Hasplasztika 2019  - minden, amit a hasplasztikáról tudnod kell egy helyen

A szülés vagy egy sikeres fogyás jó érzéssel tölti el az embert, a megereszkedett bőrt látva mégis bizonyos esetekben elszontyolodva állunk a tükör elé. Sajnos nincs az a hasizom gyakorlattal társított diéta, ami segít a probléma megoldásában, a hasplasztikával viszont újra tökéletesen feszessé tehető a bőrünk, és ezáltal új alapokra helyezhető az önbizalom. Érthető módon a beavatkozással kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel a páciensekben, mi pedig ezekre igyekszünk most választ adni.

Kinek jó a hasplasztika?

Az emberi élet egyik legcsodálatosabb eseménye, mikor új jövevény érkezik a családba. A szülés és a születés szépségéhez viszont nehézségek is társulnak. Ezek közé tartozik a hasi bőr megereszkedése, amit a kilenc hónapon át tartó változások idéznek elő.

A várandósság alatt gyengülnek az izmok, és sajnos romlik a tónusosság és a bőr rugalmassága is. Érthető, ha ezzel szembesülve csalódottan állunk a tükör előtt, a jó hír azonban az, hogy manapság már egy rutin beavatkozással könnyen visszaállítható az eredeti állapot.

hasplasztika budapesten

Akkor is adekvát lehet a hasi bőr feszesebbé tétele, ha egy drasztikus életmódváltással jelentős súlyfeleslegtől szabadultunk meg. Ilyenkor sokszor egyre jobban érezzük magunkat a bőrünkben,sajnos azonban ez a bizonyos bőr nem minden esetben tud megfelelően alkalmazkodni egy ilyen komoly átalakuláshoz, így nem érvényesülnek a tónusok, amiért keményen megdolgoztunk.

Ezen felül azt is elmondhatjuk, hogy az idő múlása egyetlen testrészünket sem kíméli, ez alól tehát a hasunk sem kivétel. A bőr ezen a területen ugyanúgy ereszkedésnek indul, ahogyan a testünk más részein a rugalmasság és az izomtónus romlásából adódóan. A plasztika ebben az esetben is megoldást jelenthet, hogy lelki fiatalságunkat a külsőnk is híven tükrözze.

A plasztikai műtét előtti felkészülés

A felkészülés első lépése természetesen lelki eredetű. A legtöbb esetben esztétikai szempontok miatt tesszük le a voksunkatmérlegelés után az „igen” mellett, de a szükségtelen bőr sportolás, ruhaválasztás, egyes esetekben tisztálkodás közben ugyancsak nehézségeket vethet fel. Mindez a feszesebb bőrrel orvosolható, így a gyógyulást követően ismét bátran bújhat különböző szabású ruhákba, magabiztosan sétálhat a strandon és állhat a tükör előtt.

A műtétet minden esetben konzultáció előzi meg, mely a mi intézetünkben teljesen ingyenes. Mivel mindenkinek egyedi testfelépítése és adottságai vannak, ezért a konzultáció során az izom, a bőr, valamint a zsír arányának figyelembevételével tervezzük meg a beavatkozást. Nincs két ugyanolyan eset, ezért rendkívül fontosa konzultáción részvétel, ahol:​


  • Az orvossal való első találkozás alkalmával megismerheti a személyre szabott lehetőségeit, ezen kívül minden felmerülő kérdésére választ kap.
  • Megtudhatja, milyen beavatkozással milyen eredményekre számíthat és azok mennyibe fognak kerülni.
  • ​Sebészünk igyekszik végigvezeti Önt az egész folyamaton, elmagyarázza az egyes műtéti technikák lényegét, majd megbeszéli Önnel a választott beavatkozás módját, idejét.

