Mellplasztika utáni gyógyulás

Ismerje meg a beavatkozást közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A mellplasztika utáni gyógyulás érdekében bármilyen mellplasztika műtét után az alábbi javaslatok betartása javasolt:

 • Miután távozott a kórházból, két hétig semmilyen fizikai munkát nem végezhet, a gyógyulás érdekében jobb, ha pihen.
 • Könnyebb házimunkát végezhet, illetve a vízálló kötéseknek köszönhetően fürödhet, zuhanyozhat.
 • Nagyjából a harmadik hét az, amikor már könnyebb testmozgást végezhet és elkezdhet visszatérni a normál életviteléhez, munkájához. Sportolni még ekkor sem szabad, hosszabb sétákat már tehet és könnyebb testmozgást végezhet.
 • Minimum két hónapig kerülni kell a napozást, a szoláriumot és a szaunát.

Kontrollvizsgálat mellplasztika után

Kontrollvizsgálatok az első hetekben a hetedik, és rá egy hétre, a tizennegyedik napon lesznek, illetve utána a hatodik és a tizenkettedik héten. Varratszedésre nem kell visszamenni, mivel felszívódó varratokat használnak.

A hegek gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe: a külső műtéti hegek nagyjából fél év, a belsők pedig közel két év alatt gyógyulnak be teljesen. Javasolt megfelelő krémet használni a gyógyítás elősegítésére.

Mellplasztika 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Lehetséges komplikációk a műtét után

Fontos szót ejtenünk arról is, hogy mire érdemes odafigyelni egy ilyen műtét után. Ezek egy része egészségügyi, míg mások inkább esztétikai jellegű jelenségek, és sokszor csak hosszabb idő elteltével jelentkeznek.

Vannak átmeneti jellegű, hamar megszűnő kellemetlenségek:

 • Hátfájás: elsősorban a mellizom megváltozott terhelése miatt érezhető a műtét után. Ez nem tényleges hátfájás, inkább kisugárzott fájdalom, ami a normális életvitelhez való visszatérés után röviddel meg is szűnik.
 • Buborékhangok: viszonylag gyakori jelenség, de ez sem tart sokáig. Az implantátum és a szövetek között a szöveti nedvek és a műtéti tisztítófolyadékok miatt van. Néhány nap alatt maradéktalanul felszívódnak.
 • Fájdalom, feszülés: nincs műtéti beavatkozás fájdalom nélkül, de ilyen esetekben ez fájdalomcsillapítóval könnyedén kordában tartható. Ugyanez igaz a megnövekedett melltérfogat miatt érzett feszülésre is.
 • Vizesedés: a felgyülemlett nyirokfolyadékok miatt alakul ki, nem csak a mellnél. Néhány nap alatt megszűnik, hűtéssel, gyógytornával gyorsítható a felszívódás.

Felléphetnek hosszabb távon jelentkező jelenségek is, ezek például:

 • Aszimmetria: a műtétet követő 1 éven belül jelentkezhet. Az egyik az, amikor valamelyik mellben az implantátum lefelé elmozdul, a másik esetben oldalra, a hónalj irányába történhet elmozdulás. Eredetileg eltérő és két egyforma mell esetén is felléphet, a legtöbbször a mirigyállomány reakciója, duzzanat váltja ki. 2-3 hónap után megszűnik, beavatkozás nélkül.
 • Tokosodás vagy tokzsugorodás: egy több stádiumú kóros esemény a testben, amikor a tok, amely a kötőszövetekből áll, megvastagszik és nyomja a behelyezett implantátumot. Az ún. Baker-skálán osztályozzák az I-II fok nem igényel beavatkozást, a III-IV. fok az implantátum tokkal együtt történő eltávolítását igényelheti. Több infó: tokzsugorodás.
 • Gyulladás: steril gyulladás léphet fel, ez egy fájdalommal, de lázmentesen lezajló reakció a test részéről. Általában ödémával (vizesedéssel) jár, de kezelhető, megszüntethető jelenség - borogatással, jegeléssel megszüntethető. Ritkán, súlyosabb esetekben infektált gyulladás léphet fel, ez szinte mindig az implantátum eltávolításával jár.

Egyéb tudnivalók mellműtét után

Mivel viszonylag hosszú idő a teljes gyógyulás, ezért ebben az időszakban kerülni kell az olyan sporttevékenységet, ami a mellizmokat is igénybe veszi, emelni az első hónapban tilos. A végleges forma és méret nagyjából egy év után alakul ki, ebben az időszakban előfordulhat kisugárzott hátfájás, feszülés, amelyet a műtét utáni gyógytorna megszüntet.

A műtét utáni ödéma felszívódása

A vizenyő, az ödéma természetes velejárója a műtétnek, ideértve a plasztikai beavatkozásokat is. Foghúzásnál pár óra, maximum egy-két nap után elmúlik, míg egy mellnagyobbítás vagy felvarrás esetében néhány nap, lassabban gyógyuló szervezet esetén maximum egy-másfél hétig tarthat. Az ödéma természetes úton felszívódik, nem igényel beavatkozást. Általában a meleg környezet lassítja a felszívódást, ezért segíthető, valamelyest gyorsítható a folyamat jegeléssel, illetve az orvos által javasoltak betartásával!

A műtét utáni sebváladékozás

A seb gyógyulása bonyolult folyamat, amely járhat váladékozással, ami normális esetben 3-4 napig tarthat, és mindössze cseppnyi mennyiségekről beszélünk. Ezt egy steril gézlappal le lehet törölni, illetve kb. a 4. nap után már érheti víz is a sebet. Ha nagyobb mennyiségű váladék keletkezik, érdemes megkeresni orvosát!

Hegkezelés, hegkorrekció

A mellplasztikát követő hegkezelés egy fontos dolog, mivel ez befolyásolja, hogy mennyire marad nyoma a műtétnek. Alapvetően a bemetszéseket olyan helyen ejtik, ahol alig látszanak, de a tökéletes eredményt a megfelelő hegkezeléssel lehet elérni.

A hegek gyógyulása általában 6-9 hónapot vesz igénybe, ennyi idő kell ahhoz, hogy teljesen bőrszínűvé váljanak. A minél szebb gyógyulás segíthető hegkezelő krémek használatával, illetve a mellek, a mellkas kímélésével. Hegkezelőt orvosa is tud ajánlani, ami pedig a kímélést illeti, pár hónapra érdemes mellőzni a mellkast érintő gyakorlatokat.

Kortól és általános egészségi állapottól függően egy kicsit tovább is eltarthat a külső hegek gyógyulása. A belső gyógyulás pedig akár két évig is eltarthat.

A felszívódó varrat - mennyi idő a felszívódás?

A felszívódó varrat nagyjából 8-12 hét alatt szívódik fel teljesen, a külső részei pedig maguktól lehullanak. Nagy előnye a felszívódó varratoknak, hogy nem kell külön varratszedésre menni velük, illetve az, hogy amíg nem szívódnak fel, addig is biztonságot nyújtanak. 

Összegzés az időfaktorról

Az időbeli lefolyást tekintve változó, hogy az egyes, a műtéttel együtt járó jelenségek meddig tartanak. Fontos ezekre odafigyelni, mivel ami a normálisnál tovább tart, az már kóros is lehet. Természetesen orvosa mindent elmagyaráz majd, a következő pár bekezdés abban segít, hogy legyen hova visszatérnie ha elbizonytalanodik!

Kérdése van?

 Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Mellplasztika műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.