Az orrpolip tünetei és kezelése, megszüntetése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Mi az az orrpolip és mitől alakul ki?

Az orrpolip az orrüregben vagy az orr melléküregeiben kialakult, nem daganatos, hanem gyulladásos képződmény. A nyálkahártyán kialakuló, duzzadt kinövések ovális alakúak, és az egész üregben elterjedhetnek, ami akár komolyabb problémákat is okozhat. Az esetek legnagyobb részében légúti allergiásoknál, asztmásoknál alakul ki. Az orrpolip több okból kifolyólag is veszélyes lehet, ha kezeletlenül hagyják. A növekvő orrpolipok elzárhatják a légutakat, főleg az orr melléküregeit, és az ezekben termelődő váladék nem ürül ki. Ez könnyen fertőzéshez vezethet, amiből további szövődmények alakulhatnak ki. 

Az orrpolipok kialakulásának legfőbb oka az allergiás orrgyulladás, úgynevezett rinitisz. Mivel az orrnyálkahártyát folyamatosan irritálja valami, például pollen vagy különböző vegyszerek, annak felülete elváltozhat, és állandósult polipok alakulhatnak ki. Gyermekek esetében a cisztás fibrózis szövődményeként is kialakulhatnak polipok, így ha erről van szó, érdemes a betegség után kontroll ellenőrzésre menni. Akkor is kialakulhat, ha a páciens asztmás és aszpirinre is allergiás, ekkor úgynevezett Samter-triász tünet-együttesről beszélünk. Az orrpolip hátterében más gyógyszerekre való érzékenység is állhat, illetve különböző autoimmun betegségek miatt is kialakulhat.

Orrpolip műtét kedvezménnyel, ingyenes konzultációval! Ismerje meg az akció részleteit!

Az orrpolip tünetei

Az orrpolipnak igen kellemetlen tünetei és szövődményei lehetnek. Habár a kisebb gyulladásos duzzanatok nem okoznak problémát, a nagyobbak kialakulása még az orrot is elferdítheti. Az orrpolip kialakulásának leggyakoribb tünete az állandóan bedugult orr, ami általában csak az egyik orrnyílást érinti. Ha viszont valaki allergiától szenved, az orrdugulás mindennapos lehet, így nehéz észrevenni, hogy más probléma is állhat a háttérben. Az állandó orrdugulás fejfájással is járhat, illetve alvási zavarokat is okozhat. Ha orrmelléküreg-gyulladás alakul ki a polipok miatt, akkor csökkenhet a szaglás, folyamatos nyomásérzet keletkezhet az arcban, illetve ez is gyakran fejfájással jár. Súlyosabb esetekben lázzal és gyengeséggel és egy általános levertség érzéssel párosul.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kezelése, megszüntetése 

Orrpolipot diagnosztizálása után kérdés, hogy hogyan kezeljük, szüntessük meg teljesen a gyulladást és a duzzanatokat. A továbblépés iránya többféle lehet. Az orrpolipok kezelésében és megszüntetésében sokat segíthetnek a szteroid alapú gyógyszerek.

Ezek hosszútávon képesek levinni a gyulladást, és ha a betegség még nem túl előrehaladott, akkor megszüntetheti a problémát. Az orrüreg és a melléküregek elfertőződése különböző orrcseppekkel és antibiotikumokkal is kezelhető, azonban a már fejlett, kialakult polipok eltávolításában ritkán segít.

A gyógyszeres kezelések sok esetben javulást hozhatnak, azonban legtöbbször a szakorvos a műtétet fogja javasolni. A műtét a mai korszerű technikával szinte kockázatmentes. Ha a páciensnél allergia vagy asztma miatt alakultak ki a polipok, és emiatt a gyulladás a műtét után is fennáll, akkor jó esély van rá, hogy a polipok így is visszatérnek.

Orrpolip műtét kedvezménnyel, ingyenes konzultációval! Ismerje meg az akció részleteit!

Az orrpolip műtét menete

Az orrpolipok műtéti eljárással eltávolíthatóak, ami helyi érzéstelenítéssel, vagy súlyosabb esetekben altatással történhet. Az orrpolip műtétet, más néven polipektómiát, endoszkópos technikával végzik, amely csökkenti a szövődmények kialakulását és sokkal kevésbé terheli a szervezetet, mint a hagyományos módszerek. Az endoszkóp segítségével nagy felbontásban látható a műtéti felület, ami sokkal nagyobb pontosságot biztosít. A sebész az eljárás során kis darabonként metszi ki a polipot. A műtét nagyjából 30-60 percet vesz igénybe. Ez az eltávolítandó polip méretétől függ, illetve attól, hogy mindkét orrüreget, mellékorrüreget érinti-e.

Javaslatunk: irány az orrplasztika!

Mivel a gyógyszeres kezelés csak a nagyon gyenge lefolyású, idejekorán észlelt orrpolipokat képes kezelni, a többi esetben az orrplasztikát ajánljuk. Az orrplasztika nemcsak az esztétikai, de a funkcionális problémák eltávolításában is kiválóan segít, így az orrpolip eltávolításának céljából is fordulhat a klinikához.

Akkor is segítséget nyújthat a műtét, ha az orrpolip miatt eldeformálódott az orr, vagy ha éppenséggel az orr anatómiai formájából fakadóan nagyobb a hajlamosság a polip kialakulására. Ekkor a plasztikai műtét az orrcsont átszabásával kedvezőbb alakot tud létrehozni. Itt a weboldalon bejelentkezhet egy ingyenes konzultációra. Az konzultáción a szakorvos tájékoztatni fogja a részletekről és ismertetni fogja az ajánlott műtéti tervet.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes orrplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.