Emellett egy előzetes, teljes körű kivizsgálásra is szükség van, hiszen ennek során derül ki, fennáll-e olyan egészségügyi probléma, ami a hasplasztika szempontjából fontos lehet. Tisztában vagyunk vele, hogy kényelmetlenséget okozna, ha az egyes vizsgálatok miatt egyik helyről a másikra kellene rohangálnia, az időkiesés elkerülése érdekében ezért minden szükséges felmérést (labor-, és esetlegesen felmerülő egyéb vizsgálatok, pl. EKG, röntgen, ultrahang) elvégzünk az Intézetünkben.

hasplasztika menete

Ezek alapján előfordulhat, hogy a nagy nap előtt életmódváltást javaslunk, ami jellemzően könnyű ételek, sok folyadék és vitaminok fogyasztását jelenti. A műtétet megelőző két hétben érdemes elkerülni az aszpirin, a ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatát.

A hasplasztika menete

Általánosságban elmondható, hogy a hasplasztika a sokat tapasztalt, nagy rutinnal rendelkező sebészek számára nem nagy feladat, azonban rövid műtétről egyáltalán nem beszélhetünk a hasplasztika esetében sem, a beavatkozás általában 2-2,5 óráig tart.

Az egyes technikák a bemetszés helyének megválasztásában térnek el egymástól, a hasplasztika során a sebész ezt egy diszkrét helyen, a két csípőtövis között, a bikini vonalban ejti meg. Az eljárással biztosítható a has alakjának teljes korrekciója, az izomzat megerősítése, valamint a képződő heg sem lesz kiszélesedett, vaskos.

Megereszkedett has

Az orvos a vágáson keresztül megfeszíti a hasizmokat, majd eltávolítja a területen lévő felesleges bőrt és zsírt, ezzel kiemelve a tónusokat. A legtöbb esetben a köldök is áthelyezésre kerül, ezen kívül – amennyiben indokolt – deréktáji zsírleszívás is elvégezhető a tökéletes eredmény érdekében.

Az elképzelések szerinti külalak megalkotását követően a bemetszés szakszerűen összezárásra kerül. A hasplasztika bizonyos esetekben többszakaszos beavatkozássá válhat, ami azt jelenti, hogy fél-egy év elteltével kiegészítő műtétre – pl. hegkorrekció, zsírleszívás – lehet szükség.

Felépülés a hasplasztika után

Az eseményt követő napokat igyekszünk minél komfortosabbá tenni pácienseink, aminek érdekében egy vízálló kötést helyezünk a sebre. Kizárólag korszerű megoldásokat alkalmazunk, ennek megfelelően felszívódó varratokkal dolgozunk. Ezek segítségével a hegek szebben gyógyulnak, ezen felül elkerülhetők a varratszedéssel járó kellemetlenségek.

A műtét után egy speciális szorító ruhát kell majd viselnie, amit klinikánk biztosít, 3 hétig pedig az emelt fejvégű fekvést javasoljuk.

​A kontroll vizsgálatokra az operációt követő 7. és 21. napon, továbbá a 6. és 12. héten kerül sor.

A hasplasztika eredménye: feszesség és magabiztosság

A regenerációt követően egy szebb, tónusosabb, kevésbé előre domborodó has boldog birtokosa lehet. A striákat szintén elfelejtheti, a külsőségeken túl könnyebbé válhat a mozgás, sőt még a tartás is javulhat, így akár a hátfjádalmak is enyhíthetőek a beavatkozás segítségével.

A végleges forma eléréséhez egyéni jellemzőktől függően 3-6 hónap szükséges, ez idő alatt ajánlott a kompressziós ruha vagy haskötő viselése. A bemetszések a bikini vonalon belül történnek, így a későbbiekben bármilyen fazonú bikinit, fehérneműt viselhet, azok nem lesznek feltűnőek.

A gyorsabb gyógyulás érdekében hegkezelő krémek használatát szoktuk ajánlani, illetve a dohányzás mellőzését, ugyanis a nikotin negatívan befolyásolja a sebgyógyulást.

feszes és szép has

Ahogy a legtöbb beavatkozásnak, úgy a hasplasztikának is vannak kellemetlen velejárói. Ezek közé tartozik, hogy a lábadozási szakasz első két hetében nem szabad hirtelen lehajolni, nehezet emelni, és az ágyból is érdemes nagyon óvatosan felkelni. A műtétet követő néhány hétben csak a zuhanyzás ajánlott, ami rossz hír azok számára, akik előszeretettel merülnének el a tengerben.

