EKG vizsgálat

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az EKG vizsgálatról általában

Az EKG talán az egyik legismertebb diagnosztikai eljárás, amely az életünk szempontjából legfontosabb szervünkről szolgál pontos információval. A vizsgálat során a szív elektromos aktivitásán keresztül következtet a szakember az Ön szívének állapotára. Ezt az információt az EKG készülék a végtagokon és a mellkason elhelyezett elektródákból nyeri ki.

A szív egy speciális, izomszövetekből és egyenirányító szelepekből: a szívbillentyűkből, és az általuk összekötött több üregből álló motor és keringetőpumpa, ami a szervezet működéséhez szükséges vért tartja mozgásban. A szívizom összehúzódása elektromos ingerlés következtében történik, amit normális esetben az erre specializálódott sejtek hoznak létre.

És még számos szívbetegség. Fontos tudni, hogy számos esetben az elektrokardiográfia csak felveti egyes betegségek gyanúját, azt további vizsgálatokkal kell igazolni, vagy kizárni.

Az EKG segítségével a test felszínéről elvezetett elektromos jelek alapján mérjük fel az ön szívének állapotát és következtethet a szakember bizonyos szívbetegségekre. 

A vizsgálat legfőbb előnyei:

 • rendkívül hatékony a szívritmuszavarok kiszűrésére, illetve
 • az esetleges szívinfarktus észlelésére,
 • jellegzetes EKG eltérést okoz a szívizom- és szívburokgyulladás,
 • kiszűrhetők a veleszületett szívhibák, rendellenességek,
 • a szívbillentyűk rendellenességei,
 • a szívkoszorúér-betegség,
 • az extraszisztolé, azaz a soron kívüli szívütés.

Az EKG vizsgálat menete

Maga a vizsgálat rövid ideig tart és nem jár különösebb kellemetlenséggel, az elektródák esetleges enyhe hideg-érzetét leszámítva. A vizsgálat alatt Önnek végig nyugalmi helyzetben kell maradnia, egyenletesen, szabályosan lélegeznie, Néha szükséges lehet néhány pillanatra visszatartani a levegőt.

Ha olyan betegség gyanúja merül fel, amely nyugalmi helyzetben nem detektálható, a szakember kérheti önt terheléses EKG vizsgálatra. Ekkor Önnek futópadon, vagy szobabiciklin kell mozgást végeznie a mérések alatt.

Az elektrokardiográfiai vizsgálat komolyabb előkészületeket sem igényel Öntől, és közvetlenül a vizsgálat után sem kell semmilyen, a vizsgálatot érintő szabályt betartania, vagy orvosi kérést figyelembe vennie. Más kérdés, hogy az esetleg kiderülő problémák minden esetben komoly figyelmet követelnek és a leggyakrabban további vizsgálatokon való részvételt vonnak maguk után.

EKG vizsgálat azonnal, akár hét végén is

Ha nem esett át semmilyen vizsgálaton az utóbbi időben, és teljesen egészségesnek érzi magát, de elmúlt 40 és

 • magas a vérnyomása
 • túlsúlyos
 • cukorbeteg
 • a családban előfordult szívvel kapcsolatos súlyos betegség

Itt az ideje ideje rendszeresebben részt vennie  elektrokardiográfiai vizsgálaton. Sajnos a szívbetegségek jelentős része alattomosan, lassan alakul ki, nem okoz jelentős panaszokat, amíg aztán az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, amitől már jelentősen károsodhat a keringés és oxigénellátás, bekövetkezhet a szívizom elhalása és a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál.

Van viszont, amikor erre a vizsgálatra a lehető leggyorsabban sort kell keríteni. Ha Ön akár terhelés hatására, de később nyugalmi helyzetben is

 • észreveszi, hogy nehezen lélegzik,
 • heves, indokolatlan mértékű szívdobogást, vagy
 • mellkasi fájdalmat, szorító érzést tapasztal

késedelem nélkül szakemberhez kell fordulnia!

A klinika a legkorszerűbb, nyugat-európai színvonalú diagnosztikai eszközökkel és kiváló, tapasztalt szakembergárdával várja önt.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes plasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.