Mellimplantátum problémák, betegségek, szövődmények

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

A mellimplantátum problémák azok a nem kívánt fizikai vagy esztétikai komplikációk, amelyek a mellimplantátum beültetése után alakulnak ki. Három fő kategóriába sorolhatók: műtéti szövődmények, mellimplantátummal kapcsolatos szövődmények és a gyógyulással kapcsolatos szövődmények.

Cikkünkben összeszedtünk a mellimplantátum beültetéséből fakadó kockázatokat és a velük kapcsolatos tévhiteket is.

Tudjon meg többet a megoldásokról egy vezető plasztikai sebésztől

 • Minden kérdésére választ kaphat
 • Megismerheti a műtét menetét
 • Személyre szabott árajánlatot készítenek

Mellimplantátum behelyezése utáni műtéti szövődmények

Az alábbi műtéti szövődmények alakulhatnak ki mellimplantátum behelyezése után:

 • Túlzott vérzés: A túlzott vérzés a mellimplantátum műtét során vagy közvetlenül utána alakulhat ki. Ez a szövődmény a műtéti technika, a beteg egyéni tulajdonságai vagy a műtét utáni tevékenységek miatt léphet fel. A túlzott vérzés komoly egészségügyi problémákat okozhat, és azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.
 • Fertőzés: A fertőzés kialakulása a műtéti területen egy másik lehetséges szövődmény a mellimplantátum műtét után. A steril környezet ellenére a műtéti területen lévő baktériumok bejuthatnak a sebbe. Ha a fertőzés nem kezelik időben, súlyosbodhat és továbbterjedhet. A fertőzés jelei közé tartozik a vörösség, duzzanat, fájdalom és láz.
 • Műtött terület érzéketlensége: A műtött terület átmeneti érzéketlensége vagy idegi sérülések a beavatkozás során keletkezhetnek. Az idegek sérülése vagy nyomása miatt a bőr egy része érzéketlenné válhat. Az érzéketlenség általában átmeneti, de néhány esetben tartós is lehet. Az idegi sérülések gyógyulása hosszú időt vehet igénybe, és néha fizioterápiás kezelést is igényelhet. A legtöbb esetben azonban az érzékenység idővel visszatér, ahogy az idegek regenerálódnak.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, forduljon a Plasztikai Sebészeti Centrum ajánlott sebészeihez ingyenes konzultációért!

Mellimplantátummal kapcsolatos problémák

A mellimplantátummal kapcsolatban az alábbi szövődmények fordulhatnak elő:

