Bőrátültetés - Típusai, Ára, Gyógyulási ideje

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az emberi bőr folyamatosan ki van téve a környezetnek, az időnek és az életmódnak, amit élünk, emiatt gyakran előfordul, hogy megsérül a bőr. A sérülés jeleit pedig akár egy életen át is hordhatja elszenvedője. A bőrátültetés többek számára ismeretlen, pedig sokakat hozzásegített már, hogy újra teljes életet élhessenek. 

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy mi az a bőrátültetés, milyen típusai vannak, mi lehet az oka, ha valakinek ilyen eljárásra van szükség, és végül, hogy mennyibe kerül az eljárás és mire kell számítani utána.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy az általunk ajánlott klinikán bőrátültetést nem végeznek, az itt leírtak kizárólag tájékoztató jelleggel szerepelnek.

Mi az a bőrátültetés?

A bőrátültetés egy műtéti eljárás. Az eljárás lényege, hogy a sérült bőrréteg korrekcióját teszi lehetővé. A beavatkozás során a sérült bőrréteget eltávolítják és a test másik részéről vagy donortól származó bőrt ültetnek a régi helyére.

Mikor lehet szükség bőrátültetésre?

Bőrátültetésre akkor van szükség, ha sérülés miatt a bőr felső és mélyebb rétegei is megsérültek, esetleg elhaltak. Ennek oka lehet égési sérülés, bőrbetegség, fertőzés, esetleg egészségügyi okok miatt eltávolított bőrszövetek után alakult ki heg, vagy más beavatkozás következményeként. 

Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Milyen típusai vannak a bőrátültetésnek?

A bőrátültetésnek két típusa van. Attól függően, hogy a bőr milyen mértékben sérült változó, hogy melyik eljárásra van szükség.

A bőr három fő rétegből áll:

  1. a legfelső a hámréteg,
  2. középen az irha, amit erek és mirigyek vesznek körül,
  3. legalul pedig a bőralja helyezkedik el, ahol erek és vénák is találhatók. 

A felső két réteg sérüléséhez és az ekkor szükséges bőrátültetést lebenyplasztikának vagy félvastag bőrátültetésnek nevezzük. A legalsó réteg, a bőralja korrekciója esetén pedig teljes vastagságú bőrátültetés van szükség.

Lebenyplasztika vagy félvastagságú bőrátültetés

A lebenyplasztika vagy félvastagságú bőrátültetés esetében a páciens más testrészéről használnak fel bőrszövetet. Általában a has vagy a derék tájékról szoktak, a lényeg, hogy olyan területről, amit általában ruha takar. 

Teljes vastagságú bőrátültetés

Teljes vastagságú bőrátültetésnél általában már donort használnak. Ebben az esetben a donornak a hátáról vagy a combjáról szokták leválasztani a szükséges mennyiségű bőrszövetet.

Mennyibe kerül a bőrátültetés?

A lebenyplasztika ára 110 000 Ft-nál kezdődik, mely már tartalmazza az altatást, illetve a műtét utáni megfigyelést és kötözést. A teljes vastagságú bőrátültetésnél ennél valamivel magasabb árakkal kell kalkulálni. Ott a kezdő ár 200-250 000 Ft.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy az általunk ajánlott klinikán bőrátültetést nem végeznek, az itt leírtak kizárólag tájékoztató jelleggel szerepelnek.

A bőrátültetés árát befolyásolja, hogy milyen mértékű és mekkora területen van szükség korrekcióra. A műtétet minden esetben altatásban végzik, azonban az árat erősen befolyásolja, hogy a páciens saját testének más felületéről történik az átültetés, vagy egy donor szükséges az eljáráshoz.

A bőrátültetés gyógyulási ideje

Attól függően, hogy milyen mértékű és fajtájú bőrátültetést hajtottak végre, más műtéti utáni protokollt kell követni. Lebenyplasztikai műtét esetében a páciens 24 óráig biztosan megfigyelés alatt kell tartani, utána viszont, ha minden rendben zajlott, távozhat a páciens és otthonában folytathatja a lábadozást. A lábadozás nagyjából 3-4 hétig tart. Ebben az időszakban kerülni kell a fizikai munkát, a hirtelen mozdulatokat és folyamatosan figyelni kell a kötözött területet.

A teljes bőrátültetésnek ennél hosszabb felépülési ideje van. Ilyen esetekben ugyanis 1-2 hetet a kórházban kell tartózkodni. Ez idő alatt nagyon fontos a pihenés és a megfelelő folyadékfogyasztás. A kórházban töltött 1-2 hét után a páciens otthonában folytathatja a felépülést, ami 3-4 hétig is eltarthat. Ilyenkor is kerülni kell a fizikai megterhelést, mivel ez a seb szétnyílását vagy sérülését okozhatja.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy az általunk ajánlott klinikán bőrátültetést nem végeznek, az itt leírtak kizárólag tájékoztató jelleggel szerepelnek.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes plasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.


Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.