mellplasztika után

Mellplasztika műtét ​után

 • Első osztályú szolgáltatás luxus környezetben
 • Ingyenes konzultációs lehetőség
 • Műtét akár 1-2 napon belül

Ha felkeltettük érdeklődését, jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!

A tökéletes regeneráció érdekében bármilyen mellplasztika műtét után az alábbi javaslatok betartása javasolt:

 • Miután távozott a kórházból, két hétig semmilyen fizikai munkát nem végezhet, a gyógyulás érdekében jobb, ha pihen.
 • Könnyebb házimunkát végezhet, illetve a vízálló kötéseknek köszönhetően fürödhet, zuhanyozhat.
 • Nagyjából a harmadik hét az, amikor már könnyebb testmozgást végezhet és elkezdhet visszatérni a normál életviteléhez, munkájához. Sportolni még ekkor sem szabad, hosszabb sétákat már tehet és könnyebb testmozgást végezhet.
 • Minimum két hónapig kerülni kell a napozást, a szoláriumot és a szaunát.

Mikor kell kontrollvizsgálatra mennem?

Kontrollvizsgálatok az első hetekben a hetedik, és rá egy hétre, a tizennegyedik napon lesznek, illetve utána a hatodik és a tizenkettedik héten. Varratszedésre nem kell visszajönnie klinikánkra, mivel felszívódó varratokat használunk. A hegek gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe: a külső műtéti hegek nagyjából fél év, a belsők pedig közel két év alatt gyógyulnak be teljesen. Javasolt megfelelő krémet használni a gyógyítás elősegítésére.

Lehetséges kellemetlenségek a műtét után

Fontos szót ejtenünk arról is, hogy mire érdemes odafigyelni egy ​ilyen műtét után. Ezek egy része egészségügyi, míg mások inkább esztétikai jellegű jelenségek, és sokszor csak hosszabb idő elteltével jelentkeznek.

Vannak átmeneti jellegű, hamar megszűnő kellemetlenségek:

 • Hátfájás: elsősorban a mellizom megváltozott terhelése miatt érezhető a műtét után. Ez nem tényleges hátfájás, inkább kisugárzott fájdalom, ami a normális életvitelhez való visszatérés után röviddel meg is szűnik.
 • Buborékhangok: viszonylag gyakori jelenség, de ez sem tart sokáig. Az implantátum és a szövetek között a szöveti nedvek és a műtéti tisztítófolyadékok miatt van. Néhány nap alatt maradéktalanul felszívódnak.
 • Fájdalom,feszülés: nincs műtéti beavatkozás fájdalom nélkül, de ​ilyen esetekben ez fájdalomcsillapítóval könnyedén kordában tartható. Ugyanez igaz a megnövekedett melltérfogat miatt érzett feszülésre is.
 • Vizesedés: a felgyülemlett nyirokfolyadékok miatt alakul ki, nem csak a mellnél. Néhány nap alatt megszűnik, hűtéssel, gyógytornával gyorsítható a felszívódás.

Felléphetnek hosszabb távon jelentkező jelenségek is, ezek például:

 • Aszimmetria: a műtétet követő 1 éven belül jelentkezhet. Az egyik az, amikor valamelyik mellben az implantátum lefelé elmozdul, a másik esetben oldalra, a hónalj irányába történhet elmozdulás. Eredetileg eltérő és két egyforma mell esetén is felléphet, a legtöbbször a mirigyállomány reakciója, duzzanat váltja ki. 2-3 hónap után megszűnik, beavatkozás nélkül.
 • Tokosodás vagy tokzsugorodás: egy több stádiumú kóros esemény a testben, amikor a tok, amely a kötőszövetekből áll, megvastagszik és nyomja a behelyezett implantátumot. Az ún. Baker-skálán osztályozzák az I-II fok nem igényel beavatkozást, a III-IV. fok az implantátum tokkal együtt történő eltávolítását igényelheti.
 • Gyulladás: steril gyulladás léphet fel, ez egy fájdalommal, de lázmentesen lezajló reakció a test részéről. Általában ödémával (vizesedéssel) jár, de kezelhető, megszüntethető jelenség - borogatással, jegeléssel megszüntethető. Ritkán, súlyosabb esetekben infektált gyulladás léphet fel, ez szinte mindig az implantátum eltávolításával jár.

