A mellimplantátum szakadás tünetei, okai és kezelése

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A mellimplantátum szakadása vagy a mellimplantátum falának repedése, azaz a ruptúra nagyon ritkán felmerülő komplikáció a mai modern technológiának és gyártási folyamatnak köszönhetően, a sérült implantátumot el kell távolítani a szervezetből.

A mellimplantátum szakadás tüneteként jelentkezhet erős fájdalom, duzzanat a mellekben, továbbá elszíneződés is. A kiszakadt mellimplantátumot okozhatja az implantátum külső bevonatát ért erős behatás, például autóbaleset. Ennek következtében az implantátumokból kiszivároghat a töltőanyag. Az idő múlásával nő ezeknek a jelenségeknek a kockázata, minél régebb óta van beültetve az implantátum, annál nagyobb esély van a szakadásra.

Ebben a cikkben összeszedtük mi az, amit feltétlenül érdemes tudni ezzel a komplikációval kapcsolatban, hogy elkerülhessük. 

Tudjon meg többet a témáról egy vezető plasztikai sebésztől

  • Minden kérdésére választ kaphat
  • Megismerheti a műtét menetét
  • Személyre szabott árajánlatot készítenek

Mik a mellimplantátum szakadás tünetei?

A mellimplantátum szakadásának tünetei eltérőek lehetnek a szilikon és a sóoldat-alapú implantátumok esetében és nem mindig egyértelműek. Az alábbiakban a jellemző tünetek olvashatók:

  • Változás a mell alakjában vagy méretében: A mellimplantátum szakadása esetén a mell alakja, mérete vagy szimmetriája megváltozhat.
  • Fájdalom vagy kellemetlen érzés: A mellben vagy a környező területen fájdalom, érzékenység vagy kellemetlen érzés jelentkezhet.
  • Duzzanat vagy gyulladás: A mell területe duzzadt vagy gyulladt lehet, és ez az állapot hosszabb ideig is fennállhat.
  • Keményedés: Az implantátum körüli szövetek keményebbé válhatnak, és a mell tapintása is keményebb lehet.
  • Redők vagy ráncok: A bőrön redők vagy hullámok jelenhetnek meg, különösen az implantátum körül.
  • Aszimmetria: Az egyik mell jelentősen eltérhet a másiktól méretben vagy formában.
  • Csomók: A mellben vagy a hónalj területén tapintható csomók érezhetők.

A sóoldat-alapú implantátumok szakadása esetén a változások gyakran gyorsan észrevehetők, mivel az implantátum láthatóan elveszíti a formáját és méretét a sóoldat szivárgása miatt. Ezzel szemben a szilikon implantátumok szakadása esetén a tünetek kevésbé lehetnek nyilvánvalóak, mivel a szilikon gél gyakran a mell kapszulájában marad, és a változások lassabban következnek be. Ezt nevezik csendes szakadásnak.

A csendes szakadás csak rendszeres MRI vizsgálatokkal szűrhető ki és így elkerülhető a nagyobb baj. Az orvosi szilikon nem szívódik fel és csomók formájában megmarad a mellekben. Ezeket csak műtéttel lehet eltávolítani.

Fontos, hogy ha bármelyik fent említett tünetet észleli vagy aggódik az implantátum állapota miatt, azonnal forduljon a Plasztikai Sebészeti Centrum ajánlott plasztikai sebészeihez további vizsgálatok és tanácsadás céljából.

Sóoldattal töltött implantátum kiszakadásának tünetei 

A sóoldatos implantátumok esetében a szivárgás sokkal előbb észrevehető, mint a szilikonos implantátumoknál. A szivárgás miatt a repedésen keresztül a sóoldat kifolyik, ami miatt a mell mérete lecsökken, a mellek leengednek, megereszkednek. Mivel a sóoldat természetes hatású a szervezetre, ezért minden komplikáció nélkül felszívódik. Az implantátum eltávolítására ettől még szükség van, de a problémák felmerülése és az egészségügyi veszély mértéke kisebb.

Tegye felé kérdéseit egy ingyenes konzultáció keretében!

Mik a mellimplantátum szivárgás tünetei?

A mellimplantátum szivárgás tünetei közé tartozik az implantált mell alakjának, méretének vagy tapintásának változása, amely keményebbé vagy puhábbá válhat. Az érintett fájdalmat, kellemetlen érzést, vagy a mell duzzanatát és gyulladását érezheti. A bőrön redők vagy behorpadások is megjelenhetnek. Azonnali orvosi konzultáció szükséges a további vizsgálatokhoz és az esetleg szükséges beavatkozásokhoz.

Mik a mellimplantátum szakadásának okai?

A mellimplantátum kiszakadásának vagy repedésének okai az alábbiak lehetnek:

  • Kor: A mellimplantátumok élettartama nem véges és az idő múlásával növekszik a kiszakadás kockázata.
  • Trauma: Egy erős ütés vagy trauma, például egy autóbaleset vagy egy erős fizikai ütközés, szintén okozhat implantátum kiszakadást.
  • Sebészeti hiba: Ha a mellimplantátumot nem a megfelelő technikával helyezik be
  • Gyártási hiba: Ritkán, de előfordulhat, hogy az implantátum gyártási hibával rendelkezik, ami növeli a kiszakadás kockázatát.
  • Korábbi műtétek: Az implantátum területén végzett korábbi műtétek is befolyásolhatják annak integritását.
  • Tokzsugorodás: A tokzsugorodás, amikor a mell körüli szövet megkeményedik és összehúzódik, szintén növelheti a repedés kockázatát.

Fontos, hogy a mellimplantátummal rendelkező személyek tisztában legyenek a kockázatokkal és az esetleges problémák jeleivel és rendszeresen ellenőriztessék az implantátumokat. Ha bármilyen aggály vagy kérdés merül fel az implantátumokkal kapcsolatban, azonnal forduljon orvoshoz.

Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Részletes és pontos válaszokat kaphat Magyarország egyik legnevesebb és legmegbízhatóbb plasztikai sebészeti klinikájától.

Mi a teendő, ha kiszakadt az implantátum?

Ha a fent említett tünetek közül valamelyiket, vagy többet is észlel, minél előbb forduljon orvoshoz. Nincs oka pánikra, mivel a plasztikai sebészet többféle megoldással is rendelkezik a korrekcióra. Valószínűleg az implantátumok eltávolítására és cseréjére lesz szükség. A kiszakadt sóoldatos implantátum miatt aligha kell aggódni, de ekkor is szükség lesz a cserére. Ahhoz, hogy elkerülje a szakadást, rendszeresen járjon kontrollra. Az FDA általános javaslatai alapján, a mellnagyobbító műtétet követően 3 év után kerüljön sor egy MRI vizsgálatra, majd ezt követően minden második évben. [1]

Hogyan történik a kiszakadt mellimplantátum kezelése?

A kiszakadt mellimplantátum kezelése általában sebészeti beavatkozást igényel, amely során az orvos eltávolítja vagy kicseréli az érintett implantátumot. Az eljárás magában foglalhatja az implantátum körüli szövetkapszula eltávolítását és esetleges mellfelvarrást is az esztétikai eredmények javítása érdekében. A műtét után egy bizonyos felépülési időszak szükséges, amely pihenést és a fizikai aktivitás korlátozását igényli.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egyi vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel + 1 évig árgarancia és ingyenes kontroll. Csak korlátozott ideig! Tovább az akció részleteire