Mi az a tyúkmell és mit érdemes tudni róla?
Tölcsérmellkas kezelése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A tyúkmell - más néven tölcsérmellkas - a bordák közötti porcok rendellenes fejlődésének következménye, latin nevén a pectus carinatum. Kialakulása legtöbbször a gyermekkorban megtörténik, azonban felnőtt korban is előfordulhat, de ritkán, akkor is általában előzményekkel, például mellkasi műtét utáni rendellenességként. A kissé gonosz “tyúkmell” megnevezés, egy olyan állapotot takar, ami - ellentétben mondjuk a csőmell jelenségével - ritkábban akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet.

➔ Tölcsérmellkas korrekciója kedvezménnyel, ingyenes konzultációval! Ismerje meg az akció részleteit!

A tyúkmell kialakulásának okai

Jelenleg nincs pontos magyarázat arra, hogy miért alakul ki ez a jelenség. Önmagában a kialakulás a bordák közötti porcok rendellenes fejlődésének folyamata, ami gyakran azzal társul, hogy a mellszövet sem fejlődik megfelelően, így kisebb mell alakul ki. A megfigyelések azt mutatják, hogy leginkább genetikai betegségekben szenvedőknél alakulhat ki a tölcsérmellkas forma. Ilyen betegség többek között a csontritkulás, a Marfan-szindróma, vagy a különböző kromoszóma abnormalitások. 

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

A tölcsérmellkas tünetei

A tünetek szemmel láthatóak már kisgyermek korban: a mellkason a bordák előretüremkednek, a mell pedig a bordák alatt helyezkedik el, a legtöbbször enyhén lógva. Sokszor azonban a mellkas megjelenésének másságán túl nincs egyéb tünetet. Rendkívül ritka esetben lehetséges, hogy súlyos tyúkmell kialakulása esetén nehézlégzés, mellkasi fájdalom, gyakori légúti megbetegedések és fáradékonyság is jelentkezik. 

A tölcsérmellkas diagnózisának felállítása

A diagnózis felállításához az első lépés a szemrevételezés, és a mellkasi röntgen. Lehetséges, hogy az orvos tesztelteti a légzőszerveket és a szívműködést is. Súlyos esetekben akár CT vagy MRI vizsgálatra is sor kerülhet, főleg, ha az orvos szerint műtétre lesz szükség.

A tyúkmell kezelése, eltüntetése

Ez a ritka, a legtöbbször csak külsőleges eltéréssel járó állapot kétféle módon kezelhető: 

  1. Súlyos esetekben (főleg gyermekeknél és fiataloknál) szabályozót helyeznek el műtéti úton, amit a megfelelő mellkasi forma kialakulása után eltávolítanak.
  2. A másik módszer a leggyakoribb, mivel ritkán súlyos a tölcsérmellkas állapota, emiatt elég lehet a mellplasztikai beavatkozás. Implantátum behelyezésével tehető formásabbá a mell és a mellkas. A megfelelő forma, hely és méret kiválasztásával szinte elrejthető a tölcsérmellkas.

Kiegészítő jellegű kezelés még a tyúkmell esetében a mellbimbó korrekciós műtét, amely során “igazít” a sebész a mellbimbókon, hogy azok illeszkedjenek az újonnan kialakult mellkashoz, mellformához.

A fenti két módszer közül a klinikán a másodikat, tehát a plasztikai jellegű korrekciót végezik, illetve ehhez kapcsolódóan mellbimbó-korrekciós műtétet, ha szükséges és kéri. Érdemes tehát beszélni egy sebésszel, hogy megtudhassa, milyen lehetőségei vannak a “tyúkmell” jelenségének korrekciójára az Ön esetében.

➔ Tölcsérmellkas korrekciója kedvezménnyel, ingyenes konzultációval! Ismerje meg az akció részleteit!

Mire számíthatok a tyúkmell kezelésnél, korrekciónál?

Ha nem súlyos az állapota, akkor az előzetes felmérések alapján sebésze segít eldönteni, hogy milyen formájú és méretű mellimplantátumot érdemes használni. Ez nem feltétlenül jelent jelentős méretváltozást, mivel a meglévő mellszövetet kell alapul venni, ami tölcsérmellkas esetében nem biztos, hogy eléri az átlagosnak mondható mennyiséget és minőséget. Mindenesetre a korrekció után több szempontból is elégedett lehet: egyrészt szebb lesz a mellkas, a mellek megjelenése, másrészt az esetleges aszimmetriát is megszüntetheti a műtéttel.

Összefoglalva

A fentieket összefoglalva elmondhatjuk, hogy a tölcsérmellkas nem olyan jelenség, amelyet ne lehetne kezelni, és amellyel muszáj lenne együtt élni. Ha nem olyan súlyos, hogy valódi egészségügyi gondokat okozzon, akkor maximum esztétikai, megjelenés alapú szempontok alapján lehet mérlegelni. Amennyiben úgy gondolja, hogy javítani szeretne a külsején, nem elégedett vele, akkor érdemes konzultációt kérni és megbeszélni a lehetőségeket! 

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Kapcsolódó cikkeink

Tubuláris emlőMinden, amit tudni érdemes a csőmellekrőlIsmerje meg a témát közelebbről és

Tubuláris Emlő » Minden, Amit Tudni Érdemes A Csőmellekről

FDA minősítésMit jelent ez és miért fontos Önnek?Ismerje meg a témát közelebbről

FDA Minősítés » Mit jelent ez és miért fontos Önnek?

Mi az a tyúkmell és mit érdemes tudni róla?Tölcsérmellkas kezeléseIsmerje meg a

Mi Az A Tyúkmell? » Minden, Amit Érdemes Tudni Róla?

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.