Mammográfia vizsgálat

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A diagnosztikai eljárások között szerepel a mammográfia, az emlők lágyrészének speciális röntgenvizsgálata. Ez egy igen fontos vizsgálati forma, amellyel időben kimutatható az emlő szöveteinek esetleges  kóros elváltozása.

Kinek ajánljuk?

Önnek mammográfia vizsgálatot ajánlott, ha

  • tapintással végzett otthoni mellvizsgálat közben szokatlan helyen csomósodást érez,
  • a menstruációs ciklustól függetlenül adott ponton fájdalmat érez az emlőben,
  • a családjában sajnos előfordult már az emlő daganatos megbetegedése,
  • Ön alapvetően egészségtelen életmódot folytat, pl. erős dohányos.

A vizsgálat rendszeres, minimum két évenkénti igénybevételét javasoljuk 35 év felett, szűrővizsgálati jelleggel, a 2010-ben megjelent szakmai kollégiumi állásfoglalás alapján.

Mivel a nők körében a különböző daganatos betegségeket tekintve sajnos vezető helyen áll az emlő daganatos megbetegedése, nem lehet eléggé hangsúlyozni az esetleges elváltozások korai felismerésének fontosságát.

Mit lehet kideríteni a mammográfia vizsgálattal?

Az emlők lágyrészének speciális röntgenvizsgálata, kiegészítve az emlők fizikális vizsgálatával, szükség esetén már az 5mm átmérőjű, korai fázisban lévő emlődaganatot is kimutathatja. Az emlőről nagy felbontóképességű felvétel készül, amelyen jól elkülöníthető a zsírszövet, a mirigyállomány, a kötőszövet és a kóros elváltozások.

Ez a vizsgálati forma a hagyományos röntgenfelvételtől eltérő fizikai paraméterekkel és fototechnikával dolgozik. Maga a vizsgálat gyakorlatilag kockázatmentes, a mammográfiás képalkotás folyamán a készülék alacsony energiájú ionizáló sugárzással dolgozik, amelynek elenyésző a szervezetre gyakorolt befolyása.

Maga a vizsgálat nem igényel különösebb előkészületeket. Ha Ön aktív menstruációs ciklussal bír, akkor a ciklus második hetében a legideálisabb elvégezni, de egyébként ez a vizsgálat bármely időpontban elvégezhető. Talán nem annyira szerencsés terhesség alatt, vagy a szoptatás időszakában, illetve közvetlenül menstruáció előtt.

A kor előrehaladtával nő az emlőben az elváltozások kialakulásának esélye, 65 év felett érdemes évente kivizsgáltatni az emlőt.

A mammográfiai vizsgálat menete

A mammográfiás vizsgáló berendezés lapjára helyezett emlőt felülről, egy másik lappal stabilizálja, enyhén összenyomják, hogy minél kevesebb réteg vetüljön egymásra. Majd különböző irányból két-két felvétel készül az emlőről.

Az összenyomás következtében enyhe fájdalomérzet felléphet. Ezután az elkészült felvételeket az orvos elemzi, elváltozások után kutatva. Maga a vizsgálat ritkán igényel többet öt percnél.

Amennyiben kóros elváltozás gyanúja merül fel, szükség lehet újabb, más irányokból rögzített kiegészítő felvételekre. Ha az orvosa ezt szükségesnek látja, önnek nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnia, számos esetben erre azért kerül sor, hogy kizárhassuk a megbetegedés legkisebb gyanúját is.

Mammográfia vizsgálat ára

A mammográfia diagnosztikai árát ügyfélszolgáltati tájékoztatás keretében tudjuk elmondani. Alkalmanként szükség lehet a teljes kép kialakításához emlő ultrahang vizsgálatra is. A cél az, hogy Ön szakmailag kifogástalan, figyelmes ellátásban részesüljön.

Mammográfiás vizsgálat azonnal, akár hét végén is

Természetesen ez azt jelenti, hogy a hét minden napján, a nap minden órájában készenlétben állnak, hogy esetleges panaszait akár azonnal orvosolni tudják. A mammográfia vizsgálatra is így, a hét minden napján, a nap akármelyik órájában sor kerülhet.

Így önnek, ha valami szokatlant észlelne emlőjén, nem kell akár napokat bizonytalanságban töltenie, a klinika rendelkezésére áll, hiszen bármilyen sürgős esetet is azonnal fel tudnak dolgozni, el tudják oszlatni a félelmeit.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes plasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.