Dupla kontúr, azaz a double bubble mell kialakulása és kezelése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Eve Junger
November 6, 2023

A double bubble a konyhanyelvi elnevezése egy elég komoly, de ritkán előforduló mellnagyobbítás utáni komplikációnak, ami a műtétet követően bármikor kialakulhat. A hivatalos nevén kapszuláris kontraktúra olyan komplikáció, amely rendkívül ritkán jut el a műtéti beavatkozást igénylő állapotba. Alapvetően minden mellműtét után kialakul, amit a legtöbbször tornával, masszázzsal és krémekkel megszüntethet. Ha netán tartósnak tűnik az elváltozás, konzultálni kell a műtétet végző sebésszel, aki segít megoldani a helyzetet!

Garanciális mellimplantátumok beültetése kedvezménnyel, ingyenes konzultációval. Ismerje meg az akció részleteit!

Mikor alakulhat ki a double bubble mell?

A double bubble mell többféle okból is kialakulhat, ezek egy része természetes folyamat, egyes esetekben pedig a nem megfelelő műtéti technika és kivitelezés okozhatja.

Az egyik gyakori jelenség, amikor az implantátumot az izom alá helyezik (ez az első buborék) és a természetes mellszövet ereszkedés miatt a természetes kontúr lejjebb “csúszik” (ez a második buborék). Ez az ereszkedés természetes, és a korral, illetve a terhességgel gyakran együtt jár. Ugyanakkor ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az implantátum izom alá történő behelyezése egyenes úton dupla kontúr kialakulásához vezet! Ha így lenne, már nem alkalmaznák ezt a technikát!

Hasonló folyamat játszódik le akkor is, amikor a műtét előtt az áthajlási redő túl magasan van. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a mellbimbó és a műtét során kialakított áthajlási redő között egyfajta barázda alakul ki, dupla kontúrt eredményezve.

További okok ami miatt kialakulhat a kettős kontúr:

  • Tokzsugorodás: a természetes tokosodás kórossá válik, megvastagszik, emiatt kettős kontúr hatását keltheti. Részletesebben a tokzsugorodás oldalon olvashat.
  • Elnagyolt műtéti tervezés: nagyon ritka eset, amikor a plasztikai sebész nem méri fel megfelelően a páciens adottságait, nem jól tervezi meg az implantátum helyét. Magyarországon nagyon ritkán fordul elő ilyen, a klinikán pedig még nem volt rá példa. Az ilyen “rémtörténetek” általában az USA-ból származnak, ahol gyakoriak a maszek műtétek.
  • Melltípus: vannak olyan emlőformák, amelyeknél szemmel látható a kettős kontúr még akkor is, ha egészségügyi gondot nem is okoz. A legtöbbször a megereszkedett melleknél szokott előfordulni, de felvarrással kombinált nagyobbítással kiküszöbölhető. A különböző melltípusokról részletesebben olvashat honlapunkon.
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Kell-e tartanom attól, hogy kialakul kapszuláris kontraktúra?

Valójában nem kell nagyon aggódnia emiatt. A klinikán végzett műtétek következményeként még nem alakult ki tartós kettős kontúr páciensnél, és a korral együtt járó ereszkedés sem szokott gondot okozni. Ennek oka, hogy a mellimplantátum a mellszövettel együtt ereszkedik, tehát nincs “befixálva”, hanem követi a természetes folyamatokat.

Most volt műtétem, de még mindig megvan a kettős kontúr!

Nagyjából két hónap (4-6 hét) kell ahhoz, hogy a műtét utáni tokosodás rendesen beinduljon, illetve hogy a szövetek alkalmazkodjanak az új helyzetükhöz. Mivel ebben az időben rendszeres konzultációk vannak, hamar kiszűrhető, hogy tartós (vagy kóros) dupla kontúr alakult-e ki, vagy mindössze lassabban játszódik le a folyamat az Ön esetében - általában fél év a maximum ameddig nem számít tartósnak a kettős kontúr.

Az első hetekben, hónapokban az orvosa által ajánlott gyakorlatokkal, krémekkel vagy masszázzsal segíthető a műtét után kialakuló kettős kontúr megszűnése.

Garanciális mellimplantátumok beültetése kedvezménnyel, ingyenes konzultációval. Ismerje meg az akció részleteit!

A double bubble kezelése

A dupla kontúr kezelésének első lépése az, hogy megelőzzük a kialakulását. Ezért részletesen át kell beszélni a teljes folyamatot, hogy a megfelelő méretű, anyagú és formájú implantátum kerüljön be.

Elsősorban ezekről a témákról szólnak majd a konzultációk,  az orvosok mindig körültekintően járnak el. Az implantátum kiválasztásánál orvosa meghallgatja majd, hogy Ön mit szeretne, és közösen eldöntik, hogy mi az, amit lehet. Figyelembe kell venni az Ön testi adottságait és igényeit is, emiatt pedig lehet, hogy nem lesz akkora a végeredmény, mint amit elsőre szeretett volna. 

A kezelés második lépése a kivárás: legkésőbb hat hónappal a műtét után nem szabad ott lennie a kettős kontúrnak. Ha továbbra is fennáll, mindenképpen konzultálnia kell a sebészével. A nem tokzsugorodás miatt kialakuló kettős kontúrt gyakran mellfelvarrással meg lehet szüntetni, illetve lehetséges, hogy másodlagos korrekciós műtétre van szükség, hogy az implantátum a megfelelő helyre kerüljön.

További kérdések esetén érdemes konzultációt kérni, hogy minden felmerülő kérdésére, kételyére választ kaphasson!

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Kapcsolódó cikkeink


Dupla kontúr, azaz a double bubble mell kialakulása és kezeléseIsmerje meg a

Dupla Kontúr » A Double Bubble Mell Kialakulása és Kezelése

Mit jelent a rippling mell vagy más néven a wrinkling mell?Ismerje meg

​Mit Jelent A Rippling Mell » Más Néven A Wrinkling Mell?

Tokzsugorodás Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció

Tokzsugorodás
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.