orr korrekciója igénybe vehető-e TB-támogatással?

Igen, a ferde orr korrekciós műtétet TB-alapon is igénybe lehet venni, de csak állami fenntartású kórházban, és csak abban az esetben, ha a műtétre valamilyen egészségügyi probléma miatt van szükség. Ajánlott klinikánkon TB támogatással nem végezhető el a ferde orr korrekciója. Az ingyenes plasztikai konzultáció alkalmával azonban a plasztikai sebész felméri a páciens állapotát, igényeit és elképzeléseit, majd ezt követően átbeszélik a teendőket és a lehetőségeket.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes orrplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.