Különösebb fájdalomra ugyanakkor nem kell számítani, inkább egy izomlázhoz hasonló, feszülő érzés jelentkezik, amihez viszont karcsúbb csípő és derék társul. A beavatkozás után 8 hétig haskötőt kell viselni, ami segíti a regenerálódást, illetve két hónapig ajánlott mellőzni a szoláriumozást, a napozást és a szaunázást is.

Hasplasztika – gyakori kérdések

1

Szülhetek-e hasplasztikai műtét után?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy lehet-e szülni a hasplasztikai műtét elvégzése után. Megnyugodhat, hiszen a kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, a beavatkozást követően lehetőség van – akár természetes úton is – életet adni egy gyermeknek, sőt ha szükséges ezután ismét sor kerülhet egy korrekcióra. Ebben az esetben azonban két tényezőt mindenképpen figyelembe kell venni:

- meg kell várni a szoptatási időszak végét, valamint

- az ideális testsúly tartós beállását

​Ha a fentiek teljesülnek, bármikor sor kerülhet a hasplasztikára, nem számít, hogy a hasizmok szétnyíltak-e – hiszen ez is helyreállítható az operáció során. Anyukaként feltétlenül legyünk felelősségteljesek, és tartsuk szem előtt, hogy néhány hétig nem lesz maximális a terhelhetőségünk, ami a gyermek ellátásánál nehézséget okozhat.
2

Mennyire kell figyelnem a súlyomra a műtét után?

Az időszakos, kismértékű testsúlyingadozás sokak számára elkerülhetetlen, és először a hasi területeken válik észlelhetővé. Jogosan merül fel a kérdés: ilyenkor bekövetkezhet-e valamilyen elváltozás. A kilók kismértékű hullámzása nem okoz problémát, a jelentősebb ütemű hízás vagy fogyás viszont ronthatja az eredményt – érdemes tehát egy optimális testsúly megtartására törekedni a műtét után.

3

Sportolhatok–e a beavatkozás után?

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer az egészségtudatos életmód, melynek a táplálkozás mellett a sport is szerves részét képezi. A biztonságos regeneráció miatt utóbbi tevékenységet 4-6 hétig ajánlott teljesen elkerülni, ezután fokozatosan érdemes visszahozni a mindennapi rutinba, vagyis kezdetben a könnyített, majd a műtétet követő 6-8 héten már a magasabb nehézségi szintű gyakorlatokból állíthatjuk össze az edzéseinket.

Télen vagy nyáron érdemes belevágni?

A döntés az Ön kezében van, véleményünk szerint azonban a beavatkozást érdemesebb télen elvégezni. Így nyárra tökéletesen begyógyulnak a hegek, ráadásul a regenerálódási szakasz kellemesebb a hűvösebb téli, illetve tavaszi hónapokban, mint a kánikulában.

Jöjjön el ingyenes konzultációra és ismerje meg lehetőségeit!

Reméljük az összefoglalónkkal sikerült letisztáznunk néhány Önben felmerülő kérdést, kételyt.

Tapasztalatból tudjuk, hogy minden vendégünket más terület foglalkoztat mélyrehatóbban, ezért érdemes eljönnie ingyenes konzultációnkra, ahol:

  • megismerkedhet leendő orvosával és a személyzet tagjaival
  • megvizsgáljuk, meghallgatjuk igényeit és kifejezetten Önre szabott megoldást javasolunk
  • felteheti kérdéseit
  • szemügyre veheti a Lánchíd lábánál elterülő klinikánkat, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Budai várra

A konzultációt követően akár a beavatkozás mellett dönt, akár nem, mindenképp – úgy gondoljuk, már ezért a látványért és a barátságos légkörért is érdemes ellátogatnia hozzánk.