 • Okozhat a mellimplantátum mellrákot? Nem, a mellimplantátum nem okozhat mellrákot az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (Food and Drug Administration) tájékoztatása szerint.  Ugyanakkor, a mellimplantátum köré természetes módon kiépülő "toknak" a megbetegedése lehet rákos, ami nyirokrendszerben alakulhat ki és anaplasztikus nagysejtes limfóma (BIA-ALCL) a neve.
 • Autoimmun betegségek: Jelenleg nincs egyértelmű kapcsolat az autoimmun betegségek kialakulása és a szilikonos mellimplantátumok között az FDA (U.S. Food and Drug Administration) Risks and Complications of Breast Implants című, 2023 decemberében frissített tanulmánya szerint. Az autiummun betegségek tehát csak az extrém ritka komplikációk között szerepel.
 • Anaplasztikus nagysejtes limfóma (BIA-ALCL): A BIA-ALCL nem azonos a mellrákkal, így hiába okozhat megbetegedést, az implantátumokat nem feltétlenül kell eltávolítani. Ez a típusú limfóma azért veszélyes, mert mellimplantátumot körülvevő szövetekben alakul ki, és a nyirok-rendszeren keresztül a test többi részébe is eljuthat.
 • Mellimplantátum allergia: A mellimplantátumok bevonata, amely közvetlenül érintkezik a szövetekkel, csak orvosi szilikonból készülhet, ami nem okoz allergiás reakciót. Éppen ezért az, hogy az implantátum bármilyen allergiát okozhat, egy tévhit. Azonban ha másfajta komplikáció alakul ki, például tokzsugorodás, vagy gyulladás, akkor a szervezet ezekre különböző tünetekkel reagálhat,  mint a bőrpír, viszketés, és kiütések
 • Kapszuláris kontraktúra - tokzsugorodás: A kapszuláris kontraktúra akkor alakul ki, amikor az implantátum körüli szövetek reakcióként vastag, hegszerű tokot képeznek, ami megkeményedhet. A kapszuláris kontraktúra pontos oka nem ismert, de a gyulladás és a fertőzés szerepet játszhatnak kialakulásában. Bővebben a tokzsugorodásól.
 • Implantátum elmozdulása vagy sérülése: Az implantátum elmozdulása azt jelenti, hogy az implantátum nem marad a kívánt helyzetben. Ha a mellimplantátum sérül, tehát repedés vagy szakadás keletkezik a héjon, az esztétikai problémákat, mellaszimmetriát és kellemetlen érzést okozhat. Az elmozdulás oka lehet a túlzott fizikai aktivitás, trauma vagy a műtét utáni nem megfelelő gyógyulás, a szakadás pedig erős külső hatás (pl súlyos autóbaleset) következménye. Bővebben itt olvashat a mellimplantátum elmozdulásáról.
 • Dupla kontúr - Double Bubble: Akkor fordul elő, amikor az implantátum alatt egy további kontúr vagy "buborék" láthatóvá válik a mell alsó vonalánál. Ez a szövődmény akkor jelenik meg, amikor az implantátum lecsúszik az eredeti helyéről a mell alatti redőbe, vagy amikor az implantátum és a természetes mellkontúr közötti határ élesen elkülönül. Bővebben itt olvashat a dupla kontúrról.
 • Wrinkling mell vagy rippling mell (ráncosodás vagy hullámosodás): Az a jelenség, amikor az implantátum felülete a bőrön keresztül láthatóvá vagy tapinthatóvá válik. A wrinkling mell leggyakrabban vékony bőrű vagy alacsony zsírtartalmú pácienseknél figyelhető meg, ahol kevés a természetes szövet, amely eltakarhatná az implantátumot. A "rippling" különösen a mellimplantátum oldalsó vagy alsó részén jelentkezhet. Több információt itt talál a wrinkling mellről.
Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, forduljon a Plasztikai Sebészeti Centrum ajánlott sebészeihez ingyenes konzultációért!

A mellimplantátum beültetése utáni gyógyulással kapcsolatos szövődmények

A mellimplantátum beültetése utáni a gyógyulás közben az alábbi szövődmények léphetnek fel:

 • Gyulladás: A gyulladás a műtéti területen a műtét utáni napokban vagy hetekben alakulhat ki. A gyulladás jelei közé tartozik a vörösség, duzzanat, melegség és fájdalom. Bár a gyulladás néha normális reakció a műtétre, ha nem múlik el, vagy rosszabbodik, fertőzés jele lehet. Az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentők segíthetnek a gyulladás kezelésében.
 • Seb nem megfelelő gyógyulása: A seb nem megfelelő gyógyulása azt jelenti, hogy a műtéti terület nem gyógyul megfelelően vagy időben. Ez kellemetlen hegekhez, duzzanathoz vagy fájdalomhoz vezethet. A nem megfelelő sebgyógyulás oka lehet a túlzott fizikai aktivitás, a műtét utáni nem megfelelő ápolás vagy egyéb egészségügyi problémák.
 • Keloidos vagy hipertróf hegek: A keloidos vagy hipertróf hegek a műtéti területen kialakuló vastag, domború hegek. Ezek a hegek túlzott kollagén termelés eredményeként alakulnak ki a sebgyógyulás során. A keloid hegek gyakran viszketnek vagy fájnak, és túlléphetik a sérülés eredeti területét. A hipertróf hegek hasonlóak, de nem terjednek túl a sérülés területén. A hegek kezelésére számos módszer létezik, beleértve a lézeres kezelést, a kortikoszteroid injekciókat és a sebészeti eltávolítást.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, forduljon a Plasztikai Sebészeti Centrum ajánlott sebészeihez ingyenes konzultációért!

A betegségek, szövődmények előfordulásának gyakorisága

A fentebb felsorolt betegségek, szövődmények a nagyon ritkán előforduló mellékhatások közé tartoznak, problémától függően 1-5% vagy 1:300 000 az esélye, így ezektől nem kell tartani. A mellimplantátum veszélyei folyamatosan csökkennek, mert az FDA - a legszigorúbb amerikai egészségügyi és élelmiszeripari ellenőrző hatóság - folyamatosan ellenőrzi az implantátumokat, műtéti eszközöket és a körülményeket. Ezért fontos lehet, hogy az FDA által hitelesített implantátum kerüljön behelyezésre, hogy a komplikációk lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentsük.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Plasztikai műtétek 20% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.