Megereszkedett bőr a hason - Okai, Tünetei, Kezelése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A megereszkedett bőr a hason az az állapot, amikor a has bőre alatt található zsírszövet mennyisége lecsökken, a has bőre veszít a feszességéből, emiatt pedig megereszkedik, lógni kezd.

Megereszkedett hasi bőr frusztrációt okoz és a sporttevékenységeket vagy a divatos öltözködést is megnehezítheti. Emellett lelkileg is problémákat, gátlásokat, testképzavart, önbizalomhiányt és önértékelési zavarokat generál.

A megereszkedett hasi bőr kezelésére léteznek nem műtéti kezelések, mint a HIFU vagy a lézeres kezelés és az otthoni módszerek, mint a bőrfeszesítő krémek használata,  illetve plasztikai beavatkozások, például a hasplasztika vagy a fogyás utáni alakkorrekció. Hosszú távú megoldást elsősorban a plasztikai beavatkozások adnak.

A hasplasztika vagy a fogyás utáni alakkorrekció megszünteti a lógó hasi bőrt, illetve a megmaradt felesleges zsírszövet is, helyreállítják a megnyúlt izomszöveteket, javulás pedig már közvetlenül a műtét után tapasztalható. A végső eredmény a gyógyulási folyamat végén várható, mely hosszú évekig megmarad.

Tudjon meg többet a lógó hasi bőr kezelési lehetőségeiről egy vezető plasztikai sebésztől, aki

 • minden kérdésére választ ad,
 • bemutatja a beavatkozás menetét,
 • személyre szabott műtéti tervet készít.

A lógó hasi bőr okai

A lógó hasi bőr okai a szülés utáni visszamaradt bőr,  nagymértékű testsúlyváltozás, korábbi műtét szövődménye, illetve az időskor okozta bőrereszkedés. 

 • szülés, császármetszés: főleg nagyobb babák, illetve ikrek esetében a terhesség alatt jelentős mértékben megnyúlik a bőr, mely a szülés után nem képes teljes mértékben regenerálódni. 
 • nagymértékű fogyás: ha nagy mennyiségű testsúlyt veszítünk, ráadásul viszonylag rövid idő alatt, akkor a megnyúlt bőr nem tudja ezt követni, nem képes kellő mértékben visszahúzódni, ezért lógni fog.  
 • korábbi műtét szövődménye: a hasi műtétek után előfordulhat, hogy a has bőre nem tud megfelelő módon regenerálódni, veszít a rugalmasságából. 
 • időskor: a kor a bőrünkre is hatással van, és nemcsak az arcon, a test többi részén, tehát a hason is. Ahogy öregszünk, csökken a bőr kollagén szintje, ez pedig a bőr megereszkedését okozhatja.  
Megereszkedett bőr a hason

A megereszkedett hasi bőr tünetei

A megereszkedett hasi bőr tünetei olyan látható jelek, melyek a bőr feszességének elvesztése, illetve a bőr megnyúlása miatt alakultak ki, mint a striák megjelenése, a ráncosodás, a lógó bőr, súlyos esetekben pedig kötényhas is kialakulhat. A tünetek kialakulásának súlyossága függ a bőrtípustól, az életkortól, a genetikától, és a hormonoktól is. 

 • striák: amikor a bőr nyúlási igénybevételnek van kitéve, a feszülés irányára merőlegesen lila vagy vörös csíkok alakulhatnak ki, melyek később fehér színűvé válnak. Ezeket a csíkok jellemzően nagy testsúlyváltozás miatt alakulnak ki. 
 • ráncosodás: a mikor a bőr megereszkedik, veszít a feszességéből, és nemcsak lóghat, de ráncok is megjelenhetnek rajta.
 • lógó bőr: a megnyúlt bőr nem tudja visszanyerni eredeti alakját, aminek következtében laza lesz, és lógni kezd. 
 • kötényhas: a kötényhas az az állapot, amikor a has petyhüdt, kötényszerűen lóg, mert a kitágult bőr és kötőszövet nem tudja visszanyerni eredeti, feszes állapotát. 

A megereszkedett hasi bőr kezelése

A megereszkedett hasi bőr kezelése történhet plasztikai műtéttel, mint a hasplasztika vagy a fogyás utáni alakkorrekció, nem műtéti beavatkozásokkal, mint a lézeres vagy rádiófrekvenciás kezelés, illetve otthoni módszerekkel is, például nyirokmasszázzsal vagy bőrfeszesítő krémekkel. 

Hasplasztika

A hasplasztika egy olyan plasztikai sebészeti műtét, melynek során esztétikus és feszes hasfalat alakítanak ki, illetve szükség esetén a sérült izomszöveteket is helyreállítják.

