Hüvelytágasság - a hüvelyfal lazulása

Ismerje meg a problémát közelebbről és tegye fel kérdéseit konzultáció keretében!

A hüvelytágasság vagy hüvelyfal lazulása olyan állapotot jelent, amikor a hüvely bőrének és izmainak rugalmassága csökken és a hüvely falai meglazulnak vagy kitágulnak. Ez a jelenség általában a női nemi szervek természetes öregedésével, hormonális változásokkal, terhességgel és szüléssel, illetve más tényezőkkel kapcsolatos.

A továbbikban az okokról, tünetekről és kezelési lehetőségekről írunk.

hüvelytágasság

A hüvelytágasság okai

A hüvelytágasságnak több oka is lehet, gyakori, hogy egyszerre több tényező is fennáll az érintettnél.

 • Természetes, az életkorral járó ok, hogy a kötőszövetek megereszkednek.
 • Genetikai tényező a veleszületett kötőszöveti renyheség. Ez azt jelenti, hogy a kötőszövetek már fiatalabb korban, kisebb terhelés hatására is veszítenek rugalmasságukból.
 • Hüvelyi szülés, különösen több vagy elhúzódó, komplikációval lezajló szülés sérülést hagy maga után. Nemcsak megnyúlnak, de szakadnak is a különböző kötőszöveti képletek.
 • Elmaradó vagy nem megfelelő rehabilitáció szülés után. A szülés után több alkalommal (3, 6, 12 hónappal) ellenőrzik a gyógyulás folyamatát. Ha ez elmarad, a későbbiekben fokozottan lehet számítani hüvelytágasságra.
 • Hormonális okok: a klimax alatt csökken az ösztrogéntermelődés, leáll a hüvelyi sejtek aktivitása, összezsugorodnak a sejtek. A menopauza utáni állapotra a hüvelyfal elvékonyodott, a kollagéntermelődés leállt. A sorvadt hüvelyfal összeesik, a közötte levő tér nagyobb lesz.

Részletes és pontos válaszokat kaphat Magyarország egyik legnevesebb és legmegbízhatóbb klinikájától.

A hüvelytágasság tünetei

A hüvelytágasság tünetei több módon is érzékelhetők, mert a kötőszöveti lazulás nem korlátozódik kizárólag a hüvely falára, illetve a hüvelyfal lazasága több, kismedencei funkcióra kihat.

 • A korábbihoz képest megváltozott a szexuális együttlét intenzitása, kevesebb élményt nyújt, kevésbé érzékelhető. Ezt a partner is tapasztalja, ezért előfordulhat, hogy megromlik a nemi élet, a párkapcsolat.

 • Inkontinencia panaszok jelentkezhetnek.

 • A fertőzések gyakoribbak, mert például uszodában víz kerülhet a hüvelybe.

 • Belső nyomás. Érzés, mintha valami "lógna" a hüvelyben, ami a méh vagy a hüvely falának kilógása miatt van. További információ itt: Méhsüllyedés

hüvelyfal lazulása

Hogyan diagnosztizálják a hüvelytágasságot?

A hüvelytágasságot a nőgyógyász fizikális vizsgálattal diagnosztizálja. Meghallgatja a panaszokat, szükség esetén egyéb vizsgálattal ellenőrzi, nem áll-e esetleges kóros folyamat, betegség azok hátterében. 

Hogyan kezelik a hüvelytágasságot?

A hüvelytágasság kezelésére többféle módszer van, attól függően, mennyire előrehaladott az állapot.

 • Intimtornával megelőzhető és késleltethető a romlás, az izmok rugalmassága szinten tartható.
 • Műtéti lehetőségek - hüvelyplasztika
 • Intim lézer kezelés egyszerre több hatást ér el, a hüvelytágasság megszüntethető.

Mit tegyenek azok a nők, akik már szenvednek a hüvelyi tágasság tüneteitől?

Ha úgy érzi, hogy a hüvelytágasság tüneteit tapasztalja, az első lépés az, hogy forduljon orvoshoz, aki meg tudja erősíteni a diagnózist, és tanácsot tud adni a továbbiakról. Ez magában foglalhatja konkrét kezelés ajánlását, életmódváltozásokat, és akár műtéti beavatkozást is.

Milyen eredmények várhatók hüvelytágasság esetén az intimlézer kezeléstől?

Az intim lézer kezelés során a lézersugarak hőhatása váltja ki az eredményt. Az egy-három alkalomból álló kezelés célja a hüvelyfal fiatalkori állapotának visszaállítása.

 • A lézersugarak apró lyukakat ejtenek a hüvelyfal sejtjeiben. A gyógyulás során az új sejtek kollagént termelnek, a hüvelyfal megvastagodik. 
 • A lézersugár a sejtek vérellátottságát fokozza, a vérbőség aktív működésre serkenti a sejteket, a váladéktermelés helyreáll, a hüvelyfal feszessége nő.
 • A lézersugarak a mélyebb rétegeket összehúzódásra késztetik, az ernyedt állapot megszűnik, a laza hüvelyfal ismét jól tart.

Tudjon meg többet az intim lézeres kezelésről egy vezető szakorvostól

Hogyan előzhető meg a hüvelytágasság?

Mivel az életkor előrehaladtával testünk minden területe veszít a rugalmasságából, feszességéből, a hüvelytágasság teljes mértékben nem zárható ki, és a kialakulásához vezető okok mindegyikét sem lehet elkerülni.

Fontos, hogy túlsúllyal, dohányzással ne rontsuk a természetes folyamatot. A nagy mértékű hüvelytágasság elkerülhető azonban, ha már a kezdeti tüneteket észlelve, kezeljük a területet, így szinte észrevétlenné tehető a kialakulása.

Mellplasztika műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Tudjon meg többet az intim lézeres kezelésről egy vezető szakorvostól, aki

 • minden kérdésére választ ad,
 • bemutatja a kezelés menetét,
 • személyre szabott kezelési tervet készít.