Az orrpolip az nem egy állat!

Nem elég, hogy egész életem során az allergiától szenvedtem, de most még az is kiderült, hogy orrpolipom van. Szomorúan és csalódottan tértem haza a fül-orr-gégészemtől ahol párom és a három éves kisfiam várt. Párom már látta rajtam, hogy ki vagyok akadva ezért fiamnak magyarázni kezdett, hogy „Apa most szomorú, mert orrpolipja van”. A kicsi persze teljesen megzavarodott, hiszen a Némó nyomában és Szenilla nyomába című meséket heti rendszerességgel nézi újra és újra, így nem csoda ha meglepődött, mit keres egy polip apa orrában.

Ettől persze egyből elszállt az én rossz kedvem is. Vicces volt, ahogy a pici tanácstalanul kérdezgeti, hogy hogy került bele a polip az orromba és az övébe is bemászik-e. Aztán elmeséltük szépen neki, hogy ez nem egy igazi polip, amit a mesékben is látott, hanem egy betegség ami az orrban alakul ki. Ez a betegség az orrban elzárja a melléküregek nyílásait, az ott termelődő váladék pedig ezáltal nem tud kiürülni, így pedig előbb-utóbb elfertőződik. Fiam persze ilyen mélységesen nem volt kíváncsi a történetre, ezért inkább elment és újra betette kedvenc elveszett hala történetét és az abban felbukkanó polipot csodálta helyettem.

Orrműtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és intsen búcsút az orrpolip kellemetlen tüneteinek egy életre!

Az allergia tehet az orrpolip kialakulásáról

A doktorom elmondta, hogy az allergiás orrgyulladás során a levegőben terjedő pollenek ingerlik az orrnyálkahártyámat, amire az váladékozni kezd. Az állandó inger hatására azonban ez a nyálka elváltozik és polippá alakul át. A doktor szerint ez a polip gyerekeknél is előforduló betegség, ami egy másik betegség szövődményeként alakulhat ki. Szerencsére nekem gyerekkoromban ilyen problémám nem volt és ha rajtam múlna, most sem lenne. Nagyon nem örülök neki, ugyanis azt tanácsolta, hogy egy orrpolip műtéttel távolítsuk el a „fenevadat”.

Nem gondoltam volna, hogy ide jutunk. Az elején mindössze az egyik orrfelemben vettem észre egy kis orrdugulást, gondoltam ez is a szokásos allergia szezon egyik rám gyakorolt hatása, azonban lassan ebből a dugulásból kialakult a polip.

Aztán persze a polip miatt alvási problémáim voltak és gyakran fájt a fejem is.

A doktor úr arról tájékoztatott, hogy ennél súlyosabb bajom is lehet tőle és akár gyulladásos megbetegedéshez is vezethet, ha nem kezeljük minél előbb az esetet. Még azzal is riogatott, hogy elveszíthetem a szaglásom, orrvérzésem és magas lázam is lehet ha nem operáljuk meg minél előbb.

Könnyes búcsú az orrpoliptól

Otthon én magam is utána néztem a doktor által felvázolt tényeknek és hát sajnos igaza volt. Számtalan undorító képet találtam a világhálón a betegségemről ami elég erőt adott ahhoz, hogy időpontot foglaljak egy orrpolip műtétre. A műtét előtt alaposabban is megvizsgált és elmondta, hogy számtalan alakja lehet az orrpolipnak: kerek, hosszúkás vagy szabálytalan is, de az enyém kimondottan könnycsepp alakú. Elmondta, hogy egyes esetekben akár helyi szteroidkezeléssel és allergiaellenes gyógyszerekkel is kezelhető az orrpolip, de a késői felismerés miatt az enyém már csak műtéti úton távolítható el.

Az orrpolip műtétem altatásban történt, így abból nem sokat észleletem, bár a beavatkozást elvileg helyi érzéstelenítés mellett endoszkópos eszközökkel is végzik.

A nevében is különös polipektómia azaz polipkimetszés során az orvos egy speciális eszközzel apró darabonként lereszeli a gusztustalan elváltozást. Az orrplasztika műtét sikeresen és gyorsan lezajlott, a felépülésem is rövid volt. Nem volt olyan szörnyű, mint ahogy gondoltam, de a műtét után figyelmeztettek, hogy a polip bármikor újra kialakulhat, ezért fokozottan figyeljek oda az allergiámra és kezeltessem azt megfelelően, hogy máskor a fiam már csak a mesében halljon újra a polipokról.

Orrműtét

Jelentkezzen be hozzánk ingyenes konzultációra most, és intsen búcsút az orrpolip kellemetlen tüneteinek egy életre!

Kapcsolódó bejegyzéseink