Mivel viszonylag hosszú idő a teljes gyógyulás, ezért ebben az időszakban kerülni kell az olyan sporttevékenységet, ami a mellizmokat is igénybe veszi, emelni az első hónapban tilos. A végleges forma és méret nagyjából egy év után alakul ki, ebben az időszakban előfordulhat kisugárzott hátfájás, feszülés, amelyet a műtét utáni gyógytorna megszüntet.


Plasztikai műtét után  mi a normális, mi meddig tart?

Az időbeli lefolyást tekintve változó, hogy az egyes, a műtéttel együtt járó jelenségek meddig tartanak. Fontos ezekre odafigyelni, mivel ami a normálisnál tovább tart, az már kóros is lehet. Természetesen orvosa mindent elmagyaráz majd, a következő pár bekezdés abban segít, hogy legyen hova visszatérnie ha elbizonytalanodik!


A műtét utáni ödéma felszívódása

A vizenyő, az ödéma természetes velejárója a műtétnek, ideértve a plasztikai beavatkozásokat is. Foghúzásnál pár óra, maximum egy-két nap után elmúlik, míg egy ​mellnagyobbítás vagy felvarrás esetében néhány nap, lassabban gyógyuló szervezet esetén maximum egy-másfél hétig tarthat. Az ödéma természetes úton felszívódik, nem igényel beavatkozást. Általában a meleg környezet lassítja a felszívódást, ezért segíthető, valamelyest gyorsítható a folyamat jegeléssel, illetve az orvos által javasoltak betartásával!


A műtét utáni sebváladékozás

A seb gyógyulása bonyolult folyamat, amely járhat váladékozással, ami normális esetben 3-4 napig tarthat, és mindössze cseppnyi mennyiségekről beszélünk. Ezt egy steril gézlappal le lehet törölni, illetve kb. a 4. nap után már érheti víz is a sebet. Ha nagyobb mennyiségű váladék keletkezik, érdemes megkeresni orvosát!


Hegkezelés mellplasztika után

A mellplasztikát követő hegkezelés egy fontos dolog, mivel ez befolyásolja, hogy mennyire marad nyoma a műtétnek. Alapvetően a bemetszéseket olyan helyen ejtik, ahol alig látszanak, de a tökéletes eredményt a megfelelő hegkezeléssel lehet elérni. A hegek gyógyulása általában 6-9 hónapot vesz igénybe, ennyi idő kell ahhoz, hogy teljesen bőrszínűvé váljanak. A minél szebb gyógyulás segíthető hegkezelő krémek használatával, illetve a mellek, a mellkas kímélésével. Hegkezelőt orvosa is tud ajánlani, ami pedig a kímélést illeti, pár hónapra érdemes mellőzni a mellkast érintő gyakorlatokat. Kortól és általános egészségi állapottól függően egy kicsit tovább is eltarthat a külső hegek gyógyulása. A belső gyógyulás pedig akár két évig is eltarthat.


A felszívódó varrat - mennyi idő a felszívódás?

A klinikánkon használt felszívódó varrat nagyjából 8-12 hét alatt szívódik fel teljesen, a külső részei pedig maguktól lehullanak. Nagy előnye a felszívódó varratoknak, hogy nem kell külön varratszedésre menni velük, illetve az, hogy amíg nem szívódnak fel, addig is biztonságot nyújtanak. 

Az ország egyik legszebb klinikája Budapest szívében

A Plasztikai Sebészeti Centrumnál alapításunk óta arra törekszünk, hogy megmutassuk és kiemeljük pácienseink szépségét.

Ha Ön is plasztikai beavatkozáson gondolkozik és ehhez a lehető legjobb plasztikai sebészetet szeretné választani, kattintson a lenti gombra és ismerje meg, melyek azok az érvek, amelyek miatt érdemes minket választania!

Jelentkezzen be ingyenes konzultációra most!