Hasplasztikát szülés vagy császármetszés után szoktak javasolni, illetve nagymértékű fogyás esetén. 

A beavatkozás után azonnal látható a javulás, a has bőre a végső formáját a gyógyulási folyamat után nyeri el. A gyógyulási folyamat után véglegesen eltűnik a lógó bőr a hason, helyette feszes és rugalmas lesz a has. 

Fogyás utáni alakkorrekciós műtét

A fogyás utáni alakkorrekciós műtét egy olyan plasztikai sebészeti beavatkozás, melynek során a bőr és a zsírszövet egy része eltávolításra kerül, illetve a szövetek feszesítése is megtörténik. 

Akkor szokták ezt a beavatkozást javasolni, ha nagyobb testsúlyingadozás következtében a has bőre zavaró mértékben kezd lógni, például hirtelen fogyás vagy szülés után. 

Az eljárással a látványos testkontúr javulás mellett a megereszkedett hasi bőr is eltűnik, helyette feszes és lapos lesz a has, a változás már közvetlenül a műtét után is észrevehető, a végleges eredmény azonban csak a gyógyulási folyamat után várható. 

Lézeres kezelés 

A lézeres kezelés egy olyan bőrfeszesítő eljárás, amely során pontszerű égési sérülések segítségével indítják be a kollagéntermelést, illetve húzzák össze a megnyúlt kötőszöveti rostokat.

A lézeres kezelést olyan esetekben szokták javasolni, amikor a has bőrének megereszkedése még nem olyan nagymértékű. Az eljárás ilyen esetekben látványos eredményt ígér. Hátránya a meglehetősen magas ár, illetve a szem károsodásának veszélye.

HIFU kezelés

A HIFU bőrfeszesítő kezelés egy olyan, nem műtéti beavatkozás, melynek során nagy intenzitású, fókuszált ultrahanggal magas hőt juttat a bőr irharétegébe, mely serkenti a kollagén és elasztin rostok összehúzódását, és fokozza a kollagén-termelést. 

Ezt az eljárást akkor szokták javasolni, ha a megereszkedett bőr a hason csak kisebb mértékű, tehát nem kötényhas esetében. A HIFU kezelés hatékonyan feszesíti a has bőrét, hátránya viszont, hogy ha nem megfelelően végzik, súlyos égési sérüléseket okozhat, ráadásul meglehetősen drága is. 

Rádiófrekvenciás bőrkezelés

A rádiófrekvenciás bőrfeszesítő kezelés egy olyan eljárás, melynek során 42-46 ℃ hőt képeznek az irharétegben, amely fokozza a kollagéntermelés, illetve a megnyúlt kötőszöveti rostok összehúzódást.

Jellemzően akkor szokták ezt a lehetőséget javasolni, ha a megereszkedés kisebb mértékű. Előnye, hogy a HIFU és lézeres kezelésekkel ellentétben nem okoz valódi sérülést, viszont többszöri kezelésre van szükség, hogy látható legyen az eredmény. 

Bőrfeszesítés otthoni módszerekkel

Vannak olyan otthoni módszerek, melyek fogyás, terhesség vagy a természetes ereszkedés esetén javíthatnak a has bőrének állapotán, ugyanakkor ezek a megoldások csak felületi kezelések, jelentősen megereszkedett has esetén nem várható tőlük hosszan tartó változás vagy jelentősebb javulás.

Otthoni módszerek:

 • Rendszeres testmozgás: az olyan mozgásformák, mint például a súlyzós edzés növeli az izomtömeget, ez pedig feszesíti a bőrt is. 
 • Bőséges folyadékbevitel: a hidratált bőr kevésbé hajlamos a megereszkedésre, lógásra.
 • nyirokmasszázs: fokozza a helyi keringést, javítva ezzel a bőr állapotát.
 • Bőrfeszesítő krémek: a hyaluronsav, a C-vitamin, a retinol és a peptid tartalmú krémek elősegíthetik a bőr regenerálását, és a bőr feszesítését. 
 • Vörös LED fényterápia: az infravörös fény beindítja a sejtregenerációs folyamatokat, a has bőrén használva segítheti annak feszesítését. 
 • Helyes táplálkozás: egy tanulmány szerint szénhidrát,- és zsírszegény életmód, illetve a fokozott C-vitaminbevitel hatással van a bőr egészségére, illetve annak feszességére is. 

Ha hosszan tartó eredményt szeretnénk, akkor a műtéti lehetőségeket mindenképp érdemes megfontolni. Bár sokan tartanak a fájdalomtól, a lehetséges szövődményektől és kockázatoktól, illetve a társadalmi megítéléstől, egy ingyenes konzultáció keretében pontos információkat kaphatunk a beavatkozás menetéről, előnyeiről-hátrányairól, illetve az elérhető eredményről. 

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.