Mellimplantátum okozta betegségek, szövődmények gyakorisága

Ismerje meg a témát közelebbről és tegye fel kérdéseit ingyenes konzultáció keretében!

Az implantátummal való mellnagyobbítás igen nagy változás lehet, ami általában pozitív tapasztalattal jár és az egyén életminőségének javulásával. Felmerül azonban a kérdés, milyen komplikációk, betegségek alakulhatnak ki a beavatkozást követően. Habár egyes implantátumok életre-szóló garanciát vállalnak és a modern technológiának köszönhetően az eljárás szinte veszélytelen, az utóbbi években igen nagy port kavart a mellimplantátum okozta betegségek kialakulása.

Többen is azt állítják, hogy reumatoid arthritis, scleroderma vagy Sjögren-szindróma alakulhat ki akár évekkel a műtét után is. Jelenleg nincs tudományos bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy egyes betegségeket egyértelműen a mellimplantátumok behelyezése okozza. De vajon milyen alapja van ezeknek a feltevéseknek? Cikkünkben összeszedtünk a mellimplantátum beültetéséből fakadó komplikációkat, betegségeket és a velük kapcsolatos tévhiteket is.

Biztonságos mellimplantátumok beültetése kedvezménnyel, ingyenes konzultációval. Ismerje meg az akció részleteit!

Autoimmun betegségek

Számos kutatás zajlott ebben a témában, és a legújabb eredmények szerint különböző implantátumok különböző problémákat okozhatnak. Például a szilikonos mellimplantátum növelheti bizonyos autoimmun betegségek kialakulását. Ez azonban még nem teljesen tisztázott kérdés, éppen ezért csak az extrém ritka komplikációk között szerepel. Az FDA (Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal) állításai szerint, jelenleg nincs egyértelmű kapcsolat az autoimmun betegségek kialakulása és a szilikonos implantátumok között [1]. 

Anaplasztikus nagysejtes limfóma

Az anaplasztikus nagysejtes limfóma azonban már gyakoribb, mint az autoimmun betegségek. A WHO és az FDA már elég régen azonosította ezt a problémát, miszerint nagyon ritka esetben előfordulhat, hogy a mellimplantátum kiváltó oka lehet rákos megbetegedéseknek, különösképpen az anaplasztikus nagysejtes limfómának (ALCL – anaplastic large cell lymphoma) [2] . Ezt az összefüggést legelőször 2011-ben mutatták ki az implantátum és az ALCL között, amit azóta számos további tanulmány igazolt. Ezek hatására az Allergan gyártó 2019-ben végül több terméket is visszahívott, amelyek felelőssé tehetőek a betegség kialakulására. [3] Fontos tudni, hogy az ALCL nem azonos a mellrákkal, így hiába okozhat megbetegedést, az implantátumokat nem feltétlenül kell1 eltávolítani. Ez a típusú limfóma azért veszélyes, mert mellimplantátumot körülvevő szövetekben alakul ki, és a nyirok-rendszeren keresztül a test többi részébe is eljuthat.

Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.

A mellimplantátum allergia

A mellimplantátumok bevonata, amely közvetlenül érintkezik a szövetekkel, csak olyan anyagból készülhet, ami nem okozhat allergiás reakciót. Éppen ezért az, hogy az implantátum bármilyen allergiát okozhat, egyelőre tévhitnek bizonyul. Azonban ha másfajta komplikáció alakul ki, például tokzsugorodás, vagy gyulladás, akkor a szervezet ezekre hevesen reagálhat, akár allergiás reakcióval is.

A mellimplantátum okozta fertőzések

A leggyakoribb veszélyt egyértelműen a műtét utáni fertőzések kialakulása hordozza. Éppen ezért, az implantátum típusától függetlenül, az a legfontosabb, hogy ezeket megelőzzük, és a protokollt betartva járjunk el a műtét előtt, közben és a mellplasztika után is. A fertőzés veszélye minden műtét esetében fennáll, így ebből a szempontból az implantátumok behelyezése nem egyedi.

Érdemes erről többet megtudni, mivel szerencsétlen esetben komplikációkhoz vezethet, ami akár új műtétet is jelenthet. A legfontosabb, hogyha bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvosához. A fertőzés kialakulás ugyanis minden esetben tünetekkel jár, amelyek szinte sosem egyformán jelentkeznek. Kialakulhat például, kivörösödés, duzzanat, váladékozás, fájdalom a mellekben, a mell formájának és esetleg színének elváltozása, láz, illetve ezek kombinációja.

Garanciális mellimplantátumok beültetése kedvezménnyel, ingyenes konzultációval. Ismerje meg az akció részleteit!

A betegségek, szövődmények előfordulásának gyakorisága

A fentebb felsorolt betegségek, szövődmények a nagyon ritkán előforduló mellékhatások közé tartoznak, így ezektől nem igazán kell tartani. Az FDA a legszigorúbb amerikai egészségügyi és élelmiszeripari ellenőrző hatóság, melyek folyamatosan ellenőrzik az implantátumokat, műtéti eszközöket és a körülményeket. Ezért fontos lehet, hogy az FDA által hitelesített implantátum kerüljön behelyezésre, hogy a komplikációk lehetőségét a lehető legkisebbre csökkentsük.

Kérdése van?

Kérjen időpontot ingyenes mellplasztika konzultációra!

Egy plasztikai beavatkozás nehéz döntés és Önnek is biztosan sok kérdése van.


Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra és egy vezető sebész részletesen bemutatja Önnek lehetőségeit, azok várható eredményeit, felmerülő költségeit.

Kapcsolódó cikkeink


Tubuláris Emlő » Minden, Amit Tudni Érdemes A Csőmellekről
FDA Minősítés » Mit jelent ez és miért fontos Önnek?
Dupla Kontúr » A Double Bubble Mell Kialakulása és Kezelése
Plasztikai műtétek 10% kedvezménnyel

Csak korlátozott ideig! Az akció részleteiért kattintson a lenti gombra.