Az aszimmetrikus mell okai, tünetei és korrekciója

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az aszimmetrikus mell azt jelenti, hogy a két emlő eltér egymástól méretben, formában vagy elhelyezkedésben. A megítélés szubjektív, ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy ha a méretbeli eltérés meghaladja a 2 cm-t, vagy ha a mell alakja jelentősen eltér egymástól, akkor már aszimmetrikus mellekről beszélhetünk.

A mellaszimmetria természetes és gyakori jelenség, amely a hölgyek közel felét érinti. Bár a legtöbb mellaszimmetria enyhe és nem jelentenek esztétikai problémát, hatással van a nők életminőségére, hiszen komoly érzelmi és öltözködési problémákat okoz.

Aszimmetrikus mellek esetén a mellkorrekciós beavatkozások tudnak tartós eredményt hozni, mint a mellnagyobbítás, mellkisebbítés, mellfelvarrás és zsírleszívás. Egy másfél órás aszimmetrikus mell korrekcióval véglegesen eltűnnek az esztétikai eltérések, megszűnnek az egészségügyi panaszok és pozitív testkép alakul ki a korábbi negatív helyett. Ennek első lépcsője a részvétel, egy ingyenes és kötelezettségektől mentes konzultáción egy plasztikai sebésszel.

Tudjon meg többet az aszimmetrikus mell kezelési lehetőségeiről egy vezető plasztikai sebésztől, aki

 • minden kérdésére választ ad,
 • bemutatja a kezelés menetét,
 • személyre szabott kezelési tervet készít.
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Az aszimmetrikus mell okai

Az aszimmetrikus mell okai lehetnek hormonális alapúak, kiválthatja betegség, helytelen testtartás, mellkasdeformitás, illetve fejlődési rendellenesség is.

 • Hormonális okok: A hormonális változások (várandósság, szoptatás), illetve a jelentős súlyváltozás (hízás, fogyás) is előidézhet a mirigyállományban és a zsírszövetekben olyan eltérő változásokat, amelyek következtében kialakulhat az aszimmetrikus mell. 
 • Betegség: Bár önmagában az aszimmetria nem jelent orvosi problémát, de előfordulhat, hogy a jelenség hátterében daganatos elváltozás áll. Ennek következtében a hölgyek hirtelen változást észlelhetnek a melleken.
 • Helytelen testtartás: A helytelen testtartás, különösen a púpos testtartás, hozzájárulhat az aszimmetriához az egyenlőtlen terhelés, az izomegyensúly-hiány és a rossz légzés miatt.
 • Mellkasdeformitás: A szegycsont és a bordák közötti elváltozást jelenti, legismertebb ezek közül a tyúkmell és a tölcsérmell.
 • Fejlődési rendellenesség: A nagyobb mértékű elváltozást okozhatja a kötőszövet, a csontozat fejlődési zavara, illetve a mirigyállomány rendellenessége is. Ilyenkor a különbség már pubertás korban jól láthatóvá válik.

Az aszimmetrikus mell tünetei

Az aszimmetrikus mell tünetei fizikai és pszichoszociális tünetekkel járhatnak.

Fizikai tünetek

 • Egyik mell kisebb/nagyobb, mint a másik: Ez a leggyakoribb tünet. A különbség mértéke változhat, de akár több kosárméretnyi is lehet.
 • Fájdalom vagy érzékenység az egyik mellben: A fájdalom mértéke változhat, és lehet enyhe kellemetlenség vagy éles fájdalom. A fájdalom oka lehet a mellben lévő feszültség, a hormonszint ingadozása, vagy akár egy alapvető egészségügyi probléma.
 • Aszimmetrikus mellbimbók: A mellbimbók mérete, alakja és elhelyezkedése is aszimmetrikus lehet. Ez nem feltétlenül okoz problémát, de esztétikai aggodalomra adhat okot.
 • Bőrgyulladás: A súrlódás vagy a nyomás az egyik mell alatt bőrpírhoz, viszketéshez és irritációhoz vezethet. Ez gyakrabban fordul elő azoknál a nőknél, akiknek nagyobb a mellük, vagy akik olyan melltartót viselnek, ami nem illeszkedik jól.
 • Nehézség a melltartó viselésében: A megfelelő melltartó megtalálása nehéz lehet, ha az egyik mell jelentősen nagyobb vagy kisebb, mint a másik.

