A kis mell okai és kezelési lehetőségei

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A kis mell egy veleszületett adottság, aminek nincs pontosan meghatározott definíciója. A köznyelvben az számít kis mellnek, amikor a nő szubjektíven kicsinek vagy aránytalannak ítéli a melleit a testéhez képest. Ez a jelenség legtöbbször az AA vagy A kosaras melltartót hordó nők esetében fordul elő.

A kis mell komoly frusztrációt okozhat, ami tartós stresszhez, önértékelési problémákhoz és önbizalomhiányhoz vezethet. Emellett az öltözködés is problémát jelenthet, hiszen bizonyos ruhadarabok kis mell esetén egyáltalán nem előnyösek, továbbá a melltartóválasztás is gondot okozhat. A negatív tapasztalatok miatt a kis mellű nők meg szeretnék nagyobbíttatni a mellüket, hogy magabiztosabbak legyenek és többféle ruha közül választhassanak.

A kis mell kezelése mellnagyobbító műtéttel vagy kevésbé hatékony alternatív módszerekkel történhet. A mellnagyobbítás műtét egy biztonságos és hatékony plasztikai sebészeti beavatkozás, mely során mellimplantátum beültetésével hosszú távra megszűnik a kis mellek okozta frusztráció. Az alternatív mellnagyobbító lehetőségek nem hatékonyak, nincsenek tudományosan bizonyítva és ár-érték arányban sem érik meg.

A kis mell okai

A kis mell okai genetikai, hormonális és környezeti tényezők kombinációjából erednek, állítja Nicholas Eriksson és kutatócsoportja egy 2012-ben a BMC Medical Genetics folyóiratban publikált tanulmányában.

Genetikai okok

 • Öröklődés: A gének befolyásolják a mellekben lévő zsír- és mirigyszövet mennyiségét, ami meghatározza a mellméretet.

 • Születési rendellenességek: Bizonyos ritka születési rendellenességek, mint a Turner-szindróma, befolyásolhatják a mellméretet és a fejlődést.

Hormonális okok

 • Alacsony ösztrogénszint: Az ösztrogén hormon a mellek növekedéséért és fejlődéséért felelős. Az alacsony ösztrogénszint, akár természetesen, akár fogamzásgátlás, terhesség vagy menopauza következtében, kisebb mellekhez vezethet.

 • Magas prolaktinszint: A prolaktin hormon a tejtermelést serkenti, de gátolhatja az ösztrogén hatását is. A magas prolaktinszint, melyet pajzsmirigybetegség, stressz vagy bizonyos gyógyszerek okozhatnak, szintén kisebb mellekhez vezethet.

Környezeti tényezők

 • Táplálkozás: A kiegyensúlyozatlan étrend és a tápanyaghiányok, mint például a fehérje- vagy zsírhiány, befolyásolhatják a mellméretet.

 • Testmozgás: A túlzott testmozgás, különösen a nagy intenzitású edzések, csökkenthetik az ösztrogénszintet és a mellméretet.

 • Dohányzás: A dohányzás károsítja a kollagént és az elasztint, a bőr fő összetevőit, ami a mellek megereszkedéséhez és kisebb mérethez vezethet.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kis mellek kezelési lehetőségei

A kis mellek kezelési lehetőségei közül a mellnagyobbítás a leggyakoribb és leginkább hatékony plasztikai sebészeti megoldás. Az alternatív lehetőségek eredménye kérdőjeles és orvosilag nem javasoltak.

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás egy plasztikai sebészeti eljárás, amelynek célja a mellek méretének és formájának növelése. Ez mellimplantátumok beültetésével, zsír átültetésével vagy mindkettő kombinációjával történhet meg.

A mellnagyobbítás tartós megoldást jelent a kis mellek ellen, mert az alternatív mellnövelő megoldásokkal szemben a mai modern implantátumok évtizedekig is a helyükön maradhatnak. A mellek így akár több kosárméretet is nőhetnek, dúsabbak, arányosabbak, feszesebbek és formásabbak lesznek.

kis mellek ellen mellnagyobbítás

A kis mellekkel rendelkező hölgyek pedig elérhetik azt a mellméretet, amire vágynak.

Alternatív módszerek a kis mellek kezelésére

Az alternatív mellnagyobbító módszerek a kis mellek kezelésére olyan eljárások, melyek nem tudományos bizonyítékokon alapulnak és hatékonyságuk nem kielégítő. Néhányuk kockázatos is lehet és a legtöbb ilyen kezelés nem hoz tartós eredményt.

Népszerű alternatív módszerek a kis mellek kezelésére:

 • Hormonális terápia: Bizonyos hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron, szerepet játszhatnak a mellméret növelésében. Egyes tapasztalatok szerint a hormonális fogamzásgátlók szedése vagy a hormonpótló terápia (HRT) enyhén növelheti a mellméretet
 • Mellnövelő krémek és tabletták: Számos mellnövelő krém és tabletta kapható a piacon, amelyek azt állítják, hogy növelik a mellméretet. Azonban kevés tudományos bizonyíték támasztja alá ezeknek a termékeknek a hatékonyságát és némelyik akár káros is lehet.
 • Masszázs: rendszeres masszázzsal a mell szebb és egészségesebb lehet, de nagyobb nem. A masszírozással javul a vérkeringés, megfelelő olajok és krémek használatával pedig feszesedik a bőr, ám ez a mellméretet nem befolyásolja. 
 • Hyaluronsavas mellfeltöltés: a hyaluronsavas mellfeltöltés is egy mellméret növelő lehetőség, mely során nincs szükség műtétre, ugyanis injekciós kanüllel történik a befecskendezés. A hyaluronsav hatása azonnali, de csak egy kosárméretnyi növekedés érhető el, a megoldás pedig ideiglenes lesz. A hyaluronsav ugyanis idővel felszívódik, egy-két évig élvezhető csak a nagyobb mellméret. 
 • Mellizom növelő gyakorlatok: Bizonyos gyakorlatok, például a fekvenyomás és a mellkas izmait célzó súlyzós edzés, tonizálhatják és feszesíthetik a melleket, ami nagyobbnak tűnhet. Azonban ezek a gyakorlatok nem növelik a mellméretet.

Gyakran ismételt kérdések

Kis mellekkel lehet szoptatni?

Igen. A mellek biológiai szerepe a csecsemők táplálása. A mellméret és a szoptatás között nincs semmilyen összefüggés, a kis mellek is ugyanúgy alkalmasak a szoptatásra, mint a nagyok. Az anyatej mennyisége sem a mellmérettől függ, hanem a tejtermelő mirigyek mennyiségétől. 

A kis mell a meddőség jele?

Nem. A mellméret és a termékenység nem függ össze, tehát attól, hogy valakinek kicsi a melle, még nem kell arra következtetnie, hogy meddő is. 

Kis mellekkel milyen melltartót vegyek?

Kis mellek esetén a kevésbé takaró melltartókat, például a plunge, illetve fél kosaras modelleket érdemes választani. Jó választás lehet egy nem párnázott melltartó, de egy bralette vagy háromszög melltartó is. Választás előtt fontos lépés a megfelelő méret meghatározása. 

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.