A megereszkedett szemhéj okai, tünetei és kezelése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A megereszkedett szemhéj, más néven ptosis, nem csupán esztétikai kellemetlenséget okoz, de befolyásolhatja a látást és a szem egészségét is. A felső szemhéj bőrének megereszkedése következtében a szemhéj lelóg, ráncosodik, súlyosabb esetekben pedig a látóteret is beszűkítheti. A szemhéjplasztika hatékony megoldást kínál erre a problémára, nem csupán a külsőt fiatalosítva, de a látáskomfort javításával és a lelki közérzet fokozásával is.

A megereszkedett szemhéj okai

A megereszkedett szemhéj okai az öregedés, a genetikai hajlam, a napsugárzás, a betegségek és az életmódbeli tényezők .

 • Öregedés: Az idő múlásával a szervezet vízmegtartó képessége és kollagéntermelése is alábbhagy, így csökken azok mennyisége a bőrben, és ezáltal feladatát, vagyis a bőr rugalmasságának, feszességének biztosítását sem tudják ellátni. Ez a folyamat a szemhéjat is érinti, hiszen ott különösen vékony a bőr.
 • Genetika: Bizonyos alkattípusok hajlamosabbak a szemhéj bőrének akár fiatalabb korban bekövetkező megereszkedésére.
 • Napsugárzás: A túlzott napsugárzás károsítja a kollagént és az elasztint a bőrben, emiatt a bőr rugalmatlanná válik.
 • Szembetegségek: Egyes szembetegségek, mint például a Graves-kór a megereszkedett szemhéj kialakulását eredményezhetik.
 • Egyéb betegségek: Bizonyos más betegségek, mint például a cukorbetegség és a magas vérnyomás, szintén hozzájárulhatnak a megereszkedett szemhéj kialakulásához.

Életmódbeli tényezők: A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kevés alvás és vízfogyasztás is hozzájárulhat a megereszkedett szemhéj kialakulásához.

A megereszkedett szemhéj tünetei

A megereszkedett szemhéj leggyakoribb és legegyértelműbb tünete a szemhéj lelógása, ami ráncosodást okoz. További tünetek:

 1. Esztétikai tünet:
  • az érintett tekintete folyamatosan fáradtságot, komorságot, kimerültséget, szomorúságot sugároz.
  • Nehéz sminkelni, a smink elmosódik.
  • Szarkalábak, sötét karikák, a szem alatt táskák jelennek meg, a szem duzzadtnak tűnik.
 2. Egészséget érintő tünet
  • súlyos esetben a szempillákra lógva a látóteret is beszűkíti.
  • Szemirritáció, szemszárazság alakul ki, mert a megereszkedett szemhéj dörzsöli a szaruhártyát.
  • Az összegyűrődött bőr között a rétegek nem tudnak szellőzni, ez melegágya bőrbetegségeknek, fertőzéseknek, gombásodás, gyulladás alakulhat ki

A megereszkedett szemhéj kezelése

A megereszkedett szemhéj kezelése szemhéjplasztikával történhet eredményesen. Továbbá léteznek kevésbé hatékony otthoni praktikák is, mint a szemtorna és a borogatás.

Szemhéjplasztika

A szemhéjplasztika olyan esztétikai-sebészeti beavatkozás, melynek során a megereszkedett szemhéj miatt ráncosodó felesleges bőrt kimetszik. Az eredmény akár évtizedeket is fiatalíthat a páciens arcán: tekintete tisztává, nyílttá válik, fiatalos külsőt kölcsönöz.

A szemhéjplasztika előnyei:

 • Végleges megoldást jelent - a szem környékén felgyűrődő bőrt eltávolítják
 • Egy műtét során akár a felső és alsó szemhéjon is elvégezhető a műtét
 • Minimális kockázat - a szemhéjplasztika alapvetően rutinbeavatkozás, általában helyi érzéstelenítéssel végzik, nincs szükség altatásra.
 • Rövid a kórházban töltött idő - plasztikai beavatkozás hossza 40-90 perc, ezt követően rövid megfigyelési idő után a páciens a saját lábán távozhat.
 • Gyors gyógyulás, hegmentes eredmény - a szemhéjon két vékony seb keletkezik a műtét során, ezek gyógyulása gyors és fájdalommentes. A heg megfelelő ápolás és védelem mellett halványul, és teljesen láthatatlanná válik.

Egyéb kezelések

 • Szemtorna – reggelente dörzsölés helyett hideg vízzel gyengéden mossuk meg a szemet, majd erősen csukjuk be, nyissuk ki, forgassuk a szemgolyót. Napközben hosszú számítógépes munkánkat szakítsuk meg, nézzünk távolra és ismételjük meg ezt a gyakorlatot.
 • Borogatás – a duzzadt, fáradt szemeket különböző hétköznapi, konyhában megtalálható alapanyaggal is kezelhetjük. A házi praktikák legfontosabb kritériuma, hogy mindig frisset használjunk az adott anyagból és figyeljünk oda rá, hogy szervezetünk hogyan reagál az alkalmazásukra (például nem okoz-e irritációt, viszketést). Használhatunk például kamillateával átitatott teafiltert vagy vattapamacsot, ami a szemhéjra helyezve nyugtató hatású, és emellett frissíti is a szemeket. A legjobb frissítő érzést azonban jégkockával lehet elérni, a szemhéjakat hideg borogatással nagyon hatékonyan fel lehet élénkíteni.
 • Hidratálás, szemkörnyékápolás - az arc- és szemápolási rutin kialakítását és rendszeres alkalmazását mostanság egészen fiatal felnőtt kortól ajánlják a szakemberek. Sok szennyeződés, behatás, sérülés éri ezt a területet, nem beszélve a sminkről; tisztítását, fiatalságának megőrzését és az évek múlásával járó nyomok kialakulásának késleltetését külső segítség igénybevételével tudjuk segíteni. Mindenki egyéni bőrtípusának, életmódjának megfelelően válasszon kozmetikumot. Érdemes szakember segítségét kérni ebben, hogy elkerüljük a kísérletezést.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakorlatok vannak lógó szemhéj ellen?

Az otthoni gyakorlat lógó szemhéj ellen: Pislogjunk kis ideig (kb. 15-20 mp) erőltetetten és gyorsabban a megszokottnál, majd pihentessük egy kicsit. Forgassuk szemgolyónkat először nyitott szemmel minden irányba, majd rövid pihenő után ugyanezt ismételjük meg csukott szemmel is. A szem nyitásának és csukásának ütemével, valamint a fókuszálás váltakoztatásával is lehet játszani, mind kitűnően edzik a szemet. A tenyerek segítségét hívva a csukott szemek felmelegítésével zárjuk a feladatsort, hogy kipihent állapotban vehessük újra igénybe őket.

Megelőzhető a szemhéj megereszkedése?

Igen, helyes életmóddal, gondos ápolással nagymértékben kitolható a szemhéj megereszkedésének ideje. A genetikai tényezőkkel szemben keveset tudunk tenni, ilyenkor különösen jó megoldás a szemhéjplasztika.

Mi történik, ha a lógó szemhéjat kezelés nélkül hagyom?

Az életkor előre haladtával, környezeti ártalmak következtében a szemhéj megereszkedése fokozódik. Az esztétikai tünetek mellett egyéb kellemetlen következmények is jelentkeznek: látótér beszűkülése, szemhéj bőrének irritációja, gombásodás.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.