Pszichoszociális tünetek

 • Önbecsülési problémák: A mellaszimmetria önbecsülési problémákhoz, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. Ez különösen igaz azokra a nőkre, akik a társadalom által elvárt "tökéletes" testképet követik.
 • Szociális szorongás: Bizonyos nők szoronghatnak az aszimmetriájuk miatt, és kerülhetik a fürdőruha viselését vagy a nyilvános megjelenést.
 • Kapcsolati problémák: Az aszimmetria problémákat okozhat a párkapcsolatokban is. Bizonyos nők partnereik kritizáló vagy bántó megjegyzéseket tehetnek a mellükre, ami további önbecsülésbeli problémákhoz vezethet.
mell aszimmetria korrekciója

Az aszimmetrikus mellek korrekciója

Az aszimmetrikus mellek korrekciójával lehetőség van enyhíteni vagy akár eltüntetni az eltérést a két mell között. A korrekció történhet mellnagyobbítás, mellkisebbítés, mellfelvarrás, vagy zsírleszívás keretében.

Az aszimmetrikus mellek sportolással, diétával vagy különböző krémek használatával nem korrigálható, mert a méretkülönbséget csak a plasztikai műtét képes kiküszöbölni.

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás során a kisebb méretű mellbe mellimplantátumot ültetnek be. Erre akkor lehet szükség, ha az egyik mell sokkal kisebb, mint a másik. A mellnagyobbítással a mellek egyforma méretűvé válnak, de formásabbak és feszesebbek is lesznek. 

Mellkisebbítés

Mellkisebbítés során a nagyobb mell méretének csökkentésével a plasztikai sebész szimmetrikussá teszi a kebleket. A mellkisebbítés során a mell méretét, és alakját is módosítani tudja a plasztikai sebész annak érdekében, hogy a két mell szimmetrikus legyen. 

Jelentkezzen be még ma ingyenes konzultációra, hogy ne maradjon le a 20%-os kedvezményről! Tovább az akció részleteire!

Mellfelvarrás

A mellfelvarrás azt jelenti, hogy a plasztikai sebész úgy emeli meg a mellet, hogy az egy vonalban helyezkedjen el a másikkal. Erre akkor van szükség, amikor a két mell mérete bár ugyanakkora, de az elhelyezkedésük nem az, például az egyik mell lóg, vagy kevésbé feszes, mint a másik. 

Zsírleszívás

A zsírleszívás a plasztikai sebészek által használt zsíreltávolító eljárás, mellyel látványos eredményeket lehet elérni mellaszimmetria esetén is. A sebész a felesleges zsírszövetet kiszívja a mellállományból, ami harmonizálja a mellkontúrokat, a mellek pedig szimmetrikussá válnak.

Jelentkezzen be még ma ingyenes konzultációra, hogy ne maradjon le a 20%-os kedvezményről! Tovább az akció részleteire!

GYIK – Gyakran ismételt kérdések

Mellaszimmetria műtét TB támogatással lehetséges?

Igen, az aszimmetrikus mell korrekcióját el lehet végeztetni TB támogatással, ám erre csak állami működtetésű kórházakban van lehetőség és akkor, ha a beavatkozás egészségügyi probléma miatt fontos. Esztétikai céllal elvégzendő mellkorrekcióra nem vehető igénybe TB támogatás. Ajánlott klinikánkon a műtét költségtérítéses, de a plasztikai konzultáció térítésmentes.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.